Norges første passivhus (Foto: NorOne)

Norges første passivhus (Foto: NorOne).

Energisparing i bygg

Med smarte løsninger og teknologi som allerede finnes, kan mange bygg bli selvforsynte, eller til og med produsenter, av energi. Energisparing i bygg er en gladnyhet for både miljøet og lommeboka, men dessverre også en godt bevart hemmelighet for mange.

Bygg er den sektoren som bruker mest energi (80 TWh) og mest strøm (65 TWh) i Norge. Energisparing i bygg kan gi store mengder strøm uten store konflikter med utbygging i naturen. Stortinget har vedtatt et mål om 10 TWh energisparing i bygg innen 2030. Fem år har gått uten at regjeringen har lagt fram noen plan eller tiltak for å nå målet.
 

Mer komfort med mindre energi

Behagelig varme, god belysning og drift av utstyr og ulike apparater kan gjøres med langt lavere energiforbruk. Naturvernforbundet har tjenesten Energismart.no for boligeiere som vil spare energi.

En kWh spart - bedre enn en produsert

Å dekke energibehovet i bygg smartere, mer effektivt og med nye energikilder er ikke bare bra for miljøet. Det er også lønnsomt både for den enkelte forbruker og for samfunnet. Likevel er det alt for få tiltak som gjennomføres. Frigjort energi vil redusere behovet for ny produksjon, og dermed være et tiltak for å bevare norsk natur eller kutte utslipp av klimagasser.

Artikkelen ble sist oppdatert: 23.03.2021

Nyheter

Oljefri Arendal korps tank

Kan det fikses? Klart vi kan!

19.11.2014 | Sist oppdatert: 19.11.2014

Lørdag 15. november lanserte Naturvernforbundet Oljefri-kampanjen i Arendal ved å vise fram en gammel, rusten oljetank. Kampanjen lot seg høre over halve byen da Froland Skolekorps brukte tanken som slagverk.

Foto Petter Halvorsen 2

Bygde nytt miljøhus

30.11.2012 | Sist oppdatert: 07.01.2013

Da huset til Leif Bryn brant ned, bestemte han seg for å at det nybygde huset skulle bli et miljøhus.

LarsHaltbrekken 3 Foto Åsa Maria Mikkelsen

Mål uten mening

26.11.2012 | Sist oppdatert: 26.11.2012

Regjeringen la frem sitt mål for energieffektivisering i bygg på fredag. – Regjeringens langsiktige mål er vagt og lite å strekke seg etter, sier Lars Haltbrekken, leder i Naturvernforbundet.

LarsHaltbrekken 3 Foto Åsa Maria Mikkelsen
Byggmeldinga kom i dag:

Kan spare mye energi i bygg og bolig

15.06.2012 | Sist oppdatert: 15.06.2012

Regjeringa la i dag frem sin Stortingsmelding om bygningspolitikk. - Her viser regjeringa at de tar energisparing på alvor. Energieffektivisering er noe av det viktigste vi kan gjøre for å redusere klimagassutslippene og bevare sårbare naturområder, sier leder i Naturvernforbundet Lars Haltbrekken.

LarsHaltbrekken 3 Foto Åsa Maria Mikkelsen

Energisparepakke til folket

04.06.2012 | Sist oppdatert: 05.06.2012

Naturvernforbundet arbeider for at Stortingets forhandlinger om klimameldingen fører til et nytt forlik med flere tiltak som reduserer klimagassutslippene. – Klimaforliket bør inneholde en energisparepakke med støtte til husholdningene, sier Lars Haltbrekken, leder i Naturvernforbundet. Han oppfordrer partiene til å gjenoppta forhandlingene som ble brutt fredag 1. juni.

Blokker vinter
Energimerkeordningen ikke riktig innført:

- Den viktigste endringen uteblir

27.09.2011 | Sist oppdatert: 03.11.2011

Forslag til endringer i ordningen med energimerking av bygninger har vært på høring, men den viktigste endringen uteblir.

Hus-energitips

Isoler i vinterkulda

02.12.2010 | Sist oppdatert: 06.01.2011

Med rekordkulde over store deler av landet går energibruken opp. Men man kan få ned oppvarmingsbehovet og strømutgifter kjapt ved å gjøre enkle tiltak i boligen. Etterisolering av loftet er et av de letteste og rimeligste tiltakene.

Viser fra 9 til 16 av totalt 17 artikler