Du er her:

Et svensk X2000-tog klart til avgang fra Stockholm. (Foto: Christoperi/Flickr.com CC)

Et svensk X2000-tog klart til avgang fra Stockholm. (Foto: Christoperi/Flickr.com CC).

Transport i Sverige

Tog

Sverige har et svært godt utbygd tognett, med langt flere avganger og høyere hastighet enn togene du er vant til fra Norge. Raske "Snabbtåg" går fra Stockholm i alle retninger, til blant annet Umeå, Östersund, Sundsvall, Karlstad, Oslo, Göteborg og Malmö. Nattog går fra Stockholm til Narvik via Boden og Kiruna, til Storlien med forbindelse til Trondheim, og fra Stockholm til Malmö.

Det er flere togselskaper som kjører på svenske skinner, men SJ er den største, og selger billetter til de fleste togselskaper. Unntak er MTR Express (Stockholm-Göteborg) og Snälltåget (Stockholm-Malmö-Berlin, noen få avganger Storlien-Stockholm).

I tillegg er det mange togoperatører som kjører lokaltrafikk på oppdrag fra regionale myndigheter. Tider og priser til disse kan finnes både på SJs nettside og på Resrobot, men ofte finnes det billigere billetter og rabatter på nettsidene eller appene til de regionale kollektivselskapene. Øresundståg er et slikt selskap, de har de fleste togene på strekningen Göteborg-Malmö, og billetter til disse er ofte billigst hos Skånetrafiken

De fleste svenske togbilletter kan bestilles på forhånd på SJs nettside. Her kjøper du også billetter til togene Oslo-Stockholm og Narvik-Kiruna-Luleå/Stockholm. Barn/ungdom under 20 år får rabatt på svensk kollektivtrafikk, mens barn under 7 år reiser gratis sammen med en voksen. Unntaket er de private operatørene MTR Express, Snälltåget og Blå Tåget, som må kjøpes på deres respektive nettsider. Det er også rimeligere å kjøpe billetter til Vy Sveriges og Norrtågs tog på deres egne sider, fremfor hos SJ.

 

Rutetider for all svensk kollektivtrafikk finnes på Resrobots nettsider.

Les hva verdens mest leste togblogger skriver om svenske tog. (Engelsk)

Buss

Swebus, Nettbuss, Svenska Buss, Ybuss og Härjedalingen har ekspressbusser som kan være nyttige. Swebus og Nettbuss går også fra Oslo mot Göteborg/Malmö/København og Stockholm.

Lokal kollektivtrafikk er godt utbygd i det meste av Sverige. Resrobots nettsider gir deg alle rutetider. Ofte finnes det dagskort eller turistkort for hver by eller hvert län, som kan være gunstig hvis du reiser mye i ett område.

Artikkelen ble sist oppdatert: 10.02.2022

Nyheter

Plassbilletter fra ÖBB

Østerrikske ÖBB kjører Europas største nettverk av nattog. De har imidlertid salg av plassbilletter for Interrail for en hel rekke tog i tillegg til sine egne, blant annet alle italienske dagtog og internasjonale tog fra Østerrike til Sveits, Italia, Slovenia, Kroatia, Ungarn, Romania, Slovakia og Ukraina.

Gamlebyen terje t flickr

Dagsturer fra Oslo

En ferie må ikke være lang, eller gå til utlandet. Vi har samlet et knippe reisemål som kan gjøre seg som en dagstur med kollektivtrafikk fra Oslo, med reisemål i Norge, Sverige og Danmark. Vi har sett på steder utenfor Oslo og Akershus (Ruters trafikkområde), men kan også anbefale reisemål her som Drøbak, Son, Tusenfryd, Fetsund lenser og ikke minst de fantastiske markaområdene som omkranser hovedstaden.