Du er her:

Jo da, Frederikshavn har en strand med palmer! (Foto: aktivioslo/Flickr.com CC)

Jo da, Frederikshavn har en strand med palmer! (Foto: aktivioslo/Flickr.com CC).

Frederikshavn/Hirtshals

Reiser du med båt til Nordjylland i Danmark, kommer du til en av de to havnebyene Frederikshavn eller Hirtshals. Her er reisemulighetene videre mange, selv for deg som ikke har bil med deg.

Hirtshals

Color Lines ferjer fra Larvik og Kristiansand legger til ved Norgeskajen ved sentrum av Hirtshals, en kort gangvei fra Hirtshals togstasjon. Her går det et lokaltog med avganger hver time eller oftere til Hjørring og Aalborg. Billetter kjøpes på automat eller på toget, og det er ingen vits i å forhåndsbestille billetten mellom Hirtshals og Hjørring/Aalborg såfremt det ikke er en del av en større, internasjonal togbillett.

Fjord Lines ferjer fra Bergen, Stavanger, Kristiansand og Langesund legger til ved Containerkajen på den andre siden av havneområdet. Her er det lengre vei til toget, men Fjord Line har enkelte dager tilbud om buss fra havna til Hirtshals stasjon ved forespørsel på båten. Ellers er det cirka 30 minutters gange til Lilleheden stasjon, stasjonen etter Hirtshals på lokaltoget mot Hjørring/Aalborg.
Det er også mulig å bestille Flextur, fleksibel kollektivtrafikk, fra Fjord Lines havn til f.eks Hjørring stasjon. Les mer på NTs nettsider.
Fjord Line kjører også en direkte buss til Aalborg utvalgte dager. Denne stanser i Østerågade i sentrum av Aalborg nær Gammeltorv, 10 minutters gange fra stasjonen. Disse bussene er tilpasset cruisegjester med ferjen fra Bergen/Stavanger.

Fra Aalborg er det togforbindelser til hele Danmark, samt til Tyskland og resten av Europa.
For reiser innen Danmark bestiller du billetter på den danske Rejseplanen..
For reiser til Tyskland og videre bestiller du helst hos det tyske togselskapet DB. Her må billetten bestilles fra Hirtshals stasjon, selv om du planlegger å gå på toget på Lilleheden. 

Les hva verdens mest leste togblogger skriver om danske tog
Gode tips om tyske togbilletter

Fra Hirtshals går det også båt til Færøyene og Island. Smyril Line går ukentlig til Island og to ganger ukentlig til Færøyene.

Frederikshavn

DFDS har daglig ferjerute mellom Oslo og Frederikshavn. Dette er samme båt som fortsetter til København. Ruten har vanligvis avgang fra Oslo klokken 14.15, med ankomst Frederikshavn rundt midnatt. Motsatt vei går ferjen fra Frederikshavn rundt midnatt, og er framme i Oslo neste morgen. Et godt alternativ til nattog!

DFDS legger til i Færgehavnen. Herfra er det gangbroer som leder midt inn til sentrum av den danske feriebyen. Last ned Nordjyllands Trafikselskabs app for ruteopplysning og billetter, eller sjekk tider og priser hos Nordjyllands Trafikselskab.

Bussholdeplassen Havnepladsen er svært nær der gangbrua fra båten går ned i sentrum, og har direkte ekspressbusser til/fra Aalborg.

Togstasjonen i Frederikshavn er cirka 10 minutters gange nord for der gangbroen slutter. Herfra er det togforbindelser til Aalborg med forbindelser til hele Danmark, samt til Tyskland og resten av Europa.  Det er også lokaltog til Skagen. Tar du båten fra Oslo og sørover, må du imidlertid belage deg på en overnatting i Frederikshavn da denne er framme sent på kvelden.

For reiser innen Nordjylland bestiller du billetter hos Nordjyllands Trafikselskab.
For reiser innen Danmark bestiller du billetter på den danske Rejseplanen..
For reiser til Tyskland og videre bestiller du hos det tyske togselskapet DB.
Les hva verdens mest leste togblogger skriver om danske tog
Gode tips om tyske togbilletter

Rundt i Nordjylland

Hvis du vil holde deg nord i Danmark er severdighetene mange, og du trenger ikke bil for å oppleve dem. Hvis du planlegger å reise mye i regionen, har Nordjyllands Trafikselskab en billett ved navn "Travel pass", som gir ubegrenset bruk av all kollektivtrafikk i Nordjylland. Den koster 150 danske kroner for 24 timer, eller 250 kroner for 72 timer (50% rabatt for barn). Billetten bestilles på NTs nettside, og leveres på SMS som du viser til bussjåfør eller togkonduktør. Denne billetten tar deg til Skagen, Løkken, Aalborg, Hanstholm, Thisted, Klitmøller, Strandby og alle andre pittoreske reisemål nord i Danmark.

 

Artikkelen ble sist oppdatert: 30.05.2022

Nyheter

Plassbilletter fra ÖBB

Østerrikske ÖBB kjører Europas største nettverk av nattog. De har imidlertid salg av plassbilletter for Interrail for en hel rekke tog i tillegg til sine egne, blant annet alle italienske dagtog og internasjonale tog fra Østerrike til Sveits, Italia, Slovenia, Kroatia, Ungarn, Romania, Slovakia og Ukraina.

Gamlebyen terje t flickr

Dagsturer fra Oslo

En ferie må ikke være lang, eller gå til utlandet. Vi har samlet et knippe reisemål som kan gjøre seg som en dagstur med kollektivtrafikk fra Oslo, med reisemål i Norge, Sverige og Danmark. Vi har sett på steder utenfor Oslo og Akershus (Ruters trafikkområde), men kan også anbefale reisemål her som Drøbak, Son, Tusenfryd, Fetsund lenser og ikke minst de fantastiske markaområdene som omkranser hovedstaden.