Bygg fuglekasse

Lag ei fuglekasse og heng den opp i et tre nær deg, så kan du følge småfuglene på nært hold. Det er en super aktivitet å gjøre sammen med ungene.

Kjøttmeisen er ikke kresen, og det er lett å få den til å flytte inn i fuglekassa. Fuglekassene fungerer også som nattely for fuglene i bitende kalde vinternetter.

Du kan bygge selv eller bestille fuglekasse i Naturvernforbundets nettbutikk

Bygg fuglekasse selv

Dette trenger du:
En uhøvlet planke (2cm x 15cm x 150 cm), hammer, sag, målebånd, boremaskin/drill og spiker.

Slik gjør du det
Sag planken opp i seks deler, som vist på tegningen nedenfor. Husk å justere lengden på bunnen hvis planken har en annen tykkelse. Spikre sammen veggene og bunnen.

Taket
For at taket skal kunne åpnes borer du hull til spikrene før du slår dem inn, slik at de sitter løst og taket kan løftes rett opp.

Hvem og hvor
Størrelsen på hullet avgjør hvem som flytter inn. Bruk tabellen nedenfor til å lage fuglekasser til forskjellige småfugler!

Slik henger du kassen opp
Heng kassen på en trestamme med ståltråd eller skru den opp på en vegg, ca to meter oppe. Det bør være minst 30-40 meter mellom hver fuglekasse. Husk å rense kassen hver vår, så den er klar for nye beboere.

Hva med å forstyrre fuglene?
Å være tett på fuglenes familieliv er sterke opplevelser særlig for barn, og bidrar til å stimulere interessen for hva som foregår i naturen. Og de fugleartene som hekker i fuglekasser tåler noe forstyrrelse, det hører også med i naturen til hverdags. Men i perioden når de fyker inn og ut av kassa med materiale til reirbygging, bør de ikke forstyrres, da er faren størst for at de ombestemmer seg. Et par korte inspeksjoner i løpet av de 14 dagene de ligger på egg, tåler de fint. Når ungene først er klekket er faren for at de skal forlate reiret svært liten, men selvsagt skal man også da være tilbakeholden, og la det gå noen dager mellom besøkene. For voksne er det lov å ta et egg i hånda og vise fram de små underverkene, men unngå berøring av unger og voksne fugler som «trykker» på skattene sine. Man skal aldri mate fugleunger i reir! Mindre barn fikser ikke kikkert, men for alle andre er den et fantastisk alternativ til å komme på nært hold, og kan dessuten brukes ubegrenset!