FN-topp legger press på rike land

Direktøren i FNs miljøprogram (UNEP), Achim Steiner, legger press på de rikeste landene for å øke sine klimamål.

Achim Steiner nærbilde

På dagens pressebrief hos Naturvernforbundet og Regnskogfondet under klimaforhandlingene i København presenterte Steiner nye tall som tilsier økte utslippskutt i den rike delen av verden.

Les mer om pressebriefingene

UNEP har sammen med Nicholas Stern sammenliknet behovet for utslippskutt og lovnadene som ligger på bordet når klimatoppmøtet i København starter. For å ha en 50% mulighet til å nå målet om å begrense den globale oppvarmingen til 2 grader må verdens utslipp ikke overstige 44 milliarder tonn CO2 i 2020. Summen av alle lands klimamålsetninger i dag ligger omtrent 2 milliarder tonn CO2 over dette målet. Dersom de rike landene skal øke sine klimamål i tråd med dette må målene økes med 10%.

– Det er bra med press fra UNEP for økte klimamål. Klimatoppmøtet i København må sikre en betydelig økning av de klimamålene som i dag ligger på bordet. Utslippene bør kuttes enda mer enn hva UNEP ber om, da deres forslag bare vil gi verden en 50/50 sjanse på å unngå en global oppvarming på mer enn 2 grader, sier Lars Haltbrekken, leder i Naturvernforbundet.

UNEP-direktør Steiner er enig i at målene burde vært enda høyere.  «A 50% chance of not reaching the 2 degree target is a hell of a risk to take,» sa han under dagens pressebrief.

Last ned rapporten fra UNEP og Stern (PDF)