Du er her:

Broen til framtiden - bærekraft som konkurransefortrinn

Tid: 28.10.2020 kl. 09:00-15:00

Sted: Scandic Maritim, Haugesund

Hvordan lykkes med å skape grønne og bærekraftige arbeidsplasser på Haugalandet?

Rettferdig omstilling står høyt på agendaen både i Norge og i resten av verden. Kompetansen til de som jobber i petroleumsindustrien må utnyttes til nye, bærekraftige løsninger, og klimastreikende ungdommer skal kunne utdanne seg til grønne jobber. Men hva vil en omstilling fra norsk olje og gassproduksjon egentlig innebære for Haugalandet? Og hvilke muligheter har vi?

Dette arrangementet er gratis og en del av Nyskapingsuka i Haugesund.  Her ønsker vi å utfordre lokalt næringsliv, politikere, fagforeningene og miljøbevegelse på hvordan vi kan skape en rettferdig omstilling og hva som må til for å lykkes med å skape nye, grønne arbeidsplasser i Rogaland.

Arrangementet følger og er i tråd med de nye, nasjonale retningslinjene for smitteforebygging. For mer informasjon, se nederst på siden.

Påmelding:
Arrangementet er nå stengt for påmelding, men du kan fortsatt følge konferansen digitalt ved å trykke HER når konferansen begynner

Program:
08:30 – 09:00: Registrering 
09:00 – 09:05: Velkommen 
09:05 – 10:00: Hvordan skape grønn og rettferdig omstilling? 

Norge har forpliktet seg til omstilling: Hva må til på regionalt nivå? Hvilke konsekvenser og muligheter har Parisavtalen, FNs Bærekraftsmål og European Green Deal for næringslivet? v/Judit Johnstad Bragelien, høgskulelektor HVL

Konsekvenser av redusert petroleumsvirksomhet: Effekter av politiske tiltak for å redusere norsk produksjon av olje og gass v/Ådne Cappelen, økonom og forsker ved Statistisk sentralbyrå (SSB)

Hva innebærer en grønn og rettferdig omstilling? v/Silje Lundberg, leder i Naturvernforbundet

Grønn solidaritet, hva mener vi med det? v/ Trine Meling Stokland, varaordfører SV Haugesund

10:15 – 11:15: Bærekraft som konkurransefortrinn 

- Hva må til for å lykkes med grønne, bærekraftige næringer og skape grønne arbeidsplasser? 
- Hvordan kan folk i ulike deler av samfunnet, organisasjoner, næringsliv, leverandørindustri og det offentlige jobbe sammen for å fremme en omstilling? 

Innledning og panelsamtale med blant annet Tone Grindland, regiondirektør NHO Rogaland, Remy Penev, styremedlem i LO Nord-Rogaland og medlem av Industri Energi, Christian Herheim, leder Klimapartnere Rogaland og Ådne Cappelen, forsker i SSB. Karen Hesseberg, ansvarlig redaktør TVHaugaland, leder panelsamtale med innlederne (20 min) 

11:15 – 12:00: Lunsj

12:00 – 13:00: Et hav av muligheter:

Bærekraft som forretningsmodell: Om verdens mest miljøvennlige møbelfabrikk v/Jan Christian Vestre, leder i Vestre 

EU og Alginor: Om bedriften som klarte å sette norgesrekord i tildeling av grønne midler fra EU v/Annette P. Øverleir og Arild Steinnes, kommersiell direktør i Alginor

Grønn omstilling: Overføringsverdi av kompetanse og forretningsmuligheter, v/ Ole Sandvik, leder Aibel Haugesund

Etter innledningene blir det panelsamtale ledet av Thomas Eide Wennesland, styrelder i MDG Haugesund

13:15 – 14:15: Grønn næringsutvikling – potensialet i fornybar energi 

Grønn hydrogen v/ Veronica Haugan, prosjektleder NCE Maritime CleanTech

Industriell symbiose: Den enes avfall - den andres gull? v/Tiril Fjeld, leder Haugaland Næringspark

Panelsamtale

14:30 – 14:55: Grønn omstilling – hva må til? 

- Hva kan lokale, regionale og nasjonale politikere gjøre for å støtte omstillingen i regionen? 
- Hvordan kan ulike deler av samfunnet jobbe sammen for å fremme omstilling? 
- Hvordan skape en felles plattform for samarbeid på tvers av ulike sektorer, strukturer og nettverk? 

Avsluttende panelsamtale med blant annet Bernt Jæger, adm. dir. Næringsforeningen Haugalandet, Judit Johnstad Bragelien, høgskulelektor HVL,  Trine Meling Stokland, varaordfører SV Haugesund, Remy Penev, styremedlem i LO Nord-Rogaland og medlem av Industri Energi og Tormod Karlsen, leder av Haugalandet Vekst. Panelsamtalen vil bli ledet av Silje Lundberg, leder i Naturvernforbundet.

14:55 – 15:00: Avslutning  

Bakgrunn for arrangementet:

Broen til framtiden er en allianse mellom forskere, fagforeninger, miljøbevegelse og den norske kirke med krav om rettferdig omstilling og 100 000 klimajobber. Siden alliansen ble etablert i 2013 har det blitt publisert 3 bøker og 7 årlige konferanser.

Samarbeidspartnere:

Naturvernforbundet Haugalandet, Haugaland Vekst, Haugesund Kommune, Validé Haugesund, Næringsforeningen Haugalandet, Høgskulen på Vestlandet, Klimapartnere Rogaland og Miljøsamarbeidet Haugesund, Karmøy og Tysvær kommuner. 

VIKTIG INFORMASJON om arrangementets smittevernregler:

Arrangementet følger de nye, nasjonale retningslinjene for å forebygge smitte. 

Dersom du har symptomer på forkjølelse slik som for eksempel feber, hodepine, hoste eller sår hals må du holde deg hjemme og heller følge med på arrangementet via live-stream.