Nyheter

Maren-foto-kaa (5)
Sanner reduserer klageretten

Naturødeleggende hastverk

18.02.2014

Kommunalminister Jan Tore Sanner varslet i VG i dag at han vil kutte i retten til å klage på kommunale avgjørelser. – Dette styrker utbyggernes særinteresser, på bekostning av felles verdier som natur og miljø, sier Maren Esmark, generalsekretær i Naturvernforbundet.

Lars foran Raundalselva

Naturvern er ingen særinteresse

18.02.2014

Søndag 2. februar var samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen på Dagsrevyen og i VG med en klar melding: Naturen må vike når Norge skal asfalteres med nye veier. Tempoet skal dobles, og det er ikke byggetida som skal kuttes ned. "Særinteressene må vike", blir vi fortalt av Dagsrevyens journalist. Samferdselsministeren la an en vantro og halvt spøkefull tone. «Hvis det finnes en fugl i veien, må vi la være å bygge, men om det er mennesker der, bygger vi en støyvegg», sier Solvik-Olsen.

Preikestolen_Norge_utsnitt
Vil regulere vann ved Preikestolen

La Lysefjorden være i fred!

17.02.2014

Norges Naturvernforbund ber Norges Vassdrags- og Energidirektorat om å stanse kraftutbyggingsprosjektene som nå truer naturskattene i Lysefjorden. Utbyggingene vil føre til inngrep i et storslått og verneverdig fjord- og fjelllandskap som er unik i internasjonal sammenheng.

LarsHaltbrekken Foto Åsa Marie Mikkelsen
Statsbudsjettet 2015:

Grønne skatter og omprioriteringer

17.02.2014

Regjeringen må i statsbudsjettet for 2015 komme med den forsterka miljøpolitikken den har lovet oss gjennom regjeringsplattformen. Klimatrusselen er større en noen gang, og utryddelsen av planter og dyr skjer i et rekordraskt tempo.

IMG_1514
Mæland åpner for gruvedumping

Uaktuelt å ødelegge Repparfjord

14.02.2014

I går kom nyheten om at Nærings- og fiskeridepartementet anbefaler sjødeponi i Repparfjord. - Vi har ikke lenger en fiskeriminister som forsvarer ren sjømat! Vi setter nå vår lit til at Tine Sundtoft og Jan Tore Sanner setter en stopper for dette, sier Lars Haltbrekken, leder i Naturvernforbundet.

Kjersti_farger
Innlegg:

Miljøaktivister under press

07.02.2014

Tenk om du måtte registrere deg som utenlandsk agent for å få lov til å bli frivillig for Redd Barna. Frivillige miljøaktivister i Russland som vi jobber med må det.

James 2

Karbonavgift til begeistring

07.02.2014

Fysiker, klimaforsker og tidligere NASA ansatt James Hansen besøkte Bergen, da Naturvernforbundet nylig inviterte til Naturlig onsdag om «Karbonavgift til fordeling / Fee and dividend»

Arrestert
Russland

Miljøaktivist arrestert før OL

05.02.2014

Mandag 3 februar, bare få dager før OL i Sochi åpner, ble Evgenyj Vitishko fra miljøorganisasjonen Environmental Watch on North Caucasus (EWNC) anholdt og fengslet i 15 dager. Anklagen – han skal angivelig ha bannet på offentlig sted, det vil si en bussholdeplass.

_KSB2993_4_5_6_7_tonemapped_topazadj_maxqual_medqual
Vindkraftutbygginger:

Dramatiske inngrep i hedmarksnaturen

31.01.2014

- Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har gitt tillatelse til tre vindkraftverk i Hedmark. Utbyggingene vil gi store inngrep i urørt natur og komme i konflikt med truede fuglearter og viktige gammelskogsområder. – NVE må ta hensyn til den samlede virkningen av mange inngrep, sier Lars Haltbrekken, leder i Naturvernforbundet, som vil anke.

Gaupe i vill tilstand - 030413
Rovdyrnemnda får refs

Jubel for lavere gaupekvoter

30.01.2014

For tredje gang overkjører Klima og miljødepartementet (KLD) Rovdyrnemnda, og begrenser jegernes gaupekvoter. - Dette er en grov ripe i lakken for nemnda, og svært positivt for norske rovdyr og norsk natur, sier Arnodd Håpnes i Naturvernforbundet.

Engebøfjellet førdefjorden sogn og fjordane foto Wim Lassche
Gruveslam rett i fjorden

Frykter farlige nanopartikler i Førdefjorden

27.01.2014

Gruvenæringa kan ikke tillates å slippe ut nanopartikler i Førdefjorden, krever Naturvernforbundet i et brev til Regjeringen. – Regjeringen er i ferd med å tillate farlige utslipp uten engang å ha undersøkt konsekvensene, sier Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken.

Tord lien
Oljefelt snikåpnes

Ny rekord - i klimautslipp og naturødeleggelse

23.01.2014

Olje- og energiminister Tord Lien delte tirsdag ut rekordmange tillatelser til oljeleting gjennom den omstridte TFO-ordningen. – Årets tildeling viser at dette er på høy tid å avskaffe ordningen, sier Lars Haltbrekken, leder i Naturvernforbundet.

1473022_10201570617120099_726076334_n
Agentlov innføres

Frykter sivilsamfunnets død i Ukraina

21.01.2014

Naturvernforbundet samarbeidspartner i Ukraina er svært bekymret for agentloven som nylig har blitt vedtatt av myndighetene i landet. Organisasjonen frykter at den nye loven vil bety kroken på døra for sivilsamfunnsorganisasjoner.

Godfarfoss Hvidda 19 til 21 juni 2010øe 104
La elvene leve!

Varsler ny kamp om elver

15.01.2014

Tord Lien må sette ned foten for å bevare Norges siste store verneverdige elver, sier Lars Haltbrekke, leder i Naturvernforbundet. Tirsdag møtte naturvernere fra hele landet opp i Oslo for å overbevise Olje- og energiministeren om å skåne verneverdige norske elver.

Granskog
NRK TV i kveld:

Karbonet verden glemte

14.01.2014

«Å ikke hugge skog er verdens enkleste klimatiltak» sa Stoltenberg i 2011. Og de rødgrønne fulgte prisverdig opp med å bevilge tre årlige milliarder til dokumentert bevaring av regnskog. - Hvorfor gjør ikke regjeringen det samme her hjemme, spør "Ut i naturen" i kveldens utgave.

SPARE
Energisparing i øst

Stort løft for skoleprosjekt

09.01.2014

Azerbaijan, Hviterussland, Georgia, Kirgisistan og Armenia har nå undertegnet avtale med Naturvernforbundets skoleprosjekt om energi og miljø, SPARE.

Lars Halbrekken
Innlegg:

Til siste dråpe?

02.01.2014

Når skrur dere på fossene? Det var en turist som spurte da vedkommende kom til Geiranger i sommer. Om noen år er spørsmålet kanskje ikke så rart som det høres ut til lenger.

Mercy and Manuel
Brev fra Norge

På fredskorpsutveksling til Naturvernforbundet

19.12.2013

I november i år kom Mercy på fredskorpsutveksling fra Kenya til Norge. Her skal hun jobbe et år med miljøvern i Naturvernforbundet sammen med Manuel fra Mosambik. Det er mye som er annerledes for en miljøverner fra Kenya som plutselig befinner seg i kalde og mørke Norge. Her er en liten smakebit:

Ugandamiljø
Kjemper for miljøet

Fikk menneskerettighetspris

19.12.2013

Naturvernforbundets partner i Uganda, National Association of Professional Environmentalists (NAPE) har nylig blitt tildelt Human Rights Award av Uganda Human Rights Commission (UHRC).

Godfarfoss 5
Vigdøla og Godfarfoss truet

Ingen nåde for unike fossestryk

18.12.2013

Norges Vassdrags- og Energidirektorat har innstilt på utbygging av to av de tolv mest verneverdige elvene i Norge . – Vedtaket er tragisk og unødvendig, mener Lars Haltbrekken, leder i Naturvernforbundet.

IMG_5805
Jordvern trues

Møtte Sanner om Delijordet

18.12.2013

Naturvernforbundet deltok i dag i møte med kommunal- og moderniseringsminster Jan Tore Sanner om Delijordet utenfor Vestby, som trues av et IKEA-varelager.

Kautoplakat1
Seier for naturen

Tydelig nei til gruvedrift

17.12.2013

Gruveselskapet Arctic Gold får ikke drive gruvedrift i Kautokeino. - En stor seier for natur og matproduksjon, sier Geir Jørgensen fra Naturvernforbundet.

IStock_000014923848Small nettoppslag
Sverige strammer grepet

Rovdyra trenger Norge!

11.12.2013

Naturvernforbundet er skuffet over den svenske Riksdagens vedtak om å kraftig redusere Sveriges bestander av rovdyr. - Nå må Norge ta et mye større ansvar, sier leder Lars Haltbrekken.

IMG_6699

Sundtoft provoserer «alle» med skuterslepp

04.12.2013

Regjeringens hardkjør for å presse gjennom snøskuterliberalisering lenge før den har lovgrunnlaget på plass, vekker harme. – Ulovlig og udemokratisk, mener DNT, Norges Jeger og fiskeforening, Speiderforbundet og der som ellers finnes av natur- og friluftsorganisasjoner, samt Bondelaget, Bellona og flere andre .

Svensk bilde foto kasper dudzik-trafikverket
Ministermøte

Ber om svorsk togsatsing

02.12.2013

Tirsdag møter samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen den svenske infrastrukturministeren. En bred og sterk allianse av organisasjoner oppfordrer ministeren til å ta initiativ til et norsk-svensk jernbanesamarbeid.

Skuter4

Til kamp for skogens ro, mot skuter-råkjør

27.11.2013

Naturvernforbundet går hardt ut mot regjeringens dramatiske forslag om å la alle kommuner som ønsker det få lov til å tillate snøskuterkjøring for fornøyelsens skyld, og støtter Turistforeningens kampanje for en stille natur.

Prøvekjøre
Trår til for klimakutt

Lar deg prøvekjøre elsykkel

25.11.2013

Er du usikker på om du vil prøve el-sykkel? Naturvernforbundet i Hordaland lar deg prøve elsykkel, og se om det kan gjøre det lettere å la bilen stå.

Viser fra 301 til 330 av totalt 484 artikler