Du er her:

Et svensk X2000-tog klart til avgang fra Stockholm. (Foto: Christoperi/Flickr.com CC)

Et svensk X2000-tog klart til avgang fra Stockholm. (Foto: Christoperi/Flickr.com CC).

Transport i Sverige

Tog

Sverige har et svært godt utbygd tognett, med langt flere avganger og høyere hastighet enn togene du er vant til fra Norge. Raske "Snabbtåg" går fra Stockholm i alle retninger, til blant annet Umeå, Östersund, Sundsvall, Karlstad, Oslo, Göteborg og Malmö. Nattog går fra Stockholm til Narvik via Boden og Kiruna, til Storlien med forbindelse til Trondheim, og fra Stockholm til Malmö.

Det er flere togselskaper som kjører på svenske skinner, men SJ er den største, og administrerer billetter til de fleste togselskaper. Unntak er MTR Express (Stockholm-Göteborg) og Snälltåget (Stockholm-Malmö-Berlin, noen få avganger Storlien-Stockholm). I tillegg er det mange regionale togoperatører som kjører lokaltrafikk, men tider og priser til disse kan finnes både på SJs nettside og på Resrobot.

De fleste svenske togbilletter kan bestilles på forhånd på SJs nettside. Her kjøper du også billetter til togene Oslo-Stockholm og Narvik-Kiruna-Luleå/Stockholm. Barn/ungdom under 20 år får rabatt på svensk kollektivtrafikk, mens barn under 7 år reiser gratis sammen med en voksen. Unntaket er de private operatørene MTR Express, Snälltåget og Blå Tåget, som må kjøpes på deres respektive nettsider.

Rutetider for all svensk kollektivtrafikk finnes på Resrobots nettsider.

Les hva verdens mest leste togblogger skriver om svenske tog. (Engelsk)

Buss

Swebus, Nettbuss, Svenska Buss, Ybuss og Härjedalingen har ekspressbusser som kan være nyttige. Swebus og Nettbuss går også fra Oslo mot Göteborg/Malmö/København og Stockholm.

Lokal kollektivtrafikk er godt utbygd i det meste av Sverige. Resrobots nettsider gir deg alle rutetider. Ofte finnes det dagskort eller turistkort for hver by eller hvert län, som kan være gunstig hvis du reiser mye i ett område.

Artikkelen ble sist oppdatert: 07.03.2019

Nyheter

Plassbilletter til Nightjet

Østerrikske ÖBB kjører Europas største nettverk av nattog. Nå kan du bestille plass på disse nattogene på internett, både om du har interrailbillett eller om du reiser på enkeltbilletter. Før måtte du ringe for å reservere plass hvis du hadde interrail. Løsningen de har valgt er imidlertid ikke den mest intuitive, så her forklarer vi, steg for steg, hvordan du gjør det!

Ice kaffeeeinstein flickr

Til Syden med tog og båt – sommeren 2018

Svette flyplasser, dårlig benplass og turbulens. Jo, flyturen til Syden kan tære på humøret. Dessuten forurenser fly uforholdsmessig mye. Prøver du en reise langs bakken kan du oppleve flere steder på samme tur, på en langt mindre miljøbelastende måte. Med tog og båt kommer du komfortabelt frem, uten innsjekking og sikkerhetskøer. Med litt planlegging kan sydenferien bli en hel liten ekspedisjon!

Viser fra 1 til 4 av totalt 6 artikler