Oslo sentralstasjon er navet i Norges togtrafikk. (Foto: Espen Rosenquist/Flickr.com CC)

Oslo sentralstasjon er navet i Norges togtrafikk. (Foto: Espen Rosenquist/Flickr.com CC).

Østlandet

Muligheten til å reise utenlands uten fly eller bil er størst fra Østlandet. Dels fordi flest folk bor her, dels fordi både Sverige og Danmark er nær oss. Med bytte i Sør-Sverige, Danmark eller Tyskland får du også gode forbindelser til kontinentet og Middelhavet. Reiser du østover, er du i Finland eller Baltikum med ett enkelt bytte i Stockholm.

Vi starter nord på Østlandet, og beveger oss sørover i denne reiseguiden for buss, tog og båt til utlandet.

Østover mot Sverige

 

Buss Trysil-Sverige:

Fjällexpressen:
Hver vinter, fra desember til april, har det tidligere gått flere bussavganger ukentlig fra Trysil til Stockholm, Göteborg og Malmö. Vinteren 2021/22 startet disse bussene i Stöten, rett over grensen for Trysil, og gikk ikke til norsk side av grensen.
Disse bussene er i hovedsak rettet mot svenske skiturister, men er også åpne for tryslinger (og andre) på utenlandstur. Ruter og tider finner du hos Fjällexpressen.

Les mer om reisemuligheter fra Stockholm
Les mer om reisemuligheter fra Göteborg
Les mer om reisemuligheter fra Malmö/Sør-Sverige

Tog Oslo-Kongsvinger-Karlstad-Stockholm

SJ:
2 daglige avganger Oslo-Stockholm om Kongsvinger, Arvika, Karlstad og Hallsberg. I underkant av 6 timer fra Oslo til Stockholm, 3 timer til Karlstad. Billetter kjøpes på det svenske togselskapet SJs nettsider. Der sjekker du også rutetider og eventuelle bytter, hvis du skal reise til andre steder i Sverige. Billettprisene fra Oslo til Stockholm starter på 195 svenske kroner, hvis du bestiller tidlig.

Fra 12. juni til 19. august 2022 er det stengt ved Karlstad på grunn av anleggsarbeid. Enkelte tog går, men vil kjøre annen rute nord for Karlstad og får endrede avgangstider og forlenget reisetid på cirka 1 time. Andre tog er erstattet av buss mellom Oslo og Kristinehamn. Se detaljer på reiseplanleggeren til svenske SJ. 

Det er også mulig å reise med buss til Sverige og tog videre mot Stockholm, hvis tidene på direkteavgangene ikke passer. Flere av disse forbindelsene kan bestilles på SJs nettside. På grunn av anleggsarbeid på svensk side sommeren 2022 kan det være fordelaktig å ta bussen helt til Örebro, for å unngå hele arbeidet mellom Karlstad og Degerfors. 

Vy Sverige:
1 avgang fra Oslo lørdag til Karlstad, samt 2 avganger søndag, en til Karlstad og en til Örebro om Karlstad. Billetter på Vy Sveriges nettside eller SJs nettside.

Det er også mulig å reise med Vys tog til Kongsvinger, buss fra Innlandstrafikk til Charlottenberg og lokaltog videre. Les mer i bloggen til vår redaktør Kristian

Les mer om reisemuligheter fra Stockholm

Tog Kongsvinger-Arvika-Karlstad-Kristinehamn:

Värmlandstrafik:
To daglige avganger fra Kongsvinger via Charlottenberg, Arvika og Karlstad til Kristinehamn, og retur. Disse er godt tilpasset overgang til/fra togene mellom Oslo og Kongsvinger. Rutetider og billettinfo på Värmlandstrafiks nettside.

Buss Kongsvinger-Charlottenberg:

Innlandstrafikk:
Hver time på ukedager, annenhver time i helgene. Billett kjøpes på bussen, som kjøres av Innlandstrafikk. Rutetider og annen informasjon finnes på deres nettside. PS: Billettpris kun kr. 10,- i hele juli 2022!

Fra Charlottenberg kan du ta SJs tog eller Värmlandstrafiks busser og tog videre i Sverige.

Buss Oslo-Karlstad-Stockholm:

Vy/Bus4You:
De fleste dager: Buss Oslo-Karlstad-Örebro-Västerås-Arlanda flyplass/Stockholm. Billetter, priser og rutetider på Vy/Bus4Yous nettsider.

Flixbus:
Flere daglige avganger Oslo-Karlstad-Örebro-Stockholm, samt nattbuss enkelte netter. Også ekstraavganger til Karlstad. Billetter, priser og rutetider på Flixbus' nettsider.

Les mer om reisemuligheter fra Stockholm

Sørover mot Sverige/Danmark/kontinentet

 

Tog Oslo-Göteborg:

Vy:
4 daglige avganger Oslo-Østfoldbyene-Göteborg (3 i helgene). Tar cirka 3 timer og 40 minutter fra Oslo til Göteborg. Billettpriser fra 249,-

Fra 24. juni til 8. august 2022 er det buss for tog mellom Oslo S og Rygge. Rutetider er lagt ut på www.vy.no, og bussene vil gå fra Oslo S 30 minutter før ordinær avgangstid med toget. 
Det kan være raskere å reise Oslo-Göteborg med www.bus4you.se eller www.flixbus.no.

Forbindelse videre til Malmö, København, Hamburg og resten av kontinentet. Dette er Norges hovedforbindelse sørover med tog.

Billetter og rutetider på Vys nettsider.

Les mer om reisemuligheter fra Göteborg
Gode tips om tyske togbilletter

Buss Oslo-Göteborg-Malmö-København:

Vy/Bus4You:
7-15 daglige avganger Oslo-Moss-Sarpsborg-Göteborg. Flere av avgangene fortsetter til Malmö/København. Kjøres ofte med komfortable 2-etasjes busser, med spesielt behagelige seter i øverste etasje. Billetter, priser og rutetider finnes på Vy/Bus4Yous nettsider.

Flixbus:
3-4 daglige avganger Oslo-Göteborg, hvorav flere fortsetter videre til Malmö og København. Har også nattbusser mot Hamburg eller Berlin enkelte netter. Har et enormt rutenett i Europa. Billetter, priser og rutetider for alle forbindelser finnes på Flixbus' norske nettsider.

Les mer om reisemuligheter fra Göteborg
Les mer om reisemuligheter fra Malmö/Sør-Sverige
Les mer om reisemuligheter fra København
Gode tips om tyske togbilletter

Buss Halden-Strömstad:

Västtrafik, Grensependelen:
10-11 avganger daglig i ukedagene, 7 avganger daglig i helgene. Stanser ved Svinesund shoppingområde og Nordby kjøpesenter før Strömstad. Rutetider finnes på Västtrafiks nettsider. Det finnes også informasjon om ruten og byttemuligheter på Østfold Kollektivtrafikks nettsider. Billetter kjøpes på bussen (kun kortbetaling).

Les mer om reisemuligheter fra Strömstad

Båt Oslo-Kiel

Color Line:
1 avgang daglig, 20 timer. Det finnes flere «cruisepakker» og andre tilbud som kan gjøre turen rimeligere. Les mer om tider og priser på Color Lines nettsider. Normalavgang fra Oslo (Filipstad) 14.00.
Color Lines kai i Kiel er i gangavstand fra Kiel Hauptbahnhof (togstasjon). Herfra går det togforbindelser til hele Europa.

Les mer om reisemuligheter fra Kiel
Gode tips om tyske togbilletter

Båt Oslo-København

DFDS:
En daglig avgang. Det finnes flere «cruisepakker» og andre tilbud. Sjekk rutetider og priser på DFDS' nettsider. Normalavgang fra Oslo (Vippetangen) 14.15. Enkelte dager har senere avgangstid, fordi båten ikke anløper Frederikshavn på veien.

Det er gangavstand fra DFDS' terminal i København til Nordhavn stasjon, der du finner både S-tog og metro. Det går også busser direkte fra DFDS' terminal i København til Østerport stasjon, der det går lokal- og regionaltog. København Hovedbanegård er 8 minutter unna Østerport stasjon, og 10 minutter unna Nordhavn stasjon, med S-tog. Billetter for kollektivtrafikk i København kjøpes lettest på appen DOT Billetter.

Les mer om reisemuligheter fra København
Les mer om reisemuligheter fra Malmö/Sør-Sverige
Gode tips om tyske togbilletter

Båt Oslo-Frederikshavn

DFDS:
En avgang flere dager i uka (i perioder daglig). Båten som går til København legger nå til i Frederikshavn på veien. Sjekk rutetider og priser på DFDS' nettsider. Normalavgang fra Oslo 14.15, framme rundt midnatt.

Båt Larvik-Hirtshals

Color Line:
2 avganger daglig. Sjekk rutetider og priser på Color Lines nettsider.
Det er kort gangavstand fra Color Lines kai til Hirtshals stasjon.

Båt Langesund-Hirtshals

Fjord Line:
Daglig avgang. Sjekk rutetider og priser på Fjord Lines nettsider.

Les mer om reisemuligheter fra Hirtshals/Nordjylland
Gode tips om tyske togbilletter

Båt Brevik-Gent

DFDS frakt:
Ukentlig, søndag kl 08.00. Ankomst Gent, Belgia 06.00 tirsdag morgen. Sjekk priser og bestill på DFDS' nettsider.

Båt Brevik-Göteborg

DFDS frakt:
2 ganger ukentlig, mandag 18.00 og søndag 08.00. 7-14 timers seiltid. Sjekk priser og bestill på DFDS' nettsider.

Les mer om reisemuligheter fra Hirtshals/Nordjylland
Gode tips om tyske togbilletter

Båter til Strömstad

 

Båt Fredrikstad-Strömstad

Sagasund:
Torsdag og lørdag. 2 timer. Les mer og finn rutetider på Sagasunds nettsider.
Båten legger til i Norra Hamnen i Strömstad, 5 minutters gange fra Strömstad stasjon.

Les mer om reisemuligheter fra Strömstad

Båt Skjærhalden-Strömstad

Nadir Hvaler Fjordcruise:
Fredager og lørdager på vinter, vår og høst, alle dager unntatt søndag på sommeren. 3-5 daglige avganger.  Les mer om rutetider og priser på Nadir Hvaler Fjordcruises nettsider.
Båten legger til i Norra Hamnen i Strömstad, 5 minutters gange fra Strömstad stasjon.

Les mer om reisemuligheter fra Strömstad

Båt Sandefjord-Strömstad

Color Line:
4 avganger daglig. 2 ½ t. Les mer på Color Lines nettsider.

Fjord Line:
2 avganger daglig. 2 ½ t. Les mer på Fjord Lines nettsider.

Det går busser fra Oslo til enkelte avganger med disse båtene, les mer hos Finn Carlsen Turistbusser.
Ellers er det 10-12 minutters gange fra Sandefjord stasjon til ferjekaia. I Strömstad legger båtene til rett sør for Strömstad stasjon. Det er kort gangavstand til stasjonen.

Les mer om reisemuligheter fra Strömstad

Artikkelen ble sist oppdatert: 21.06.2022

Nyheter

Plassbilletter fra ÖBB

Østerrikske ÖBB kjører Europas største nettverk av nattog. De har imidlertid salg av plassbilletter for Interrail for en hel rekke tog i tillegg til sine egne, blant annet alle italienske dagtog og internasjonale tog fra Østerrike til Sveits, Italia, Slovenia, Kroatia, Ungarn, Romania, Slovakia og Ukraina.

Gamlebyen terje t flickr

Dagsturer fra Oslo

En ferie må ikke være lang, eller gå til utlandet. Vi har samlet et knippe reisemål som kan gjøre seg som en dagstur med kollektivtrafikk fra Oslo, med reisemål i Norge, Sverige og Danmark. Vi har sett på steder utenfor Oslo og Akershus (Ruters trafikkområde), men kan også anbefale reisemål her som Drøbak, Son, Tusenfryd, Fetsund lenser og ikke minst de fantastiske markaområdene som omkranser hovedstaden.