Du er her:

St. Petersburg er full av kanaler og båter. Russlands utstillingsvindu mot vest er enkel å komme seg til uten fly. (Foto: Jonathan Rieke/Flickr.com/CC)

St. Petersburg er full av kanaler og båter. Russlands utstillingsvindu mot vest er enkel å komme seg til uten fly. (Foto: Jonathan Rieke/Flickr.com/CC).

Ferie i østerled

Ønsker du kultur, staselige byer, tonnevis av historie, gode tog- og båtforbindelser, spennende mat og god stemning på din ferie langs bakken? Bli med Natur & miljø rundt Finskebukta!

Jo da, det går an å ta fly til et sted, være der og reise tilbake. Det er raskt, men ikke akkurat det mest miljøvennlige man kan komme på. Med tog og båt kan du lettere oppleve flere destinasjoner på samme tur, se landskapet, og føle at du reiser. Natur & miljø foreslår en storbyrundtur rundt Finskebukta, til tre hovedsteder, en historisk hovedstad og et område spekket med historie og kultur.

Startstrek Stockholm

Startpunktet for turen er Stockholm. Fra Oslo og Østlandet tar man seg enklest hit med SJs nye hurtigtog fra Oslo. Swebus, Nettbuss og Flixbus har også busser til Stockholm. Fra Trøndelag går det tog fra Trondheim via Storlien og Östersund til Stockholm, mens reisende fra Nordland og Sør-Troms kan benytte togene på Ofotbanen (bestill billetter hos SJ). Nord-Troms og Finnmark kan eventuelt reise med Eskelisen Lapin Linjats busser, kombinert med finske tog, og hoppe på turen i Helsingfors.

Finlandsbåten

Etter min mening er Stockholm Nordens vakreste storby, og vel verdt en dag eller to. Herfra går turen videre med båt til Helsingfors. To selskaper tar turen over Østersjøen: Tallink Silja har daglig båt klokken 16.45, mens Viking Lines båt går klokken 16. De er framme i Finlands hovedstad før klokken 10 neste formiddag. I Helsingfors kan man se byen fra de særegne grønne trikkene, gå på markedshaller eller i noen av Nordens beste museer.

Til Peter den Stores by

Fra Helsingfors går det daglig fire tog til den russiske praktbyen St. Petersburg, klokken 7.20, 11.00, 16.00 og 20.00. De tar under tre og en halv time, og billetter bestilles hos det finske togselskapet VR. Det er viktig at du har russisk visum før du reiser fra Norge, les her for mer informasjon om russiske visum. Hvis du ikke vil gå gjennom papirmølla med russiske visum kan du forkorte turen, og ta båt direkte fra Helsingfors til Tallinn. Tre ulike selskaper trafikkerer strekningen, og du får oversikt over avgangene på nettsiden Laevapiletid.

St. Petersburg er en av verdens mest praktfulle byer, og Vinterpalasset, Kazan-katedralen, Mariinsky-teateret og St. Isak-katedralen, samt hovedgaten Nevsky Prospekt, bør oppleves. Men du merker at byen opprinnelig er bygd på en sump, så hvis du reiser på sommeren: husk myggspray!

Tog eller buss til Tallinn – og videre?

Fra St. Petersburg går det ett daglig tog klokken 6.25 på morgenen fra Moskva-stasjonen til Tallinn. Ellers går det jevnlig busser fra selskapene Lux Express og Ecolines til Estlands hovedstad. En gammel hansaby med tonnevis av historie og en av de koseligste gamlebyene som finnes. Vil du utvide turen, kan du ta buss videre fra Tallinn til Latvias hovedstad Riga, som også har ferjer tilbake til Stockholm. Det er også mulig å reise direkte fra St. Petersburg til Riga, tider sjekker du hos busselskapene eller hos det russiske togselskapet RZD. En annen mulighet er å forlenge turen fra St. Petersburg til andre destinasjoner i Russland. Bare sørg for at du har korrekt visum for turen.

Ta deg tid!

Fra Tallinn og Riga har Tallink Silja jevnlige båtavganger tilbake til Stockholm, hvor man kan ta tog eller buss tilbake til Norge. En runde rundt Finskebukta gir deg opplevelser som en flytur til en av byene ikke kan matche. Disse byene har samhandlet i hundrevis av år, og har en lang, felles historie som man blir mer oppmerksom på etter å ha reist mellom dem. Ta deg litt tid i hver by, og du vil oppleve langt mer enn en flyturist.

Nyheter

Plassbilletter til Nightjet

Østerrikske ÖBB kjører Europas største nettverk av nattog. Nå kan du bestille plass på disse nattogene på internett, både om du har interrailbillett eller om du reiser på enkeltbilletter. Før måtte du ringe for å reservere plass hvis du hadde interrail. Løsningen de har valgt er imidlertid ikke den mest intuitive, så her forklarer vi, steg for steg, hvordan du gjør det!

Ice kaffeeeinstein flickr

Til Syden med tog og båt – sommeren 2018

Svette flyplasser, dårlig benplass og turbulens. Jo, flyturen til Syden kan tære på humøret. Dessuten forurenser fly uforholdsmessig mye. Prøver du en reise langs bakken kan du oppleve flere steder på samme tur, på en langt mindre miljøbelastende måte. Med tog og båt kommer du komfortabelt frem, uten innsjekking og sikkerhetskøer. Med litt planlegging kan sydenferien bli en hel liten ekspedisjon!

Viser fra 1 til 4 av totalt 6 artikler