Oslo sentralstasjon er navet i Norges togtrafikk. (Foto: Espen Rosenquist/Flickr.com CC)

Oslo sentralstasjon er navet i Norges togtrafikk. (Foto: Espen Rosenquist/Flickr.com CC).

Østlandet

Muligheten til å reise utenlands uten fly eller bil er størst fra Østlandet. Dels fordi flest folk bor her, dels fordi både Sverige og Danmark er nær oss. Med bytte i Sør-Sverige, Danmark eller Tyskland får du også gode forbindelser til kontinentet og Middelhavet. Reiser du østover, er du i Finland eller Baltikum med ett enkelt bytte i Stockholm.

Denne guiden er ikke oppdatert. Grunnen er koronapandemien, som gjør internasjonal reisevirksomhet umulig og uforsvarlig for tiden.

 

Alle tog mellom Norge og Sverige er innstilt på ubestemt tid. De aller fleste ferjeavgangene til utlandet er også innstilt, det samme gjelder busser til Sverige, Finland og Russland. Regjeringen fraråder alle reiser til utlandet som ikke er strengt nødvendige, og har strenge krav til smittebegrensende tiltak når du kommer tilbake til Norge. Ikke reis nå!

Vi starter nord på Østlandet, og beveger oss sørover i denne reiseguiden for buss, tog og båt til utlandet.

Østover mot Sverige

 

Buss Trysil-Sverige:

Fjällexpressen:
Hver vinter, fra desember til april, går det flere bussavganger ukentlig fra Trysil til de tre største svenske byene. Disse bussene er i hovedsak rettet mot svenske skiturister, men er også åpne for tryslinger (og andre) på utenlandstur. Ruter og tider finner du hos Fjällexpressen.

Les mer om reisemuligheter fra Stockholm
Les mer om reisemuligheter fra Göteborg
Les mer om reisemuligheter fra Malmö/Sør-Sverige

Tog Oslo-Kongsvinger-Karlstad-Stockholm

SJ:
2 daglige avganger Oslo-Stockholm om Kongsvinger, Arvika, Karlstad og Hallsberg. I underkant av 6 timer fra Oslo til Stockholm, 3 timer til Karlstad. Det forventes langt flere og raskere avganger når arbeidet med opprustning av Kongsvingerbanen er ferdig i 2021. Billetter kjøpes på det svenske togselskapet SJs nettsider. Der sjekker du også rutetider og eventuelle bytter, hvis du skal reise til andre steder i Sverige. Billettprisene fra Oslo til Stockholm starter på 195 svenske kroner, hvis du bestiller tidlig.

I tillegg kjøres det flere avganger mellom Oslo og Stockholm med buss mellom Oslo og Karlstad, og tog mellom Karlstad og Stockholm.

Tågkompaniet/Vy:
1 avgang fra Oslo lørdag til Karlstad, samt 2 avganger søndag, en til Karlstad og en til Örebro om Karlstad. Billetter på Tågkompaniets nettside eller SJs nettside. Tågkompaniet er eid av Vy.

Les mer om reisemuligheter fra Stockholm

Buss Kongsvinger-Charlottenberg:

Innlandstrafikk:
Hver time på ukedager, annenhver time i helgene. Billett kjøpes på bussen, som kjøres av Innlandstrafikk. Rutetider og annen informasjon finnes på deres nettside.

Fra Charlottenberg kan du ta SJs tog eller Värmlandstrafiks busser og tog videre i Sverige.

Buss Oslo-Karlstad-Stockholm:

Vy/Nettbuss:
De fleste dager: Buss Oslo-Karlstad-Örebro-Västerås-Arlanda flyplass. Noen av disse har forbindelse til Stockholm fra Västerås. Billetter, priser og rutetider på Vy/Nettbuss Sveriges nettsider.

Flixbus:
Tre-fire daglige avganger Oslo-Karlstad-Örebro-Stockholm (7t15m er raskeste avgang), samt nattbuss hver natt. Også ekstraavganger til Karlstad. Billetter, priser og rutetider på Flixbus' nettsider.

Les mer om reisemuligheter fra Stockholm

Sørover mot Sverige/Danmark/kontinentet

 

Tog Oslo-Göteborg:

Vy:
4 daglige avganger Oslo-Østfoldbyene-Göteborg. Tar cirka 3 timer og 40 minutter fra Oslo til Göteborg. Billettpriser fra 249,- Billetter og rutetider på Vys nettsider.

Les mer om reisemuligheter fra Göteborg
Gode tips om tyske togbilletter

Buss Oslo-Göteborg-Malmö-København:

Vy/Nettbuss:
7-15 daglige avganger Oslo-Moss-Sarpsborg-Göteborg, hvorav flere fortsetter til Malmö/København. Kjøres ofte med komfortable 2-etasjes busser, med spesielt behagelige seter i øverste etasje. Billetter, priser og rutetider finnes på Nettbuss Sveriges nettsider.

Flixbus:
3-10 daglige avganger Oslo-Göteborg, hvorav flere fortsetter videre til Malmö og København. Har også nattbusser mot Hamburg eller Berlin enkelte netter. Har et enormt rutenett i Europa. Billetter, priser og rutetider for alle forbindelser finnes på Flixbus' norske nettsider.

Les mer om reisemuligheter fra Göteborg
Les mer om reisemuligheter fra Malmö/Sør-Sverige
Les mer om reisemuligheter fra København
Gode tips om tyske togbilletter

Buss Halden-Strömstad:

Västtrafik, Grensependelen:
10-11 avganger daglig i ukedagene, 7 avganger daglig i helgene. Stanser ved Svinesund shoppingområde og Nordby kjøpesenter før Strömstad. Rutetider finnes på Västtrafiks nettsider. Det finnes også informasjon om ruten og byttemuligheter på Østfold Kollektivtrafikks nettsider. Billetter kjøpes på bussen (kun kortbetaling).

Les mer om reisemuligheter fra Strömstad

Båt Oslo-Kiel

Color Line:
1 avgang daglig, 20 timer. Det finnes flere «cruisepakker» og andre tilbud som kan gjøre turen rimeligere. Les mer om tider og priser på Color Lines nettsider.
Color Lines kai i Kiel er i gangavstand fra Kiel Hauptbahnhof (togstasjon). Herfra går det togforbindelser til hele Europa.

Les mer om reisemuligheter fra Kiel
Gode tips om tyske togbilletter

Båt Oslo-København

DFDS:
En daglig avgang. Det finnes flere «cruisepakker» og andre tilbud. Sjekk rutetider og priser på DFDS' nettsider.
Det går busser fra DFDS' terminal i København til Østerport stasjon, der det går lokal- og regionaltog. København Hovedbanegård er 8 minutter unna Østerport stasjon med S-tog. Billetter for København kjøpes helst på appen DOT Tickets.

Les mer om reisemuligheter fra København
Les mer om reisemuligheter fra Malmö/Sør-Sverige
Gode tips om tyske togbilletter

Båt Oslo-Frederikshavn

Stena Line:
Stena Lines daglige ferje Oslo-Frederikshavn ble nedlagt 19. mars 2020.

Båt Langesund-Hirtshals

Fjord Line:
Daglig avgang. Sjekk rutetider og priser på Fjord Lines nettsider.
Det går buss fra Fjord Lines kai i Hirtshals til Hirtshals stasjon ved hver ferjeankomst. Pris 30 danske kroner. Si gjerne fra i båtens resepsjon om at du vil ta bussen.

Les mer om reisemuligheter fra Hirtshals/Nordjylland
Gode tips om tyske togbilletter

Båt Brevik-Gent

DFDS frakt:
Ukentlig, søndag kl 08.00. Ankomst Gent, Belgia 06.00 tirsdag morgen. Sjekk priser og bestill på DFDS' nettsider.

Båt Brevik-Göteborg

DFDS frakt:
2 ganger ukentlig, mandag 18.00 og søndag 08.00. 7-14 timers seiltid. Sjekk priser og bestill på DFDS' nettsider.

Båt Larvik-Hirtshals

Color Line:
2 avganger daglig. Sjekk rutetider og priser på Color Lines nettsider.
Det er kort gangavstand fra Color Lines kai til Hirtshals stasjon.

Les mer om reisemuligheter fra Hirtshals/Nordjylland
Gode tips om tyske togbilletter

Båter til Strömstad

 

Båt Fredrikstad-Strömstad

Sagasund:
Hver dag unntatt søndag. 100,- vår og høst, 125,- på sommeren. 2 timer. Les mer og finn rutetider på Sagasunds nettsider.
Båten legger til i Norra Hamnen i Strömstad, 5 minutters gange fra Strömstad stasjon.

Les mer om reisemuligheter fra Strömstad

Båt Skjærhalden-Strömstad

Nadir Hvaler Fjordcruise:
Fredager og lørdager på vinter, vår og høst, alle dager unntatt søndag på sommeren. 3-5 daglige avganger.  Vinter 60 kroner, sommer 95. Les mer om rutetider og priser på Nadir Hvaler Fjordcruises nettsider.
Båten legger til i Norra Hamnen i Strömstad, 5 minutters gange fra Strömstad stasjon.

Les mer om reisemuligheter fra Strömstad

Båt Sandefjord-Strömstad

Color Line:
4 avganger daglig. 2 ½ t. Les mer på Color Lines nettsider.

Fjord Line:
2 avganger daglig. 2 ½ t. Les mer på Fjord Lines nettsider.

Det går busser fra Oslo til enkelte avganger med disse båtene, les mer hos Finn Carlsen Turistbusser.
Båtene legger til rett sør for Strömstad stasjon. Det er kort gangavstand til stasjonen.

Les mer om reisemuligheter fra Strömstad

Artikkelen ble sist oppdatert: 07.04.2021

Nyheter

Plassbilletter til Nightjet

Østerrikske ÖBB kjører Europas største nettverk av nattog. Nå kan du bestille plass på disse nattogene på internett, både om du har interrailbillett eller om du reiser på enkeltbilletter. Før måtte du ringe for å reservere plass hvis du hadde interrail. Løsningen de har valgt er imidlertid ikke den mest intuitive, så her forklarer vi, steg for steg, hvordan du gjør det!

Ice kaffeeeinstein flickr

Til Syden med tog og båt – sommeren 2018

Svette flyplasser, dårlig benplass og turbulens. Jo, flyturen til Syden kan tære på humøret. Dessuten forurenser fly uforholdsmessig mye. Prøver du en reise langs bakken kan du oppleve flere steder på samme tur, på en langt mindre miljøbelastende måte. Med tog og båt kommer du komfortabelt frem, uten innsjekking og sikkerhetskøer. Med litt planlegging kan sydenferien bli en hel liten ekspedisjon!

Viser fra 1 til 4 av totalt 6 artikler