Nyheter

IMG_1419
Marka-kamp hedret

Feiret hundre års kamp for naturen

29.04.2014

Naturvernforbundet i Oslo og Akershus fikk både lykkønskninger og gaver da de i dag markerte 100 års kamp for naturen og miljøet i hovedstaden.

Ulv 6
Tillot nedskyting uten å vite det

Åpner for skyting av viktig ulvekull

05.09.2014

Norge har tre ynglende ulvekull. Nå kan ulvemor og -unger i en av de tre kullene plaffes ned, etter et klønete vedtak i Rovdyrnemd 4. - Utrolig at rovdyrnemndene ukritisk fatter vedtak selv når kunnskapen mangler, sier Arnodd Håpnes i Naturvernforbundet.

Pøbelgran
skogseminar 13-14 september

"Pøbelgran i Nord"

04.09.2014

Fremmede treslag plantes i stor stil i norsk natur, men hva er konsekvensene av dette? Helga den 13-14 september kan du bli med på seminar om fremmede bartrær og lære mer om utfordringene ved planting av lutzgran og andre fremmede treslag i den sårbare naturen langs kysten i Nord. Her vil du også lære artsbestemmelse av fremmede treslag, og få innføring i kartlegging i felt. Programmet ligger vedlagt. Seminaret arrangeres av Naturvernforbundet, Norsk Botanisk Forening og WWF-Norge.

Miljøvernere russland
Partnere under press

Miljøvernere - ikke agenter!

04.09.2014

Naturvernforbundet aksjonerer i solidaritet med den russiske miljøvernorganisasjonen EcoDefense. EcoDefence er under press fra russiske myndigheter og rettsvesen på grunn av sitt engasjement mot atomkraft.

åker
Genmodifisert mat:

Vi vil ha frihet til å velge

02.09.2014

Vår frihet til å velge GMO-fri mat i fremtiden er avhengig av at våre forbrukere og bønder etterspør mat, frø og fôr som ikke er genmodifisert.

0000004236-GunnarHasle_1_klippet
Statsbudsjettet 2015

Forventer skikkelig ENØK-satsing

28.08.2014

Regjeringen har varslet at det i 2015 innføres skattefradrag for ENØK-tiltak. Naturvernforbundet har sammen med andre miljøorganisasjoner og byggenæringen sendt brev til statsminister Erna Solberg med store forventninger til ordningen.

Trillemarka 2 sommer
Oppfordrer Regjeringen:

Stort behov for mer penger til skogvern

27.08.2014

En unik allianse av organisasjoner, med over en million medlemmer i ryggen, ber i et felles brev regjeringen sikre tilstrekkelige og forutsigbare økonomiske rammer for skogvern i statsbudsjettet for 2015.

Gjermund
Innlegg:

Vern eller friluftsliv? Ja takk, begge deler!

27.08.2014

Marka er Oslos store stolthet. Den er til glede, trivsel og bedre helse for skigåere, turgåere, bærsankere, barnefamilier, orienteringsløpere, speidere, syklister og mange, mange flere. Slik vil vi at det skal være også i framtida. Naturverninteresser og friluftsinteresser bør fortsette å trekke i lag.

Lars Haltbrekken
Innlegg:

Nå snakker vi om olje-elefanten i rommet

20.08.2014

Lenge har debatten om norske klimakutt blitt ført uten at vi har diskutert det aller mest åpenbare: Norge er en av verdens største produsenter av fossil energi. Men nå løsner det: både regjeringen, opposisjonen og oljebransjen krangler så busta fyker om oljen og klimaet.

Ulv

Ulvevalpene i Østmarka kan bli skutt allerede i høst

14.08.2014

I går bestemte fylkespolitikere fra Østlandet og Hedmark at det skal gis en jaktkvote på hele fem ulver kommende høst og vinter. Så langt i år er allerede 11 ulver skutt i Norge, av en bestand på mellom 35 og 40 helnorske ulver.

Kronikk:

Biodrivstoff til fly – klimaets redning?

12.08.2014

Luftfartsbransjen kjører hardt på at biodrivstoff skal redusere klimagassutslippene fra flytrafikk og bruker dette som et påskudd for en fortsatt kraftig trafikkvekst. Vil klimagassutslippene kuttes markant – eller er vi vitne til grønnvasking av en bransje som innser at den har et stort problem?

IMG_1759

På humlesafari

02.08.2014

Tolv ekstremt fornøyde deltakere på humlesafari kunne krysse av for åtte ulike humlearter på etter et par timer i Nordmarka.

Tony Juniper Foto Tor Bjarne Christensen

What has nature ever done for us?

30.07.2014

– Uten «naturkapital» er det ingen annen kapital heller. Samfunn og økonomi er hundre prosent avhengig av naturen, sier Tony Juniper, mannen bak boken "What has nature ever done for us?"

Kalvvatnan
Vindkraftutbygging på Kalvvatnan:

– Vil gi enorme naturinngrep

28.07.2014

– All fornuft tilsier at det ikke bør bygges vindkraftanlegg her, sier Maren Esmark, generalsekretær i Naturvernforbundet.

Act-now

Hvor mye må vi kutte?

FNs klimakonvensjon forplikter alle verdens land til å hindre "farlig menneskelig påvirkning på klimasystemet". Klimapanelets anbefalinger tilsier at verden gradvis må bli et samfunn uten bruk av olje, kull og gass i midten av dette århundret.

Kaks togtur
Innlegg:

En togtur til en forandring?

09.07.2014

Skal du på ferie med barna dine i sommer? Hva med en ferie fri for fly? Internasjonal rådgiver i Naturvernforbundet, Kay Asbjørn Schjørlien forteller om sine erfaringer med å reise med barn på interrail.

DSC_1272 - MIna Røed
Innlegg:

Folkefest for fjorden

27.06.2014

Motstanden mot gruveplanane er stor, og synes berre å bli større og større, og det med god grunn. Førre helg så eg konturane av ein allianse som kan stoppe Nussirs planar om å sleppe miljøgifter ut i Repparfjord i Finnmark.

Reker
Innlegg:

Hva kan vi spise på sørlandet?

27.06.2014

WWF har gått ut og advart mot reker fra Skagerrak. I den nyeste versjonen avWWFs sjømatgaid er de lokale rekene våre farget røde og merket med “Styr unna”. Men er det virkelig sant at sørlendinger ikke kan spise reker på sommeren?

Holen
Oppfordrer samferdselsministeren:

– Dropp felles planlegging av Ringeriksbanen og E 16

27.06.2014

Naturvernforbundet og Natur og Ungdom går i et felles brev til samferdselsministeren imot forslaget fra Jernbaneverket og Statens vegvesen om felles planlegging av Ringeriksbanen og E 16 med trasé over Kroksund, som vil ha store konsekvenser for natur, matjord og klima.

IMG_1684
Går foran

Oslo-byråden slår Erna i å bli oljefri

26.06.2014

Erna Solberg bryter sine løfter om å gjøre alle statlige bygg oljefrie innen 2016. Men mange Norske kommuner har allerede klart det Statsbygg synes er vanskelig: Oslo kommune fikk i dag diplom av Naturvernforbundet for sin utfasing av oljefyring med fossilt brensel i kommunale bygg.

Jorunn
Innlegg:

Er fjorden til for gruveavfall?

26.06.2014

Nordic Mining kjem i eit brev til Naturvernforbundet 22. mai med den underlege påstanden at dei norske fjordane er naturgjevne føresetnader for dumping av gruveavfall. Som om fjordane vart danna for at menneska skulle ha ein plass å gjere av avfallet sitt!

26.06.2014:

Dropp felles planlegging av Ringeriksbanen og E 16

Naturvernforbundet og Natur og Ungdom går i et felles brev til samferdselsministeren imot forslaget fra Jernbaneverket og Statens vegvesen om felles planlegging av Ringeriksbanen og E 16 Skaret–Hønefoss, som vil innebære ny jernbane og ny motorvei som berører Nordre Tyrifjord våtmarkssystem og det verdifulle kulturlandskapet på Ringerike. Ny motorveg vil i tillegg gi mer biltrafikk og økte klimagassutslipp.

Nedre Otta 5
NVE har gitt konsesjon

- Stort feilsteg om Nedre Otta bygges ut

25.06.2014

Onsdag 25. juni kom nyheten mange har fryktet: Norges Vasskraft- og energidirektorat tilrår konsesjon til Nedre Otta kraftverk. Dermed kan elva bli fattigere på fisk, naturmangfold og opplevelser for både lokalbefolkning og tilreisende. – Det vil være et stort feilsteg å bygge ut denne elva, mener Arnodd Håpnes i Naturvernforbundet, som nå vil møte Olje- og Energiminister Tord Lien.

Lokaltog ved Hauketo i Oslo
Jernbanesatsing:

Må sikre miljøgevinster

25.06.2014

Det er bra at regjeringen vil ha kraftig jernbanesatsing. Men hvordan sikrer vi at dette gir miljøresultater? Og hvordan bør jernbanenettet utnyttes for å øke klimaeffekten?

Otta
Mønstring i Vinstra

Ja til storslått elvenatur, rafting og fiske

24.06.2014

Gudbransdalslågen og Nedre Otta, blant Norges største elver, trues i dag av vannkraftutbygging. Vi risikerer å miste vakker natur, indrefileen av våre fiskeelver og en av Norges mest populære rafteelv. Nå går Natur- og friluftsorganisasjoner i samlet front for å få stoppet utbyggingsplanene.

Kronikk:

Et farlig hastverk

24.06.2014

Nybygde veier og jernbane skal ligge i minst hundre år. Men regjeringen har ikke tid til å velge løsninger som skåner viktige naturområder.

Kronikk:

La oss starte togkonkurransen!

24.06.2014

Det er bra at samferdselsministeren vil ha kraftig jernbanesatsing. Men hvordan sikrer vi at dette gir miljøresultater? Jo, gjennom en konkurranse mellom kommunene, hvor de som gjør det enkelt å bruke jernbanen og vanskelig å bruke bilen, får mest jernbanepenger fra staten.

Viser fra 1 til 30 av totalt 498 artikler