Fosenkaia i Trondheim, med stasjonen i bakgrunnen. (Foto: Al Thomas/Flickr.com CC)

Fosenkaia i Trondheim, med stasjonen i bakgrunnen. (Foto: Al Thomas/Flickr.com CC).

Trøndelag

Den eneste direkte ruten til utlandet fra Trøndelag er via Storlien i Sverige med tog eller buss. Ellers kan du reise til Østlandet og ta en av de mange mulighetene derfra!

Tog Trondheim-Storlien-Sundsvall/Stockholm/Göteborg/Malmö

Tre ganger daglig går det tog fra Trondheim S til Storlien i Sverige. Her kan du bytte til det omfattende svenske tognettet, og komme frem til Stockholm på 11-12 timer. Det finnes også forbindelser nordover fra Sundsvall. 

Fra 23. mai til 31. juli er det sporarbeid ved Storlien. Det er buss for tog fra Trondheim via Storlien til Enafors, og rutetidene er noe endret. Korrespondanser opprettholdes.

Morgentoget er et norsk tog (kjørt av SJ Norge) fra Trondheim til Storlien, som korresponderer med et svensk tog (kjørt av Norrtåg/Vy Sverige) fra Storlien til Sundsvall. Der bytter du til SJs Snabbtåg mot Stockholm.

"Midt-på-dagen"-toget går til Storlien, der det korresponderer med buss til Duved (mandag-fredag, innstilt 7/3-11/3 og 17/4-22/4 2022), som igjen korresponderer med buss til Östersund der det går tog videre mot Stockholm.
Avgangen passer imidlertid med sesongtoget fra Snälltåget, som kjører nattog fra Storlien til Malmö, med avganger vinter og sommer, to ganger i uka (torsdag og søndag ettermiddag). I 2022 kjører dette toget i perioden frem til 1. mai, samt 29. juni-25. september. Enkelte dager starter dette toget i Duved, da kan det nås med den forannevnte bussen på torsdager, mens det ikke er noen forbindelse på søndager. Les mer på Snälltågets nettsider

Nattoget starter på ettermiddagen fra Trondheim, og med bytte på Storlien til Norrtågs tog til Östersund. Der kan du bytte til SJs nattog. Dette nattoget går daglig, og har sovevogner, liggevogner og sittevogner til Stockholm og Göteborg. Ankomsttiden er oftest 05.15 i Stockholm og 08.15 i Göteborg. Sjekk SJs nettside for den dagen du ønsker å reise.

Billetten Trondheim-Storlien er billigst hos Entur eller SJ Norge, men kan også bestilles gjennom svenske SJ.

Togbillett videre fra Storlien til hvilken som helst svensk stasjon eller København bestilles hos det svenske togselskapet SJ, eller hos det svenske togselskapet Norrtåg.

På returen er det også en dag- og en nattforbindelse daglig mellom Stockholm og Trondheim via Östersund. Sjekk reisetider og bestill billetter hos SJ eller det svenske togselskapet Norrtåg.

Les mer om svenske tog
Les mer om reisemuligheter fra Stockholm

Buss Trondheim-Storlien

Det går handlebuss fra et utvalg busstopp i Trondheim til Storlien. hver mandag, onsdag, fredag og lørdag, for en billig penge. Disse kan brukes for viderereise i Sverige, si fra til bussjåføren at du ikke ønsker å være med tilbake. Sjekk informasjonen på nettsiden til operatøren Thorleifs Bussreiser.

AtB kjørte før busser fra Stjørdal til Storlien noen dager i uka. Disse er nå nedlagt.

Via Østlandet

SJ Nord kjører flere daglige togavganger mellom Trondheim og Oslo, der du kan nå hele reisetilbudet som er beskrevet i artikkelen om Østlandet. Billetter bestilles hos SJ NordVy eller Entur.

Les hva verdens beste tognettside skriver om norske tog

Artikkelen ble sist oppdatert: 21.06.2022

Nyheter

Plassbilletter fra ÖBB

Østerrikske ÖBB kjører Europas største nettverk av nattog. De har imidlertid salg av plassbilletter for Interrail for en hel rekke tog i tillegg til sine egne, blant annet alle italienske dagtog og internasjonale tog fra Østerrike til Sveits, Italia, Slovenia, Kroatia, Ungarn, Romania, Slovakia og Ukraina.

Gamlebyen terje t flickr

Dagsturer fra Oslo

En ferie må ikke være lang, eller gå til utlandet. Vi har samlet et knippe reisemål som kan gjøre seg som en dagstur med kollektivtrafikk fra Oslo, med reisemål i Norge, Sverige og Danmark. Vi har sett på steder utenfor Oslo og Akershus (Ruters trafikkområde), men kan også anbefale reisemål her som Drøbak, Son, Tusenfryd, Fetsund lenser og ikke minst de fantastiske markaområdene som omkranser hovedstaden.