Naturglede – aktiviteter ute i naturen

Hvorfor ut?

  • Naturopplevelsens kvaliteter: Mange opplever at naturkontakt gir ny energi og nytt mentalt overskudd. Kvaliteter ved naturopplevelsen kan være å oppleve stillhet, ha en opplevelse av frihet, opplevelse av natur som et fast holdepunkt i tilværelsen, eventyropplevelse og oppdagerglede. Mange opplever at aktiviteter i naturen gir mestringsfølelse og en mer direkte kroppslig kontakt med omgivelsene. Det er fascinerende å oppleve naturkrefter – et kraftig tordenvær, et regnskyll eller stormkast – og oppleve at man er liten i stor natur. Naturen kan være en god ramme for sosialt samvær. Naturaktiviteter kan berike forholdet vårt til vennegjengen, familie, kjæreste eller bestekompisen. Det er godt å dele opplevelser med andre. Naturen vekker barnefantasien og gir rom for mange morsomme aktiviteter. Naturen er også et sted å trekke seg tilbake til. Kanskje er opplevelsen av naturen en annen hvis man er ute alene? Kanskje åpne opp for en dypere naturopplevelse?
  • Helse: Fysisk aktivitet forlenger livet med åtte år og utsetter kroniske sykdommer med 5-6 år – alt som skal til er en halvtime med aktivitet om dagen for voksne og en time for unge mennesker (Rapport fra Helsedirektoratet: Vunne kvalitetsjusterte leveår ved fysisk aktivitet, 2010).  Trening ute i friluft er sunnere, både fysisk og mentalt, enn å trene innendørs. Sansene påvirkes positivt.  Det er tre relevante faktorer som påvirker positivt på oss når vi utøver friluftsliv; den fysiske aktiviteten, miljøforandringen og naturopplevelsen. Natur med høy opplevelsesverdi og mosjon er en magisk kombinasjon! 
  • Kunnskap: Bli kjent med, og utforsk mangfoldet i naturen! Her fins giftige sopper, urgamle trær, artige insekter, slimete kryp, fantastiske fugler, fargerike sommerfugler, myke moser og blomster i alle mulige varianter.

Aktiviteter ute

Legg en tur til nærmeste utsiktspunkt: Utsiktspunktet kan være et konkret mål på turen, et sted for å ta en pause og et sted å nyte synet av omgivelsene!

Bålkos: Bål gir stemningen for dype samtaler og morsomme fortellinger. Her er det også muligheter for enkel matlaging: Pinnebrød, marshmellows, steke bananer. Liker du musikk kan du synge, spille gitar eller fløyte rundt bålet. OBS! Det er bålforbud i skog mellom 15. april til 15. september. Lær hvordan du lager bål her.

Telttur: Hva med å overnatte ute? Ta med teltet – ut i hagen, i hundremeterskogen eller enda lenger hjemmefra. Det kan være spennende sovne til lyden av vind i trærne, bølgeskvulp og dyrelyder, og stå opp til utendørs frokost dagen etter.

Kunst i naturen: Liker du å tegne eller male, ta bilder, lage film og skrive? Naturen vekker kreativiteten og byr på spennende omgivelser der du kan male ditt nye mesterverk, skrive den nye fortellingen, spikke en figur, fange vakre stunder med kameraet eller lage den kortfilmen du lenge har drømt om .

Sykkeltur: Enten du liker en rolig, trivelig tur langs fjorden mens du prater med en venn, eller du liker tøffe utfordringer – en tur med sykkel kan være begge deler.  Flere tar sykkelen med ut i skogen, på stier og veier, og de tøffeste setter utfor bratte fjellskrenter. Sykkelen er et miljøvennlig fremkomstmiddel og bidrar til økt fysisk aktivitet.

Håndverk: Har du lyst til å prøve å lage fuglekasser? Har du lyst til å  presse blomsterHva med farging av garn?

Romantisk date i naturen: Billedskjønne utsikter og naturperler fornyer forholdet. Legg en romantisk tur med kjæresten eller ektefellen ut i naturen. Stjernehimmel, varme fra bålet og en romantisk middag!

Skitur og aketur: Gli gjennom skogen på ski eller sett utfor bakken i parken med akebrett. Det er ingen grunn til å bare sitte inne selv om det er vinter.  Legg gjerne turen innom en hyggelig hytte, med ferske boller og vafler hvis det finnes på veien, eller ha med matpakke og varm kakao på termos.

Høsting fra naturen: Sank skogsbær til dessert! Skogen renner over med saftige bær om høsten. Blåbær, bringebær, tyttebær og multer. Skapt for å deles! Her er noen oppskrifter. Høsten er også soppsesong. Lær deg noe arter som er trygge og husk: Spis aldri sopp du ikke er 100% sikker på! Lær mer om sopp hos Neslekremla.

Treklatring: Er der krokete trær i området? Hvem tør å klatre høyest? Det er også morsomt å henge og dingle på greinene. 

Bading: Vann, fjord, elv eller hav – barn (og voksne) elsker å bade og leke i vann! Dra til nærmeste badested og lek havfrue, kast ball i vannet, plukk skjell og andre skatter i fjæra eller se om du kan dekke hele kroppen din med tang eller sand!

Skattejakt: Gjem skatter i nærmiljøet, lag skattekart og gå på detektivjakt!

Småkrypsafari: Ta en titt på alle de små, spennende krypene ute. Hva med å følge med på alt som skjer på og ved en maurtue? Se på det yrende livet i en hage med blomster, på hva som skjuler seg under store steiner eller i jordskorpen. Visste du forresten at humler er veldig viktig for matproduksjonen i verden? Her kan du lese mer om hvorfor verden trenger humler.

Vær sammen med andre: Inviter med dere en annen familie i naturen! Barn kan ha stor glede av å være på tur sammen med andre barn. Gjør klar sekken i forveien, da er det enklere å komme seg ut.

Er du glad i naturen? her er noen enkle tips til hva du kan gjøre for å ta vare på den

Bor du i Oslo eller Akerhus finner du mange fine naturkart for de områdene her