Du er her:

Den spektakulære boligblokken Turning Torso er Malmös landemerke. (Foto: Susanne Nilsson/Flickr.com CC)

Den spektakulære boligblokken Turning Torso er Malmös landemerke. (Foto: Susanne Nilsson/Flickr.com CC).

Malmö og Skåne

Sveriges tredje største by havner gjerne i skyggen av den danske hovedstaden over Øresund, men Malmö er en interessant by i seg selv. Du har også mange gode reisemuligheter videre herfra.

Ankomst i Malmö

Busser fra Oslo/Göteborg og tog ankommer den nyoppussede Malmö Centralstation. Den ligger et steinkast fra sentrum, og er byens viktigste reiseknutepunkt. En stor mathall preger stasjonen, og en enda bedre mathall ligger kun fem minutters gange unna, i havneområdet. Det er også rundt fem minutters gange opp til byens restaurantsentrum, Lilla Torg. Et utall bybusser og lokaltog tar deg videre i byen.

Reise i Malmö/Skåne

Skånetrafiken har lokaltrafikk i Malmö og resten av Skåne. Det går lokaltog til ferjehavnene i Trelleborg og Ystad, samt et godt utbygd lokaltognett som dekker store deler av Skåne. Ellers er det gode bussforbindelser til hele landsdelen, men mange av disse starter fra bussterminalen Södervärn. Hit går det mange busser fra stasjonen, eller du kan ta lokaltog til Triangeln stasjon og gå i 5 minutter.

Lund er en historisk universitetsby kun 10 minutter fra Malmö med tog, som er verdt et besøk i seg selv.

Rutetider for all svensk kollektivtrafikk finnes på Resrobots nettsider. Billetter for all kollektivtrafikk i Skåne, til København og med Øresundståg til Göteborg, Kalmar og Karlskrona kjøpes lettest på Skånetrafikens app.

Fridhems Cykel har utleie av sykler til bruk i Malmö og omegn. Byen har også et bysykkelsystem, kalt Malmö by bike.

Reise videre fra Malmö/Skåne

Tog:
Malmö har togforbindelse hvert 20. minutt (hvert 10. minutt i rushtiden) til København over Øresundsbroen. Billetter kjøpes i automat på stasjonen, på Skånetrafikens app eller på SJs nettside. Det er også hyppige forbindelser til resten av Sverige. Tog herfra til Stockholm går minst hver time, og tar cirka 4 1/2 time. Fra København er det også et bredt reisetilbud. Rutetider finner du f.eks hos Skånetrafiken eller Øresundståg.

Les mer om reisemuligheter fra København
Gode tips om transport i Sverige

Fra 7. april til 23. september 2022 går Snälltågets nattog fra Malmö til Berlin hver kveld klokken 22.10. Du rekker toget akkurat med avgangen fra Oslo 14.01, som med overgang i Göteborg bringer deg til Malmö klokken 21.51 hvis det ikke er forsinkelser. Toget har sitte- og liggevogner, og interrailbillett er gyldig, men plassbillett er påkrevd, se hvordan du bestiller det

Fra 1. september starter SJ EuroNight-nattoget Stockholm-Malmö-Hamburg Altona. Toget har avgang fra Malmö hver kveld klokken 23.33, men du kan gå på toget allerede fra 22.40. Toget har sitte-, ligge- og sovevogner. Interrailbillett er gyldig, men plassbillett er påkrevd, se hvordan du bestiller det

Buss:
Det tyske busselskapet Flixbus kjører busser fra Malmö til Berlin og Hamburg flere ganger daglig, med forbindelser til store deler av Europa. Prisene starter lavt, men øker jo større etterspørselen er, og jo nærmere avgangsdagen du kommer. Billetter bestilles på Flixbus' nettside.

Båt:
Malmö-Travemünde (Tyskland):
Finnlines har opp til tre avganger daglig til den tyske havnebyen Travemünde ved Lübeck. Båten går fra Norra Hamnen, buss 32 til Norra Hamnen stanser nær innsjekkingen, men går kun mandag-fredag. Billetter og rutetider finner du på Finnlines’ nettsider.

Trelleborg-Travemünde/Rostock/Swinoujscie/Klaipeda (Tyskland/Polen):
TT Line har hyppige ferjer fra Trelleborg, 35 minutter fra Malmö med tog, til de tyske havnene Travemünde og Rostock, samt til Swinoujscie i Polen og Klaipeda i Litauen. Disse ferjene er først og fremst beregnet for trailersjåfører, men brukes også av reisende uten bil. Togstasjonen i Trelleborg er praktisk talt på havnen, og reisemulighetene videre er gode fra alle de tre destinasjonene på kontinentet. Billetter og rutetider på TT Lines nettsider.

Trelleborg-Rostock (Tyskland):
Stena Line har flere daglige avganger fra Trelleborg til Rostock i Tyskland. Fra Rostock er det gode forbindelser videre med buss og/eller tog videre i Tyskland (men du må ta både buss og tog for å komme til Rostock Hbf, så beregn god tid ved bytte!). Nattferjen Trelleborg-Rostock har til og med japanske sovekapsler! Billetter og tider finner du på Stena Lines nettside.

Ystad-Sassnitz (Tyskland):
Fra Ystad, en liten time unna Malmö med tog, startet selskapet FRS opp båtlinje til Sassnitz på den tyske øya Rügen høsten 2021. Ruta vvil gå frem til oktober 2022, og kjøres av en båt som er kjent for mange nordmenn: samme hurtigbåt som tidligere het Fjord Cat, og seilte mellom Kristiansand og Hirtshals. For informasjon, sjekk FRS' nettside.

Ystad-Swinoujscie (Polen):
Fra Ystad, en liten time unna Malmö med tog, har to selskaper daglige ferjer til Polens største ferjeterminal i Swinoujscie. Herfra er det gode buss- og togforbindelser videre til hele Polen, samt til det østlige Tyskland. Sjekk billetter og tider hos Polferries og Unity Line. For togtider videre i Polen, sjekk PKP Intercity.

Ystad-Bornholm (Danmark):
Bornholmslinjen kjører flere avganger daglig fra Ystad til den danske øya Bornholm. Hvis du vil besøke Bornholm og reise videre sørover, går det båter videre på sommeren fra Bornholm til Sassnitz i Tyskland.

Karlshamn-Klaipeda (Litauen):
DFDS har ferjer fra Karlshamn i Blekinge, snaue 2 timer med tog fra Malmö. Buss 350 tar deg til holdeplassen Stilleryd, 1,5 kilometer fra ferjehavna. Billetter og priser på DFDS’ nettside. Båten legger til i gangavstand fra sentrum i Klaipeda, eller du kan ta buss 9/9a.

Karlskrona-Gdynia (Polen):
Stena Line har ferjer fra Karlskrona, nesten 3 timer fra Malmö med tog, til Gdynia i Polen. Buss 6 går fra togstasjonen i Karlskrona til ferjeterminalen. I Gdynia legger båten til i byens enorme havneområde. Det er bussforbindelse inn til sentrum og togstasjonen Gdynia Glowna, der det går tog til hele Polen, inkludert svært hyppige lokaltog til Sopot og Gdansk. Billetter og tidtabell finner du på Stena Lines nettside. For togtider videre i Polen, sjekk PKP Intercity.

 

Artikkelen ble sist oppdatert: 16.05.2022

Nyheter

Plassbilletter fra ÖBB

Østerrikske ÖBB kjører Europas største nettverk av nattog. De har imidlertid salg av plassbilletter for Interrail for en hel rekke tog i tillegg til sine egne, blant annet alle italienske dagtog og internasjonale tog fra Østerrike til Sveits, Italia, Slovenia, Kroatia, Ungarn, Romania, Slovakia og Ukraina.

Gamlebyen terje t flickr

Dagsturer fra Oslo

En ferie må ikke være lang, eller gå til utlandet. Vi har samlet et knippe reisemål som kan gjøre seg som en dagstur med kollektivtrafikk fra Oslo, med reisemål i Norge, Sverige og Danmark. Vi har sett på steder utenfor Oslo og Akershus (Ruters trafikkområde), men kan også anbefale reisemål her som Drøbak, Son, Tusenfryd, Fetsund lenser og ikke minst de fantastiske markaområdene som omkranser hovedstaden.