Du er her:

Operasjon Dagsverk 2017

Tid: 02.11.2017

Sted: Hele landet

Nigerdeltaet i Nigeria er rasert av oljesøl. Torsdag 2. november bidrar norske skoleelever til å gi 10 000 ungdommer i området kunnskap og muligheter som kan gi dem en bedre fremtid.

nigeria

Oljesøl i Nigerdeltaet (foto: Maria Olerud).

I mer enn 50 år har oljevirksomhet fra internasjonale selskaper ført til store ødeleggelser for miljøet og for innbyggerne som bor i Nigerdeltaet. Hvert eneste år skjer det mer enn 1 000 oljeulykker som forgifter natur, mennesker og dyr. Mange steder går det ikke en gang an å dyrke mat, fordi forurensningen har spredt seg så dypt som 5 meter ned i jorden. Dette får store konsekvenser for vanlige folk. I 2015 ble en landsby forurenset av oljesøl og fisken forsvant fra elven. 15 000 fiskere ble arbeidsløse over natten.

Drikkevannet har blitt forurenset og lukter bensin. I landsbyen Ogale viste prøvene at drikkevannet er 900 ganger mer forurenset av oljen enn det som er helsemessig forsvarlig. Likevel har ikke innbyggerne noe annet alternativ, og er nødt til å drikke det brune og forurensede vannet. For innbyggerne har oljen ført til store helseproblemer. Mange har fått lungesykdommer, hodepine, astma og leddsmerter. Levealderen har gått dramatisk ned, og de fleste dør nå før de fyller femti år.

Forurensningen i Nigerdeltaet kalles for verdens største oljekatastrofe. Et område nesten dobbelt så stort som Danmark har blitt ødelagt.

Nå sier ungdommene i Nigeria at nok er nok. De er lei av å vokse opp i fattigdom, oljesøl og forurensning. Nå ønsker de selv å skape en positiv endring!

Operasjon Dagsverk vil gi 10 000 ungdommer kunnskap og muligheter til å skape en bedre framtid. Meld din skole på her!

Gjennom dette prosjektet vil ungdom i Nigeria: 

  • Få kunnskap om sine rettigheter
  • Lære om gode og miljøvennlige alternativer til oljen
  • Skaffe seg inntekt ved å installere og selge fornybar energi
  • Ta kampen mot oljesøl og forurensning på en fredelig måte

Les mer om Operasjon Dagsverk her.