logo
  • Klimabloggen

    Klimahistorier fra inn og utland

Du er her:

Firewood

Foto: Babawale Obayanju.

Innlegg:

Kvinner som blir syke av å lage mat

En av gledene ved å reise ut til landsbyene i Nigeria er å unnslippe storbyens maskiner og eksos. Luften kjennes ren og frisk. Helt til jeg går inn til kvinnene som lager mat.

I de vakre, røde jordhyttene lager kvinnene mat på åpne ildsteder. Den søte og giftige lukten fra det åpne ildstedet overdøver parfymen jeg bringer inn i rommet. Det fremstår som et under at disse kvinnene har overlevd tiår med forurensing i de små hyttene.

Er det gleden av å lage mat som gjør at de overlever? Eller er det fordi de er blitt immune mot den giftige røyken? Dette er spørsmålene jeg stiller meg mens jeg ser kvinnene lager mat mens de danser og diskuterer sammen.

Dessverre er det mange som ikke overlever. Verdens helseorganisasjon anslår at 1,5 millioner dør hvert år som følge av innendørs forurensning fra åpne ildsteder. Det er i hovedsak kvinner og barn som lider da disse oppholder seg mest innendørs.

I mange av områdene som rammes hardest kjenner lokalbefolkningen ikke til helseproblemene med åpne ildsteder. Mange tror dødsfallene skyldes svart magi. Dette viser behovet for informasjon. Derfor må vi samarbeide med lokalbefolkningen for å nå ut med kunnskap, både om problemet og de mange miljøvennlige og billige alternativene som finnes åpne ildsteder. Det kan ikke være sånn at du blir syk av å lage mat.

ImageImageBabawale Obayanju bor i Benin City i Nigeria. Han startet å arbeide som frivillig miljøaktivist i Environmental Rights Action (ERA) Nigeria i 1999 og har siden 2008 vært ansatt i samme organisasjon. Les alle hans innlegg her.

Image