Bli med og plukk for levende fjorder

Du kan bidra til å holde liv i alle Norges fjorder, elver og vann ved å delta i «Plukk for fjorden». Sammen plukker vi søppel og samler inn penger til Fjordsøksmålet 8.-30. september.

mor og sønn på strand

Naturen er ingen søppelplass. Men staten har gitt tillatelse til å dumpe 170 millioner tonn gruveavfall i Førdefjorden, en særdeles artsrik vestlandsfjord. Dette har Naturvernforbundet og Natur og Ungdom saksøkt staten for. Får vi gjennomslag i tingretten, vil alle fjorder, elver og vann i Norge få bedre rettslig beskyttelse. 

Hjelp oss med å vinne  

Jo mer støtte vi får av folket, jo sterkere står vi i retten. Ved å bli med på «Plukk for fjorden»-aksjonen, plukker du søppel i naturen samtidig som du samler inn penger til Fjordsøksmålet via den digitale innsamlingsplattformen Spleis. Hvem som helst kan bli med på aksjonen. Du kan melde deg på som enkeltperson, gruppe eller lokallag. Når du har opprettet en spleis, sender vi deg en aksjonspakke som inkluderer et fint gjenbruksnett (helt gratis).

Bli en innsamlingshelt du og!

Til høyre ser du et eksempel på en Plukk-for-fjorden-innsamling på Spleis. Ole Bjørn har fått med seg hunden sin Flip på å plukke for levende fjorder!

denne siden kan du lage din egen innsamling. Scroller du ned finner du flere innsamlinger for inspirasjon.

For å få tilsendt aksjonspakke og gjenbruksnett må du også huske å melde deg på her.

Lokallag i Naturvernforbundet?

Som lokallag kan du få aktivitetstilskudd til å arrangere ryddeaksjon. Naturvernforbundet sine mange frivillige har ryddet plast langs strender, elver og vassdrag i over 50 år. Årets strandryddeuke er 8.-17. september, med den store strandryddedagen lørdag 16. september. Mandag 18. september møter vi staten i Oslo tingrett.

I år er strandryddeuka ekstra spesiell for Naturvernforbundet. Mens tusenvis av frivillige plukker søppel fra naturen, har staten gitt tillatelse til å dumpe 170 millioner tonn gruveavfall i Førdefjorden. Dette har vi og Natur og Ungdom saksøkt staten for, og i år har våre lokallag mulighet til å kombinere sine ryddeaksjoner med innsamling til Fjordsøksmålet. Slik gjør du det:

 1. Meld på ditt lokallag via skjemaet nederst på siden.
 2. Opprett en spleis-innsamling på vegne av ditt lokallag
 3. Del spleisen og oppfordre til å støtte
 4. Mobiliser og gjennomfør arrangementet

Alle lokallag som melder seg på vil få hjelp til å utvikle ideer for arrangement, søke aktivitetstilskudd, mobilisere frivillige og lage spleis-innsamlingen.

For spørsmål, ta kontakt med Joakim Gulliksen.

Bli med på aksjonen og få gjenbruksnett!

Gjenbruksnettet kan brukes til å putte søppel i under aksjonsperioden. Når aksjonen er ferdig kan det vaskes og brukes til andre ting.

Tar du utfordringen?

Gi deg selv en søppel-plukke-utfordring for at folk skal gi penger til innsamlingen din! Du velger selv hvor mye eller lite søppel du plukker for å samle inn penger, men vi foreslår å plukke et nett om dagen i aksjonsperioden 8.-30. september. Alle som blir med på aksjonen og oppretter spleis-innsamling kan få tilsendt gjenbruksnett til å plukke i. Andre forslag til utfordringer du kan gi deg selv for å samle inn penger:

 • Plukke 5 søppelbiter hver dag 8.-30. september
 • Plukke søppel i en time hver helg 8.-30. september
 • Fylle 5 søppelsekker i løpet av aksjonsperioden
 • Plukke søppel i 2 minutter per 100 kroner samlet inn

Slik plukker du for levende fjorder: 

 1. Meld deg på via skjemaet nederst på siden 
 2. Opprett din egen innsamling på Spleis  
 3. Vi sender deg aksjonspakke med gjenbruksnett 
 4. Del spleisen og plukk søppel i naturen 

Tips for å lykkes med innsamlingen

 • Vær personlig! Velg eget bilde og skriv en personlig tekst, for eksempel knytta til din lokale fjord, elv eller vann.
 • Del innsamlingen din i sosiale medier, og fortell om den til venner og bekjente. Del bilder underveis.
 • Legg til personlige belønninger til dem som gir over et visst beløp.
 • Trykk her for flere tips.

Plukk for levende fjorder i strandryddeuka

I år er den nasjonale strandryddeuka 8.-17. september, hvor tusenvis av frivillige rydder søppel langs strender, elver og vann. Dagen etter, 18. september, starter rettssaken som skal avklare om statens tillatelse til å bruke Førdefjorden som avfallsplass for gruveindustrien ble gitt ulovlig.

Frivillige i Naturvernforbundet og andre organisasjoner har ryddet plast langs strender, elver og vann i over 50 år. Utallige dugnadstimer er tilbakelagt for å sikre et rent hav, rene fjorder og vann. Samtidig tillater staten å forsøple en av Vestlandets reneste fjorder med mange millioner tonn gruveavfall.

Naturvernforbundet og Natur og Ungdom saksøker staten på vegne av alle de frivillige og andre som ikke ønsker å behandle fjordene våre som en søppelplass. I tillegg til å redde Førdefjorden fra gruvedumping, kan Fjordsøksmålet føre til at alle fjorder, elver og vann i Norge får bedre rettslig beskyttelse.

Plukk for fjorden-aksjonen sammenfaller med strandryddeuka. Bli med enten ved å lage din egen aksjon eller bli med på et strandryddearrangement nær deg. Eller begge deler!

For å lage din egen aksjon, melder du deg på via skjemaet nederst på siden.

Meld deg på her