Du er her:

Du vil stifte bekjentskap med de raske og effektive tyske ICE-togene på turen.

Du vil stifte bekjentskap med de raske og effektive tyske ICE-togene på turen. (Foto: kaffeeeinstien/flickr.com/CC BY-SA 2.0).

Til Syden med tog og båt – sommeren 2018

Svette flyplasser, dårlig benplass og turbulens. Jo, flyturen til Syden kan tære på humøret. Dessuten forurenser fly uforholdsmessig mye. Prøver du en reise langs bakken kan du oppleve flere steder på samme tur, på en langt mindre miljøbelastende måte. Med tog og båt kommer du komfortabelt frem, uten innsjekking og sikkerhetskøer. Med litt planlegging kan sydenferien bli en hel liten ekspedisjon!

Denne saken er fra sommeren 2018. En del ting er endret, blant annet er Swebus kjøpt opp av Flixbus. Togtidene kan også være endret sommeren 2019, så vi vil sterkt anbefale dobbeltsjekking av tider ved hjelp av Deutsche Bahns reiseplanlegger! Vi minner også om at det er mye anleggsarbeid på linjen fra Budapest og sørover mot Balkan.

Det finnes mange reiseveier til Syden, også langs bakken! Her definerer vi "Syden" som "Middelhavet", og viser noen anbefalte reiseveier sørover i Europa. Det finnes imidlertid flere muligheter, bruk søkemotorer og la deg inspirere! Deutsche Bahns søkemotor for tog er en uvurderlig kilde, som vi har brukt masse i utarbeidelsen av saken.

Reiseruter:
Med Kiel-ferja og tog fra Oslo til Syden
Med tog fra Oslo til Syden
Fra Kristiansand og Larvik til Syden
Fra Bergen og Stavanger til Syden
Billetter og fakta

For de fleste av oss vil veien gå om Oslo. Color Lines ferje til Kiel i Tyskland gir deg en god natts søvn som start på turen, og du ender opp fem minutters gange unna toget som tar deg videre ut i Europa. Med ett eneste togbytte kan du komme deg til Kroatia, Slovenia, Italia eller Ungarn!
En slik tur krever imidlertid noe planlegging. På enkelte tidspunkt er forbindelsene ypperlige, på andre tider mister du forbindelsen med ti minutter og må derfor ha overnatting. Det er lite samarbeid mellom togselskapene i de forskjellige landene, og tidtabellene er ofte ikke tilpasset langdistansereising. Her har virkelig togselskapene noe å lære!

Med Kiel-ferja til Syden

Color Lines båt fra Oslo til Kiel er godt kjent blant bilturister til kontinentet. Men hvorfor ta med bilen, når Kiels togstasjon ligger et steinkast fra der båten legger til? Togstasjonen i Kiel har hyppige forbindelser til Hamburg, som er Nord-Europas togsentrum. Her finner du avganger i alle retninger, alle dager. Også til Middelhavet.
Ferja fra Oslo til Kiel går klokken 14 hver dag og er framme neste dag klokken 10.00, tidlig nok til å komme seg langt nedover kontinentet samme dag.

Til Kroatia

Ta en lang frokost i Kiel, eller ta en av de hyppige togene inn til metropolen Hamburg. Det går et tog fra Kiel 14.13, som stanser på sentralstasjonen i Hamburg 15.38, til München klokken 22.52. Der bytter du tog, og tar nattoget fra München klokken 23.11, som er framme i Rijeka i Kroatia 09.25 neste morgen, eller i Zagreb 08.25 neste morgen. Dette nattoget går hele året, men har senere avgangstid etter 5. august. Det har også vogner til Venezia i Italia og Budapest i Ungarn. Togbillett kan kjøpes for hele strekningen hos Deutsche Bahn. Prisene varierer med etterspørsel, men ligger ofte på en snau tusenlapp med sitteplass, cirka 1500 kroner med sovekupe på nattoget, per person.

Togstasjonen i Rijeka ligger sentralt i adriaterhavsbyen. Skal du videre i Kroatia er togtilbudet sparsomt, så vi anbefaler buss. Busstasjonen ligger like ved togstasjonen, og rutetider kan sjekkes på busstasjonens nettside.

Togstasjonen i Zagreb er midt i byen. Skal du videre i Kroatia er togtilbudet sparsomt, så vi anbefaler buss. Busstasjonen ligger like ved togstasjonen, og rutetider kan sjekkes på busstasjonens nettside.

Til Spania

Gå av ferja med en gang den kommer frem, gå over Hörnbrücke og sett deg på toget til Hamburg som går klokken 10.27. Med et raskt bytte i Hamburg er du i Dortmund 14.33. Herfra går det tog til Paris 15.13, som er framme 20.05.
Frankrikes fantastiske hovedstad er et perfekt sted å ta en pause i reisingen. Herfra går det lyntog til Barcelona to ganger daglig på under seks timer, samt tog til Hendaye ved Biscayabukta flere ganger daglig, der du kan bytte til baskiske lokaltog til San Sebastian og Bilbao, eller nattog til Lisboa.

Det er også mulig å fortsette reisen på direkten fra Paris. Det går nattog fra Paris Austerlitz klokken 21.05, som er framme i Toulouse 06.05 neste morgen. Etter en tidlig frokost her, går et TGV-tog til Barcelona klokken 08.06. Det er framme i Katalonias hovedstad klokken 11.21, i god tid til lunsj.

Togbillett Kiel-Dortmund bestilles på Deutsche Bahns nettside.
Togbillett Dortmund-Paris bestilles på nettsiden til togselskapet Thalys.
Togbillett Paris-Barcelona/Hendaye bestilles på det franske togselskapet SNCFs nettside

Spania har en av Europas beste lyntognett. Fra Barcelona tar det ikke mer enn to og en halv time til Madrid, og rundt fem timer til de sørspanske byene Malaga og Sevilla. Billetter kjøpes på nettsiden til det spanske togselskapet Renfe.

Et selskap som er verdt å sjekke ut, og som innimellom kan utstede gjennomgående billetter til tog i Tyskland, Frankrike og Spania er Loco2.

Til Italia

En liten frokost i Kiel etter ankomst, og du kan være i Roma neste morgen! Ta toget fra Kiel 11.27 til Hamburg, bytt til det tyske lyntoget ICE med avgang fra Hamburg 13.01, ankomst München 18.42. Her har du tid til en kjapp middag, eller å kjøpe med noe godt å spise på nattoget som går 19.42. Nattoget stanser i turistbyene Bologna og Firenze på morgenkvisten, men fortsetter helt til Roma med ankomst 09.22.

Skal du til Venezia, kan du drøye lenger i Kiel, eller dra inn til Hamburg. Det går et tog fra Kiel 14.13, som går fra Hamburg 15.38, til München klokken 22.52. Der bytter du tog, og tar nattoget fra München klokken 23.11, som er framme i Venezia 08.24 neste morgen. Dette toget går bare på sommeren fram til 5. august, og har også vogner til Rijeka og Zagreb i Kroatia samt Budapest i Ungarn.

Italia har, fra Napoli og nordover, et fantastisk lyntogtilbud. Til de sydligere delene er togene langsommere, men er likevel den foretrukne reisemåten for mange italienere. Mellom fastlandet og Sicilia lastes togene om bord på ferjer, som skysser togvognene ut til Middelhavets største øy.

Det skal være mulig å bestille billett hele veien hos Deutsche Bahn. Hvis ikke, del opp billetten og bestill Kiel-München hos Deutsche Bahn, og München-Roma hos den østerrikske togoperatøren ÖBB.

Italienske tog bestilles hos Trenitalia. Togreisebyrået Loco2 har avtaler med de fleste togselskaper i området, og selger også billetter.

Til Ungarn/Balkan/Hellas

Ta en lang frokost i Kiel, eller ta en av de hyppige togene inn til metropolen Hamburg. Det går et tog fra Kiel 14.13, som stanser på Hamburg Hauptbahnhof og kjører derfra 15.38, til München klokken 22.52. Der bytter du tog, og tar nattoget fra München klokken 23.11 som er framme i Budapest 9.24 neste morgen. Enkelte dager går det også togforbindelser enda senere fra Hamburg som rekker nattoget til Budapest.

Billetter kjøpes hos Deutsche Bahn. Du kan bli nødt til å dele opp bestillingen din i Kiel-München og München-Budapest, da Deutsche Bahn er lite glad i å kombinere nattogbilletter med andre billetter.

Budapest er en perfekt by å ta en dag eller to i, med fantastisk arkitektur, overdådige badeanlegg, god mat, godt utvalg på overnatting og rimelige priser. Det ungarske togselskapet har laget en nyttig side med rutetabeller for alle internasjonale tog fra Ungarn.

PS! Sommeren 2019 er det mange stengninger i togtrafikken mellom Budapest og Beograd, og kun ett daglig, tregt tog med bytte i Kelebia. Vi anbefaler buss på denne strekningen, sjekk den serbiske ruteplanleggeren for tider med både tog og buss.

Tre tog daglig går mellom Keleti-stasjonen i Budapest og Serbias hovedstad Beograd. Disse går 7.57, 11.57 og 22.15 (nattog). For å reise direkte videre mot Hellas, må du nå toget 7.57, som er framme i Beograd 16.26. Fra Beograd går det et daglig nattog klokken 18.10 til Gevgelija i Makedonia, med bussforbindelse til Thessaloniki. Det er bekreftet at dette toget vil gå hver dag i sommer, men sjekk lokale nettsider, og spesielt Europas ivrigste togblogger «The man in Seat 61», om oppdateringer.

Billetter fra Budapest til Beograd bestilles på det ungarske selskapet MÁV sine nettsider. Disse må hentes på en togstasjon i Ungarn, på automat eller i billettluke. Du må aldri bestille billetter for reiser som ikke starter i Ungarn på MÁVs nettsider.

Billetter fra Beograd til Thessaloniki selges ikke på nett. Normalt er det ledige plasser på dette toget, så kjøp billett når du kommer til Beograd. For å være på den sikre siden har «The man in Seat 61» tips om billettagenter i Beograd.

Skal du videre i Hellas, bestiller du togbilletter hos det greske togselskapet OSE.

Nattoget mellom Beograd og Bar i Montenegro går klokken 21.10, og er framme ved Adriaterhavskysten 08.59. «The man in Seat 61» nevner alltid toget mellom Beograd og Bar i Montenegro som en av sine absolutte favoritter, spesielt nevner han fjellandskapet på den sørligste delen av turen. Fra stasjonen i Bar går det busser til alle kystbyene i Montenegro, samt til Dubrovnik i Kroatia. Det er også forbindelse fra Ulcinj i Montenegro til Shkodër i Albania, med videre forbindelser i Albania. Billetter bestilles på stasjonen i Beograd, Pogdorica eller Bar, eller ved å bruke anbefalingene til «The man in Seat 61».

Hjem igjen

Nattoget fra Wien 20.41 er framme i Hamburg 08.44. Dette nattoget har forbindelser fra Budapest (og dermed Balkan/Hellas), Kroatia og Italia. Da har du god tid til å komme til Kiel før båtavgang klokken 14.

På hjemturen går det også nattog fra Budapest 20.40, Rijeka 20.50 og Venezia 21.04, som er framme i München 06.20. Da kommer du ikke frem til Kiel i tide til Oslobåten samme dag, men det finnes en vei rundt dette.  Klokken 18.45 hver kveld går det båt fra Kiel til Göteborg i Sverige som er framme 9.15 neste morgen. Denne båten kjøres av Stena Line. Det er ingen problem å nå denne båten. Togrutene varierer med dagene, men sjekk www.bahn.de for forbindelser. Fra Göteborg går det hyppige busser og tog til Oslo, sjekk rutetider på Resrobot.

Fra Spania via Paris anbefaler vi også å ta pause et sted langs veien, fordi forbindelsene til Kiel-båten er noe dårlig. Man kan ta tog fra Barcelona 9.25 på morgenen, som er i Paris 15.53. Deretter kan man reise via Strasbourg og Offenburg i Tyskland, og nå et nattog (uten sovekupeer) som er framme i Kiel 11.21, i god tid til båten. En annen mulighet er å ta tog fra Barcelona 18.30 på kvelden, bytte til fransk nattog i Toulouse og komme til Paris 6.49 på morgenen. Paris’ metrolinje 5 tar deg så fra Austerlitz-stasjonen til Paris Nord. Herfra går det tog klokken 7.55, med bytte i Dortmund, til Kiel 16.55. Da når du Stena Lines ferje til Göteborg samme kveld klokken 18.45, og kan ta tog eller buss til Norge derfra.

Med tog helt fra Oslo til Syden

Hvis du er lysten på å ta tog hele veien mot Sør-Europa er det strekningen mellom Oslo og Hamburg som kan være krøkkete. Vår anbefaling er å reise tidlig om morgenen, da rekker du nattogene i Hamburg mot Basel (Sveits) og Wien (Østerrike), som har forbindelser til Middelhavet.

1. Ta toget 07.01 fra Oslo til Göteborg, framme 10.40.
2. Ta toget 10.55 fra Göteborg til København H, framme 14.28. (Alternativt går det et SJ-tog 11.39, som er framme i København 14.32. Noen dager stanser dette toget i Malmö, der det går hyppige regiontog til København.)
3. Ta toget 15.35 fra København H til Hamburg, framme 20.16.

Billetter for Oslo-Göteborg kjøper du på NSBs nettside, mens billetter for Göteborg-Hamburg kjøpes på Deutsche Bahns nettside.

I Hamburg kan du ta en overnatting og følge våre anbefalinger for de som reiser med Kiel-ferja, eller hoppe direkte på disse nattogene:

20.29: ÖBB NightJet Hamburg-Innsbruck/Wien
Sittevogn, liggevogn, sovevogn
Til München 07.08, Innsbruck 09.14
Til Linz 06.33, Wien 08.19
Forbindelser videre til Italia, Ungarn, Østerrike, Slovenia og Kroatia.
OBS! Kun 13 minutters overgangstid fra København-toget!

21.02: ÖBB NightJet Hamburg-Zürich
Sittevogn, liggevogn, sovevogn
Til Freiburg 06.20, Basel 07.06, Zürich 09.05
Forbindelser videre til Italia, Frankrike, Spania og Sveits.

22.46: DB IC Hamburg-Frankfurt/Main
Kun sittevogner
Til Köln 03.01, Bonn 04.13, Mainz 06.26, Frankfurt 07.02
Forbindelser videre til Frankrike.

Billetter til disse nattogene kjøpes på Deutsche Bahns nettside eller, for ÖBB Nightjet, på det østerrikske togselskapet ÖBBs nettside. Rutetider for tog videre, og bekreftelse på at disse togene går på de dagene du ønsker å reise, sjekkes best på Deutsche Bahns nettside.

Du kan også nå de samme nattogene med å ta Stena Lines ferje fra Oslo til Frederikshavn på kvelden klokken 19.30, og ta tog fra Frederikshavn til Hamburg. Forbindelser sjekker du på Deutsche Bahns nettside.

Hjem igjen

Nattoget fra Zürich er inne i Hamburg 7.51 på morgenen. Da kan du ta tog fra Hamburg 8.43, med bytte i Flensburg, Fredericia og København, og være i Göteborg klokken 18.05. Da når du Swebus’ daglige avgang til Oslo 18.45, som er i Oslo 22.10.

Nattoget fra Wien er inne i Hamburg 9.06 på morgenen. Det finnes ingen gode forbindelser til Oslo samme dag, så vi anbefaler da å reise til Kiel og ta Color Lines båt til Oslo. Fredag og søndag kan man ta tog fra Hamburg 09.28, med lunsjpause i København, til Göteborg klokken 19.05. Da går det busser 19.25 og 19.45 til Oslo, men disse går kun fredag og søndag. Andre dager er det båt eller overnatting som gjelder.

Fra Kristiansand og Larvik til Syden

Fra Kristiansand kan du ta Color Lines ferje til Hirtshals klokken 8.00, eller Fjord Lines ferje klokken 8.30. Color Lines ferje stanser like ved ferjeterminalen, mens med Fjord Lines ferje må du belage deg på en gåtur til Lilleheden stasjon, som tar cirka 30 minutter.
Uansett skal du nå toget fra Hirtshals klokken 11.31, som er framme i Hjørring 11.53. Normalt er det forbindelse fra Hjørring klokken 12.03, som tar deg via Fredericia til Hamburg klokken 20.16, i tide til nattogene sørover i Europa. I sommer er det imidlertid mye anleggsarbeid på linjen sørover i Danmark, og det kjøres buss for tog på flere strekninger. Det gjør at det er flere dager man ikke når nattogene i Hamburg med dette toget. I så fall må du overnatte et sted i Danmark eller Tyskland. Sjekk forbindelsene videre på Deutsche Bahns nettside!

Fra Larvik går Color Lines ferje også klokken 8.00, men er ikke framme før 11.45. Da når du toget fra Hirtshals 12.31, som de fleste dagene har forbindelse som er framme i Hamburg klokken 21.58. Dette er for sent for de lange nattogene fra ÖBB, men enkelte dager går det et nattog til München klokken 22.13 fra selskapet Urlaubs-Express. Dette er imidlertid et svært dyrt tog, som er tilpasset bilreisende som ønsker å ta med seg bilen på toget. Vi anbefaler en natt i Hamburg, og å reise videre neste dag. Sjekk forbindelsene på Deutsche Bahns nettside!

Du kan også reise med NSBs tog fra Kristiansand eller Larvik til Oslo, og følge reisetipsene derfra.

Hjem igjen

Hvis du kommer med nattogene fra Wien/Zürich til Hamburg, finnes det forbindelser via Danmark som når de daglige båtene til Kristiansand 20.45 og Larvik 22.15. Rutetidene varierer imidlertid grunnet anleggsarbeid, og det kan forekomme buss for tog. Sjekk forbindelsene på Deutsche Bahns nettside!

Fra Bergen og Stavanger til Syden

Fjord Lines ferje går 13.30 fra Bergen og 20.00 fra Stavanger alle dager. Denne er framme i Hirtshals klokken 8.00 neste morgen. Da denne stanser et godt stykke unna toget, anbefaler vi å ta Fjord Lines buss til Aalborg sentrum (tirsdag, torsdag og lørdag) hvis du vil minimere gangavstanden. Denne er framme i Aalborg 9.10. Ellers når du tog fra Lilleheden stasjon 9.04, framme i Hjørring 9.25 (9.31/9.53 lør/søn), som er betydelig rimeligere, men cirka en halv times gange fra båten. Taxi er normalt tilgjengelig, og kan bestilles på telefon +45 98944000.
Hver dag finnes det togforbindelser fra Hjørring/Aalborg som rekker nattogene i Hamburg, men rutetidene i sommer varierer fra dag til dag grunnet anleggsarbeid. Sjekk rutetidene på Deutsche Bahns nettsider!

Du kan også reise med NSBs tog fra Bergen eller Stavanger til Oslo, og følge reisetipsene derfra.

Hjem igjen

Hvis du kommer med nattogene fra Wien/Zürich til Hamburg, finnes det forbindelser via Danmark som når båten til Stavanger/Bergen fra Hirtshals klokken 20.00. Rutetidene varierer imidlertid grunnet anleggsarbeid, og det kan forekomme buss for tog. Sjekk forbindelsene på Deutsche Bahns nettside!

Billetter og fakta

Rutetider er sjekket i juni 2018 på de tyske statsbanenes nettside, på nettsidene til øvrige omtalte togselskaper samt med de respektive båtselskapene. Naturvernforbundet/Natur & miljø tar ikke ansvar for eventuelle rute- eller prisendringer.

Vurder om du vil kjøpe enkeltbillletter for togstrekningene, eller om du ønsker en Interrail-billett. Begge har sine fordeler og ulemper.

Interrail:
- Blir ofte dyrere hvis det bare er voksne som reiser
- Blir ofte billigere med barn, da opp til fire barn under 12 år reiser gratis med én voksen
- Du slipper å kjøpe billett for tog som ikke krever reservasjon
- Du må uansett kjøpe reservasjon til tog som krever dette, og på enkelte strekninger kan dette være dyrt

Enkeltbilletter:
- Kan være vanskelig å finne ut hvor du skal kjøpe billetter
- Billetter bør kjøpes i god tid på nett, for å sikre lave priser og ledig kapasitet
- Forskjellige regler for rabatter for barn, studenter, honnør o.l i forskjellige land
- Gir tilgang til de beste tilbudene. Billetter fra Göteborg i Sverige til Köln i Tyskland har vært observert helt ned i 29 euro! Det er ikke stort dyrere enn flytoget til Gardermoen fra Oslo.

Artikkelen ble sist oppdatert: 14.05.2019

Nyheter

Plassbilletter til Nightjet

Østerrikske ÖBB kjører Europas største nettverk av nattog. Nå kan du bestille plass på disse nattogene på internett, både om du har interrailbillett eller om du reiser på enkeltbilletter. Før måtte du ringe for å reservere plass hvis du hadde interrail. Løsningen de har valgt er imidlertid ikke den mest intuitive, så her forklarer vi, steg for steg, hvordan du gjør det!

Ice kaffeeeinstein flickr

Til Syden med tog og båt – sommeren 2018

Svette flyplasser, dårlig benplass og turbulens. Jo, flyturen til Syden kan tære på humøret. Dessuten forurenser fly uforholdsmessig mye. Prøver du en reise langs bakken kan du oppleve flere steder på samme tur, på en langt mindre miljøbelastende måte. Med tog og båt kommer du komfortabelt frem, uten innsjekking og sikkerhetskøer. Med litt planlegging kan sydenferien bli en hel liten ekspedisjon!

Viser fra 1 til 4 av totalt 6 artikler