Du er her:

Gamlebyen i Fredrikstad er et av reisemålene Naturvernforbundet anbefaler.

Gamlebyen i Fredrikstad er et av reisemålene Naturvernforbundet anbefaler. (Foto: Terje Thorsen/Flickr.com/CC BY-NC-ND 2.0).

Dagsturer fra Oslo

En ferie må ikke være lang, eller gå til utlandet. Vi har samlet et knippe reisemål som kan gjøre seg som en dagstur med kollektivtrafikk fra Oslo, med reisemål i Norge, Sverige og Danmark. Vi har sett på steder utenfor Oslo og Akershus (Ruters trafikkområde), men kan også anbefale reisemål her som Drøbak, Son, Tusenfryd, Fetsund lenser og ikke minst de fantastiske markaområdene som omkranser hovedstaden.

Tider og priser i denne artikkelen er fra 2018, og er ikke nødvendigvis riktige lenger. Dobbeltsjekk før du legger ut på tur, så slipper du å bli stående fast!

Hvis du trenger å sjekke rutetider for kollektivtrafikk i Norge, er nettsiden og appen Entur stedet der du kan finne all ruteinformasjon. Billetter for tog kan også kjøpes gjennom nettstedet/appen.

Trenger du å sjekke rutetider i Sverige, bruker du nettstedet eller appen Resrobot. Den selger ikke billetter, så de må du kjøpe fra hvert enkelt reiseselskap.

Fredrikstad

Festningsbyen ved Glommas munning har en gamleby som er få andre norske byer forunt. Her kan du vandre rundt i Nordens best bevarte festningsby, grunnlagt på 1500-tallet, og «jangle på vollane». Her finnes det også kafeer, butikker og et modelljernbanesenter! Til Fredrikstad kommer du med tog fra Oslo S hver time, eller med Nettbuss Ekspress linje 6, som går fra Oslo bussterminal via Fredrikstad til Hvaler hver time i ukedagene, annenhver time i helgene. Siste avgang tilbake til Oslo er tog klokken 22.38.

For å komme til Gamlebyen bør du ta den gratis byferja. Fra togstasjonen er det få minutters gange til ferjestedet ved Cicignon brygge. Fra bussterminalen er det en noe lengre gangtur gjennom byens hyggelige sentrum, eller du kan ta lokalbuss 380 eller 381 til Fergestedsveien.

Båter til Strömstad i Sverige går også fra brygga like ved byferja.

Hvaler

Øyriket ved Glommas munning er Norges første marine nasjonalpark. Her finner du badeplasser, hyggelige strandperler og fjordidyll i massevis. Nasjonalparksenteret i tettstedet Skjærhalden kan fortelle deg om livet under vann, som er noe av det rikeste vi finner i Norge.

For å komme til Hvaler tar du Nettbuss Ekspress linje 6 fra Oslo bussterminal. Denne går hver time i uka, og annenhver time i helgene. Siste avgang fra Skjærhalden som går helt til Oslo er klokken 20.15, men med bytte til tog i Fredrikstad kan du ta bussen 21.15.

Sykler kan leies ved Skogstunet eller Hvaler Resort, like ved busstoppet Sandbakken. Det er imidlertid en undersjøisk tunnel ut til Kirkeøy, den ytterste øya med veiforbindelse. Denne er ikke lov å sykle gjennom, så syklene må tas med på buss gjennom tunnelen. Kirkeøy er imidlertid en perle i seg selv, velegnet for sykkeltur.

Fra Skjærhalden kan du også dra på øyhopping til Søndre og Nordre Sandøy, Herføl og Lauer med Hvalerferga. Det går også båter til Strömstad i Sverige fra Skjærhalden, som kan brukes hvis du vil fortsette øyhoppingen mot den svenske delen av nasjonalparken: Koster.

Runden Oslo-Fredrikstad-Strömstad-Sandefjord-Oslo

Dette er en rundtur med båt i noen av de fineste områdene i ytre Oslofjord. Start med toget fra Oslo klokken 08.02 til Fredrikstad. Gå ned til utløpet av Glomma, og ta båten Sagasund til Strömstad i Sverige. Denne går klokken 10 alle dager unntatt mandag om sommeren, og ankommer Strömstad klokken 12 etter en idyllisk tur gjennom skjærgården utenfor Glommas utløp.

Ta en lunsj på en av de mange restaurantene i Sveriges vestligste by. Her kan du ta en dags pause i rundturen, enten i byen eller på naturperlen Kosterøyene, som det går hyppige båter til fra Strömstads indre havn. Du kan også ta tog herfra til Göteborg eller videre i Sverige.

Vår rundtur går imidlertid over Oslofjorden. Klokken 13.40 går Color Lines ferje til Sandefjord, med ankomst 16.10. Etter en spasertur gjennom den gamle hvalfangsthovedstaden går det tog tilbake til Oslo 16.47, og deretter hver time på minuttall .47 helt til 22.47 hvis du vil være lenger i Sandefjord. I sommer er disse togene erstattet av buss mellom Tønsberg og Oslo.

Du kan også ta noen ekstra timer i Strömstad, og ta Color Lines båt 17.00 (framme 19.30, sannsynligvis får du dårlig tid til toget 19.47), eller Fjord Lines båt 18.30 (framme 21.00, i god tid til toget 21.47).

Hamar

Hamar har et hyggelig sentrum, en landskjent fiskebutikk og Jernbanemuseet. Eller hvorfor ikke prøve det nær sagt verdenskjente stupetårnet, udødeliggjort gjennom utallige nyhetssaker og en musikal av Ylvis?

Fra Oslo til Hamar går det tog en gang i timen. Disse går fra Oslo S på minuttall .34. I tillegg går det tog mot Trondheim som også kan benyttes.

Tilbake til Oslo går siste avgang klokken 22.07.

Kongsvinger

Kongsvinger har en idyllisk beliggenhet ved Glomma, en pittoresk festning som er spennende å vandre rundt på og en del idylliske trehuskvartaler. Vel verdt en dagstur!

Fra Oslo går det tog minst en gang i timen, som oftest på minuttall .04. I tillegg går det ekstratog i rushtiden og tog mot Stockholm, som også kan benyttes (billett må da kjøpes hos det svenske togselskapet SJ).

Siste avgang tilbake til Oslo går 21.34.

Haldenkanalen og Dalslands kanal

Hva med tur på en kanalbåt? Ta toget klokken 08.00 på en onsdag fra Oslo S til Halden, bytt til buss R2 til Tistedal og bli med på tur på Haldenkanalen!

Rundturen varer fra klokken 11 til 14, og går til og fra Tistedal brygge, i nær gangavstand til busstoppet.

Returbuss fra Tistedal til Halden går klokken 14.14, og er framme ved Halden stasjon 14.30, i god tid til tog tilbake til Oslo 15.10.

Men hvis du ikke har fått nok kanalbåt, anbefaler vi å utvide turen med én dag, hoppe på toget mot Göteborg klokken 14.46, ta dette til Ed i Sverige og bytte til buss mot Bengtsfors. I den lille, hyggelige svenske byen midt i skogen må du planlegge inn en middag og overnatting, for neste dag venter Dalslands kanal.

Kanalen på svenskesiden fyller 150 år i 2018, og har mange arrangementer gjennom hele sommeren. Mandag til lørdag går det båt fra Bengtsfors klokken 9.50 til Håverud, der båten går gjennom en helt spesiell akvedukt der kanalen er lagt på bro over et juv. I Håverud har du en time på å frekventere stedets kafeer og souvenirbutikker, før det går et gammeldags tog tilbake til Bengtsfors klokken 15.29. Dette er framme 16.14, i tide til buss mot Årjäng 16.25. Denne rekker Flixbus’ ekspressavgang til Oslo fra Årjäng klokken 17.40, og du er framme i Oslo klokken 19.25. Ekspressbussen må bestilles på nett eller per telefon +46-850513750 innen to timer før avgang.

Trollhättan/Vänersborg

Strömstad og Göteborg er kjente turmål for nordmenn. Men hva med å prøve noe annet? Trollhättan er en tidligere industriby i transformasjon. Trollhättan er mest kjent som hjembyen til SAAB, men den siste tiden har filmindustrien markert seg sterkt i byen. Over halvparten av svenske kinofilmer spilles inn i studio her, og derfor er dette en by der du ofte møter filmkjendiser. Byen har også en eventyrlig park langs elven, staselige hus og en heftig foss som er regulert, men der vannet slippes daglig klokken 15 i juli og august. Nabobyen Vänersborg har hyppige forbindelser med tog og buss, og kan by på strandlinje langs Vest-Europas største innsjø Vänern, badeland og et velorganisert sentrum.

Ta toget fra Oslo 07.01 (i sommer togbuss 06.42), som er i Trollhättan 10.07. Deler av sommeren er det også buss for tog mellom Halden og Trollhättan, så sjekk nøye!

Tilbake til Oslo tar du toget fra Trollhättan 18.34. Det finnes også forbindelser med buss via Uddevalla/Torp. Vil du forlenge turen, går det hyppige togforbindelser til Göteborg og Karlstad.

Karlstad

Karlstad skryter over å være det mest solrike stedet i Sverige, og har til og med valgt en sol som symbol for byen. Her er det mye vann, fordi flere elver renner ut i den enorme innsjøen Vänern akkurat her. Byen kan også skilte med badeland, et livlig kafeliv, gode museer og restauranter og et hyggelig handlestrøk.

Det svenske togselskapet SJ kjører tog mellom Oslo og Karlstad flere ganger daglig. Samtidig kjører ekspressbusselskapene Nettbuss, Swebus og Flixbus flere avganger daglig. Rutetidene sjekker du best på den svenske søkemotoren Resrobot, men det finnes oftest en togavgang 05.56 på morgenen for de som liker å stå tidlig opp, samt bussavganger rundt klokken 09.00. Reisetiden er rundt 2 ½ time for tog, rundt 3 timer for buss.

Tilbake til Oslo går det tog 19.46 alle dager unntatt lørdag. Siste avgang er Swebus’ ekspressbuss med daglig avgang klokken 20.40, framme i Oslo 23.55.

Strömstad og Koster

Strömstad er en velkjent handleby for nordmenn, der den ligger rett over grensen ved Svinesund. Men byen er et koselig reisemål i seg selv. I Sverige er den kjent for å ha de beste rekene i landet, og mot slutten av juli hvert år feires «Räkans dag» her. I 2018 er feiringen lørdag 21. juli.

Strömstad har også båtforbindelse til Kosterøyene, en naturperle i havgapet. Her er biler totalforbudt, og beboere og hyttefolk har derfor bygd om motorsykler, mopeder og sykler til svært kreative doninger. Koster er en del av den felles norsk-svenske marine nasjonalparken Ytre Hvaler og Kosterhavet, og livet under vann er særdeles rikt.

Fra Oslo går det buss to ganger daglig om sommeren til Strömstad med Nettbuss. Ellers må du ta toget til Halden, der Grensependelen går videre til Strömstad. Kommer du fra Fredrikstad, Skjærhalden eller Sandefjord finnes det båtforbindelse til den svenske rekehovedstaden.

Frederikshavn og Göteborg

Hver kveld unntatt mandag, klokken 19.30, går Stena Lines båt fra Oslo til Frederikshavn i Danmark. Byen nord i Danmark kan skilte med egen palmestrand, badeland, lang shoppinggate, kafeer og gemyttelig stemning. Reiseforbindelsene videre i Danmark og mot Tyskland er også gode, og Danmarks nordligste by Skagen er ikke langt unna med tog.

Stena Lines ferger går imidlertid på dagtid hjem igjen til Oslo. For å få noen timer i Danmark kan du ta Stena Lines hurtigferje til Göteborg, som har avgang hver dag klokken 14. Den er framme i Göteborg 17.30. Da rekker du trikketuren til stasjonen og en kjapp middag før Swebus’ daglige avgang til Oslo 18.45. Flixbus og Nettbuss kjører også busser fra Göteborg til Oslo, mens NSB kjører tog.

Artikkelen ble sist oppdatert: 30.04.2019

Nyheter

Plassbilletter fra ÖBB

Østerrikske ÖBB kjører Europas største nettverk av nattog. De har imidlertid salg av plassbilletter for Interrail for en hel rekke tog i tillegg til sine egne, blant annet alle italienske dagtog og internasjonale tog fra Østerrike til Sveits, Italia, Slovenia, Kroatia, Ungarn, Romania, Slovakia og Ukraina.

Gamlebyen terje t flickr

Dagsturer fra Oslo

En ferie må ikke være lang, eller gå til utlandet. Vi har samlet et knippe reisemål som kan gjøre seg som en dagstur med kollektivtrafikk fra Oslo, med reisemål i Norge, Sverige og Danmark. Vi har sett på steder utenfor Oslo og Akershus (Ruters trafikkområde), men kan også anbefale reisemål her som Drøbak, Son, Tusenfryd, Fetsund lenser og ikke minst de fantastiske markaområdene som omkranser hovedstaden.