Avenyn er Göteborgs paradegate. (Foto: Guillaume Baviere/Flickr.com CC)

Avenyn er Göteborgs paradegate. (Foto: Guillaume Baviere/Flickr.com CC).

Göteborg

Sveriges nest største by ligger rundt tre og en halv time med tog eller buss fra Oslo. Her finnes det gode reisemuligheter sørover.

Ankomst i Göteborg

Alle tog og busser fra Norge ankommer Göteborg Centralstation/Nils Ericson-terminalen. Dette er byens største stasjon, og ligger nær sentrum av byen. Trikke- og bussholdeplassene Centralstationen og Nordstan ligger rett utenfor, med gode forbindelser til hele Göteborg. De fleste trikkelinjene stanser her. Kjøpesenteret Nordstan er bygd sammen med stasjonen med en undergang.

De fleste forbindelsene sørover innebærer en times pause i Göteborg. Både busstasjonen, jernbanestasjonen og Nordstan har et stort utvalg spisesteder og butikker som er verdt et besøk. Husk at hverken Øresundstog eller Vy har servering på sine tog mot København og Oslo, så det kan være verdt å kjøpe med noe mat! Størst utvalg på god takeaway-mat finner du i Nordstan, opp rulletrappa som ligger rett innenfor undergangen fra stasjonen.

Reise i Göteborg

Kollektivtrafikken i Göteborg styres av Västtrafik, med et godt utbygd buss-, trikk- og tognett. Det finnes dagskort med ubegrenset reising. Reiser du med et slikt, kan hver person over 20 år gratis ha med seg inntil 3 personer under 20 år. Billetter kjøpes aller helst på mobil, med appen Västtrafik To Go.

Rutetider for all svensk kollektivtrafikk finnes på Resrobots nettsider.

Reise videre fra Göteborg

Tog:
De tyske statsbanenes spesialtilbud begynner i Göteborg, så en god idé kan være å reise hit med buss eller tog på en egen billett, og kjøpe en tysk billett på internett fra Göteborg til dit du skal. Et kjapt søk viste billetter helt fra Göteborg til Köln i Tyskland, to måneder frem i tid, for så lite som 56,90 euro. Dine barn eller barnebarn under 15 år reiser gratis sammen med deg på tyske togbilletter fra Sverige til Tyskland, så her er det mange muligheter for en rimelig familieferie!

Les mer om tyske togbilletter

Fra Göteborg går det to typer tog sørover:
- Øresundstog går en gang i timen mot Halmstad, Helsingborg, Malmö og København, med endestasjon Østerport. Disse har fast pris, og ingen krav til setereservasjon. Billetter selges på appene til Skånetrafiken og Hallandstrafiken, samt gjennom SJ og Øresundståg. Prisene er noe forskjellige i de ulike salgskanalene, les mer her!
- SJs Snabbtåg går samme rute til Malmö, men med færre stopp, cirka annenhver time. Disse togene har dynamisk prising, og kan være betydelig billigere enn Øresundstogene ved forhåndsbestilling på SJs nettside. Togene stopper i Malmö, og krever dermed en overgang til Øresundståg hvis du skal videre mot København, men i skolenes sommerferie forlenges flere av disse togene helt til København.
Fra Malmö går det Øresundståg til København hvert 10. minutt i rushtiden, ellers hvert 20. minutt, og hver time hele natten.

Det arbeides mye på linja mellom Göteborg og Malmö. Fire store prosjekter er under bygging, som til sammen skal sikre dobbeltspor på nesten hele strekningen: Västlänken, Varbergstunneln, Ängelholm-Helsingborg og firespor Lund-Malmö. Perioder med buss for tog og omkjøringer, samt innstillinger av Snabbtåg, kan forekomme. 

Billetter bestilles på det svenske togselskapets SJs nettsider. Billett til etappen med Øresundståg kjøpes gjennom Skånetrafikens app, eller på automat på stasjonen.

Det går også tre typer tog mot Stockholm:
- SJs snabbtåg, som går raskeste vei til Stockholm på rundt 3 timer, med avgang minst hver time.
- MTR Express, som er et konkurrerende hurtigtogselskap med lignende reisetid og service. Billetter bestilles på MTR Express' nettside.
- SJ Regional, som går en lengre vei med flere stopp, og bruker rundt 5 timer. Her betaler imidlertid medfølgende barn kun 5 kroner for hele reisen!

Billetter bestilles på det svenske togselskapets SJs nettsider, unntatt for MTR Express.

Det går også tog mot Borås/Växjö/Kalmar/Karlskrona og mot Trollhättan/Åmål/Karlstad, samt mange lokaltog. Hver natt går det nattog til Jämtland, med forbindelse til Trondheim, og mot Umeå med forbindelse til Finland, og videre til Troms og Finnmark. Billetter bestilles på det svenske togselskapets SJs nettsider.

Gode tips om transport i Sverige
Les mer om reisemuligheter fra Malmö/Sør-Sverige
Les mer om reisemuligheter fra København
Les mer om reisemuligheter fra Stockholm

Båt:

Stena Line har to båtlinjer fra Göteborg: Til Frederikshavn (Danmark) flere ganger daglig, og til Kiel (Tyskland) over natten. Billetter og rutetider finnes på Stena Lines svenske nettside. Båtene til Frederikshavn går fra terminalen ved trikkestoppet Masthuggstorget (trikk 3-9-11), mens båtene til Kiel går fra terminalen ved trikkestoppet Chapmans Torg (trikk 3-9).

Les mer om reisemuligheter fra Frederikshavn/Nordjylland
Les mer om reisemuligheter fra Kiel

Buss:

Ekspressbussene fra Oslo til Malmö/København stanser i Göteborg. Det er også enkelte avganger som starter i Göteborg, og går sørover. Disse kan være rimeligere enn toget, men tar oftest lenger tid. Du finner mer informasjon på nettsidene til Vy/Bus4You og Flixbus.

Västtrafik har et omfattende, regionalt buss- og togtilbud.

Artikkelen ble sist oppdatert: 16.05.2022

Nyheter

Plassbilletter fra ÖBB

Østerrikske ÖBB kjører Europas største nettverk av nattog. De har imidlertid salg av plassbilletter for Interrail for en hel rekke tog i tillegg til sine egne, blant annet alle italienske dagtog og internasjonale tog fra Østerrike til Sveits, Italia, Slovenia, Kroatia, Ungarn, Romania, Slovakia og Ukraina.

Gamlebyen terje t flickr

Dagsturer fra Oslo

En ferie må ikke være lang, eller gå til utlandet. Vi har samlet et knippe reisemål som kan gjøre seg som en dagstur med kollektivtrafikk fra Oslo, med reisemål i Norge, Sverige og Danmark. Vi har sett på steder utenfor Oslo og Akershus (Ruters trafikkområde), men kan også anbefale reisemål her som Drøbak, Son, Tusenfryd, Fetsund lenser og ikke minst de fantastiske markaområdene som omkranser hovedstaden.