logo
  • Klimabloggen

    Klimahistorier fra inn og utland

Du er her:

oljesøl

Innlegg:

Å leve i råolje

Hva skal lokalsamfunn som rammes av oljesøl i Nigeria gjøre?

«Vi har forklart hva vi mener om de endeløse oljeutslippene tidligere. Vi har derfor lite nytt å komme med. Når det gjelder de sosioøkonomiske konsekvensene så er de enorme; ja nesten umulig å måle. Vi opplever ingen støtte fra oljeselskapene eller myndighetene. Jorden, luften og vannet vårt blir stadig utsatt for oljesøl.»

G.S. Okah (Landsbyhøvding i Ikarama)

 

Skrevet av Babawale Obayanju fra Nigeria. Les alle hans innlegg her. 

Ikarama er et lite samfunn i Yenagoa-området i Bayelsa State i Nigerdeltaet. Samfunnet er vert for et av oljeanleggene til Shell og Agip. De siste årene har Ikarama blitt utsatt for en rekke oljeutslipp. Bare siste halvåret av 2008 ble lokalsamfunnet rammet av hele fem ulike oljeutslipp. I 2009 var det ytterlige fire oljeulykker. Mange av de rapporterte oljeutslippene skjer på grunn av feil på utstyret til Shell og Agip.

For mange av utslippene er det ikke gjort noe for å rydde opp. Enkelte steder med oljesøl er satt fyr på for å kvitte seg med oljen. Landjorda, svampene og innsjøene står igjen som ubrukelige.

2014 ble innledet med nok et utslipp i Ikarama. Gjennom hele natt til 24. januar strømet det olje ut av oljeanlegget til Shell og Agip. Oljeselskapene skylte på sabotasje. Men hvordan i alle dager skal noen klare å komme seg inn på et inngjerdet og bevoktet område for å sabotere anlegget? Ytterligere undersøkelser fra oljeselskapene viste at det var mekaniske svikt som var årsaken. Fremdeles er ingenting gjort for å rydde opp, med unntak av at noen områder er satt fyr på.

Zarama-markedet i Yenagoa
Zarama-markedet i Yenagoa

Lokalbefolkningen som tidligere livnærte seg på fiske må nå spise oppdrettsfisk fra andre områder.  Tidligere produserte lokalsamfunnet kokebanan, men dette må nå importeres. Og mens lokalsamfunnet tidligere var selvforsynt med kassava er dette blitt nesten umulig å dyrke.

Hva skal vi gjøre med dette? Lokalsamfunnets krav til Shell og Agip er at de erstatter det gamle og rustne utstyret deres. De er blitt svært lei oljeselskapenes uansvarlige drift som ødelegger områdene deres.