Du er her:

Kampen for et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja fortsetter tross Arbeiderpartiets åpningsforslag.

Kampen for et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja fortsetter tross Arbeiderpartiets åpningsforslag. Foto: http://www.flickr.com/photos/naturogungdom

AP går for Lofoten-åpning:

- Alt annet enn et kompromiss

Arbeiderpartiet gir oljeindustrien akkurat det de vil ha. I dag kunne Jonas Gahr Støre presentere flertallet i Arbeiderpartiets programkomites innstilling. Her går de blant annet inn for å starte åpningsprosessen for oljevirksomhet i området utenfor Lofoten, Nordland VI.

– Støre forsøker å forkle dette som et kompromiss, men sannheten er at her gir man oljeindustrien akkurat det de vil ha, sier Silje Ask Lundberg, leder i Naturvernforbundet.

- Arbeiderpartiet foreslår at Røsthavet kan åpnes for petroleumsvirksomhet. Der har Lofotfisket vært på sitt beste de siste 15 årene, og det er her sjarkene fra Vest-Lofoten ligger fra januar til mars. At Støre mener dette er et kompromiss er ikke til å forstå, mener Ask Lundberg.

- Det er her noen av våre viktigste fiskeslag, deriblant torsken, gyter, og det er her vi finner verdens største kaldtvannskorallrev. Selv om Arbeiderpartiet nå støtter opprettelsen av Lofotodden nasjonalpark er de likevel villig til å igangsette oljevirksomhet i skreiens fødestue. Dersom ulykken skulle inntreffe i det området som Arbeiderpartiet nå vil åpne, kan det føre til at vi får en kystlinje fra Bodø til Nordkapp som er tilgriset av olje, sier Ask Lundberg.

- Det finnes en stor miljøopposisjon i Arbeiderpartiet. Nå setter jeg min lit til at de ikke lar seg lure. Her gjør man akkurat det oljeindustrien vil, sier Ask Lundberg.

- Forvaltningen av våre havområder skal gjøres kunnskapsbasert og helhetlig, ikke stykkevis og delt etter hva som er enklere politisk, eller hva som må til for å blidgjøre noen lokal- eller fylkeslag som er villig til å risikere torskens fødestue for kortsiktig profitt, sier Ask Lundberg.

Image
Det er de mest fiskerike områdene som nå åpnes for oljevirksomhet. 

Artikkelen ble sist oppdatert: 09.01.2017