20.nov 2023

Den store klimamarkeringen

Hva: Markering
Når: 20.nov, kl. 17:00
Hvor: Over hele landet

Hele Norge sammen for norsk klimahandling.

Det blir markeringer foran Stortinget i Oslo og i en rekke byer over hele landet. Bli med du også!

klimamarkering illustrasjon

Klimapolitikken i Norge må styrkes drastisk. Vi trenger klimapolitikk som virker så godt at vi kan nå målene våre.

En sommer med skogbranner, flommer, rekordtemperaturer og rekordstore tropiske stormer viser: Klimakrisen er her, den er urettferdig og den kan bli verre. Folk over hele verden krever klimahandling, ikke falske løsninger som forlenger fossilalderen. Eksperter sier at alle land, inkludert Norge, må slutte med oljeleting, fase ut olje og gass og satse på energieffektivisering og skånsom fornybar energi. Likevel fortsetter Norge å føre en aggressiv oljepolitikk, som øker utslippene både her og i andre land.

Utfasing av all fossil energi blir et viktig tema på årets klimatoppmøte COP28 i oljehovedstaden Dubai i desember. Presset øker mot land som fortsatt produserer olje, kull og gass. Norge må akseptere at dette skal fases ut.

Vi samles til Den store klimamarkeringen mandag 20. november – i Oslo og mange andre steder i Norge. Vi krever at Norge går i spissen for klimaomstillingen.

Oslo

Program:

17.00: Start

Hovedtalere:
Gina Gylver (Natur og Ungdom)
Frode Pleym (Greenpeace)
Kari Veiteberg (biskopen i Oslo)
Birgitte Lange (Redd Barna)

I tillegg vil Kjersti Barsok (NTL), Truls Gulowsen (Naturvernforbundet), Barnas klimapanel, Karoline Andaur (WWF Verdens naturfond) og andre få levere noe til kofferten som statsrådene skal ta med seg til Dubai. Ministrene vil svare på innspillene.

Det blir sang, dans og kultur – og en mulighet til å gi tydelig beskjed til regjeringens representanter før de drar på klimaforhandlingene! Ta med bannere, venner og kollegaer, hunder og katter og alle som vil ha klimahandling i verden og i Norge!

Det blir også markeringer i disse byene:

Bergen – Torgallmenningen

Trondheim – Trondheim Torg

Stavanger – Arneageren

Tromsø – Domkirkeplassen

Kristiansand – Torvet

Ingen markering der du bor? Her er tre måter du kan bidra likevel:

  1. Del ut løpesedler og be folk på gata om å skrive under på vår epost-kampanje til regjeringen. (se lenke til materiell under)
  2. Send et leserbrev til avisa hvor du ber om at regjeringen stanser oljeletingen i forkant av klimaforhandlingene. Du kan bruke vår leserbrevmal  eller skrive med egne ord. (Se lenke til leserbrevmal under)
  3. Lag en markering selv der du bor! Du kan melde inn arrangementet ved å fylle ut skjemaet under.

Hold en klimamarkering mandag 20. november 2023!

Følgende organisasjoner støtter markeringen: Naturvernforbundet, Natur og Ungdom, Greenpeace, Spire, Fagforbundet, El og IT Forbundet, Handel og Kontor, Norsk Tjenestemannslag (NTL), LO i Oslo, Den norske kirke – Oslo bispedømme, Changemaker, KFUK-KFUM Global, Forum for utvikling og miljø (ForUM), Besteforeldrenes klimaaksjon (BKA), Latin-Amerikagruppene i Norge (LAG), Nettverk for rettferdig gjeldspolitikk (SLUG), Veterinært bærekraftforum, Framtiden i våre hender, Concerned Scientists Norway, Legenes klimaaksjon, Redd Barna, Press – Redd Barna Ungdom, WWF Verdens naturfond, Extinction Rebellion, Studentparlamentet ved Universitetet i Oslo, Miljøagentene, La humla suse, Unge Kunstneres Samfund og Økobuddhistene.