Du er her:


Isoler i vinterkulda

Med rekordkulde over store deler av landet går energibruken opp. Men man kan få ned oppvarmingsbehovet og strømutgifter kjapt ved å gjøre enkle tiltak i boligen. Etterisolering av loftet er et av de letteste og rimeligste tiltakene.

Hvor mye koster det, og hvor mye kan du spare?

Vårt eksempel er en enebolig i Asker i Akershus, bygget i 1966, på ca. 115 m² grunnflate. Huseierne har mulighet til å gjennomføre etterisolering av tak mot et kaldt loft.

Kostnaden for dette loftet vil bli på ca 15-20 000 kroner (avhengig av pris på isolasjon).

Investeringen er spart inn i løpet av 6-8 år.


Flere gode strømsparingstips

Last ned vår oversikt (pdf) over hvilke tiltak du kan gjøre, hvor mye de vil koste og hvor mye du kan spare.

Når du skal redusere energibehovet er det viktig å starte i riktig rekkefølge, og det er lurest å starte med å redusere boligens behov for oppvarming. Dette kan gjøres kjapt og forholdsvis rimelig, ved å isolere bedre og redusere varmetap. Etterisolering gir både lavere energiutgifter og bedre komfort.

Eneboliger bygget på 1960- og 70- tallet har kun 10 cm isolasjon i loftsbjelkelaget, siden det var kravet som gjaldt i byggeforskriftene på den tiden.  Et av det enkleste tiltakene huseiere av denne typen bygg kan gjøre for å spare på energiutgiftene, er å øke tykkelsen på isolasjonen på loftet fra 10 cm til 30 cm.  Jo mer isolasjon du får plass til, jo bedre blir effekten. Varmen søker opp, og noe av det største varmetapet i boligen går gjennom taket. Ved å øke isolasjonen, reduserer du varmetapet og energiforbruket vesentlig. Dette kan gjøres kjapt og som oftest for en billig penge.

Slik etterisolerer du:

  1. Før du starter: Du skal legge den nye isolasjonen over den gamle, men for å kunne bevege deg rundt på loftet må du legge ut noen planker slik at du fritt kan bevege deg rundt på loftsgulvet.
  2. Åpne pakken med kniv.
  3. Start alltid et hjørne, mål til hvor store isolasjonsmattene skal være.
  4. Vær nøyaktig når du skjærer til isolasjonsmattene.
  5. Tilpass isolasjonsmattene slik at den dekker godt.
  6. Skjær en tilstrekkelig stor bit av vindpappen.
  7. Legg vindpappen rundt isolasjonsmatten
  8. Slik fortsetter du og legge lag på lag. Jo mer isolasjon du legger, jo bedre.
  9. Du må ha lufteluker på kaldloftet, dette er for at kald eller eventuelt varm luft skal kunne sirkulere og forsvinne ut av loftet.

(kilde: Enova: Etterisoler loftet)

Ifølge Sintef Byggforsk kan man ved å øke isolasjonstjukkelsen fra 10 cm til 40 cm redusere energiforbruket med 2500 kWh i året.

Kostnaden knyttet til enkel etterisolering av loft, når en selv kan gjøre mesteparten av jobben er i hovedsak knyttet til innkjøp av isolasjon.

Artikkelen ble sist oppdatert: 06.01.2011