København H er byens største knutepunkt. (Foto: toolongtobepractical/Flickr.com CC)

København H er byens største knutepunkt. (Foto: toolongtobepractical/Flickr.com CC).

København

Danmarks hovedstad er dejlig å være norsk i. Men vil du lenger nedover kontinentet, finnes det også gode forbindelser videre.

Kollektivtrafikk i København

København har et godt utbygd nett av lokaltog, t-bane/metro og busser. Kart, rutetider og billettinformasjon finnes på nettsiden Din Offentlige Transport.

Det finnes flere billetter som er aktuelle for turister, men mest aktuell er nok City-passet for 24 eller 72 timer. Det koster 80 danske kroner for 24 timer, 150 kroner for 48 timer og 200 kroner for 72 timer. Legg også merke til at barn under 12 år reiser gratis i hele Danmark med følge av en voksen (i Norge er grensen 4 år, 6 år i Oslo). Det er enkelt å kjøpe billett på mobil-app, som finnes for Android og IOS/Iphone.

Ankomst i København

Kommer du fra Oslo med båt, ankommer du DFDS’ terminal ved Dampfærgevej nord for sentrum. Buss 26 og 27 kjører herfra til Østerport stasjon, som er en av Københavns større togstasjoner. Herfra kan du ta lokaltog til Nørreport (sentrum), København Hovedbanegård (sentralstasjonen) eller andre stasjoner. Det går også direkte tog fra Østerport over Øresundsbroen til Malmö og videre i Sverige.

Kommer du fra Oslo med buss, stanser denne på Københavns flyplass Kastrup der du kan bytte til metro, eller i Ingerslevsgade rett ved Hovedbanegården.

Les mer om reisemuligheter fra Malmö/Sør-Sverige

Reise videre i Danmark

Tog:
Danske tog er relativt raske og effektive, og går ofte. Billetter og rutetider sjekker du på togselskapet DSBs nettsider. Her kan du også kjøpe billett til turen.

Rutetider til all dansk kollektivtrafikk finnes på Rejseplanens nettsider.

Reise videre sørover

Tog:
København har vanligvis en god togforbindelse med Hamburg i Tyskland. Det tyske togselskapet DB kjører tog cirka annenhver time daglig, som kjøres om bord på ferjen mellom Rødby og Puttgarden. Disse når Hamburg på 4 ½ time. Billetter selges både gjennom DSBs nettsider og Deutsche Bahns nettsider, men er oftest billigst på de tyske sidene. Der kan du også få spesialpriser til andre destinasjoner i Tyskland.

Frem til 25. september 2019 er det et større banearbeid på dansk side. Togene er da erstattet av togbusser mellom København og Rødby Færge. På Rødby Færge togstasjon går du på toget, som så kjører på ferjen og videre til Hamburg. Reisetiden er på drøye 5 timer.

Det går også togforbindelser til Hamburg via Odense og Jylland. Disse tar rundt en halv time lenger tid, men kan være et godt valg. Disse krever et togbytte i Fredericia eller Kolding, og ofte flere bytter lenger sør.

Fra Hamburg har du et svært godt togtilbud til alle hjørner av Europa. Utforsk tilbudet med Deutsche Bahns ruteplanlegger!

Les mer om tyske togbilletter

Båt:
Scandlines kjører båter fra Gedser, cirka 2 timer fra København med tog og buss (3 timer sommeren 2019, på grunn av banearbeider), til Rostock i Tyskland. Buss 45 og 49 går fra ferjehavna til lokaltogstasjonen Lütten Klein, der det finnes hyppige togforbindelser til Rostock sentralstasjon. Fra Rostock går det togforbindelser til hele Tyskland, med spesielt god forbindelse til Berlin.

Scandlines' ferje Rødby-Puttgarden anbefales kun hvis du tar toget direkte fra København til Hamburg, da reisemulighetene fra Puttgarden ellers er begrensede, med sporadiske lokaltog til Lübeck.

Les mer om tyske togbilletter

Buss:
To busselskaper, Deutsche Bahn og Flixbus, kjører daglige busser mellom København og Berlin via Rostock. Disse kan være et godt alternativ til å ta tog om Hamburg.

Reise til Sverige

ForSea kjører ferjer hvert kvarter mellom Helsingør, nord for København, og Helsingborg i Sverige. To av de fire ferjene er elektrisk drevet. Til Helsingør kommer du med hyppige tog fra de fleste større stasjoner i København (Kastrup, Ørestad, København H, Nørreport, Østerport).

Det går regiontog hvert 20. minutt fra København til Malmö i Sverige, og videre til Göteborg, Kalmar og Karlskrona. Billetter kjøpes på automater på stasjonene. Rutetider og priser finnes på Øresundstogs nettsider.

Enkelte avganger med SJs svenske snabbtåg går direkte fra København H til Stockholm. Billetter kjøpes på det svenske togselskapet SJs nettsider.

Artikkelen ble sist oppdatert: 21.08.2019

Nyheter

Plassbilletter til Nightjet

Østerrikske ÖBB kjører Europas største nettverk av nattog. Nå kan du bestille plass på disse nattogene på internett, både om du har interrailbillett eller om du reiser på enkeltbilletter. Før måtte du ringe for å reservere plass hvis du hadde interrail. Løsningen de har valgt er imidlertid ikke den mest intuitive, så her forklarer vi, steg for steg, hvordan du gjør det!

Ice kaffeeeinstein flickr

Til Syden med tog og båt – sommeren 2018

Svette flyplasser, dårlig benplass og turbulens. Jo, flyturen til Syden kan tære på humøret. Dessuten forurenser fly uforholdsmessig mye. Prøver du en reise langs bakken kan du oppleve flere steder på samme tur, på en langt mindre miljøbelastende måte. Med tog og båt kommer du komfortabelt frem, uten innsjekking og sikkerhetskøer. Med litt planlegging kan sydenferien bli en hel liten ekspedisjon!

Viser fra 1 til 4 av totalt 6 artikler