Lag mindre søppel

I 2013 kastet gjennomsnittsnordmannen 440 kilo søppel. Det er 85 prosent mer enn i 1992. Planlegging, kvalitet og gjenbruk er viktige stikkord for deg som vil kaste litt mindre.

Spis opp maten!

Vi kaster 230 000 tonn spiselig mat årlig. Sjekk knepene for mindre matsvinn.

Kjøp og selg brukt

Det meste kan kjøpes brukt. Bruktsalg holder hjulene i gang uten å tilføre miljøet nye belastninger. Husk også å selge eller gi bort brukbare ting du vil kvitte deg med. Se Grønn Hverdags oversikt over bruktbutikker.

Unngå impulskjøp

Planlegger du handleturene og skriver handleliste, er det mindre sjanse for at du kommer hjem med ting du ikke har bruk for. Feilkjøp skjer som oftest når man er usikker på hva man virkelig trenger.

Velg kvalitet og tidløst design

Produkter med god kvalitet og lang levetid er best for miljøet – og oftest mest verdifulle for deg som eier dem også. Stol på din egen smak, den forandrer seg neppe like fort som motene.

Reparer

Hvis du reparerer i stedet for å kaste og kjøpe nytt, bidrar du til verdiskaping uten å forbruke ressurser og lage avfall.

Bruk ting om igjen

Kanskje kan tingene du vil kaste brukes likevel. Holder det å skifte fronter på kjøkkenskapene? Kan sofaen bli ny med nytt trekk? Kan buksen bli til en shorts? Hva med å bruke baksiden av papiret til handlelister?

Unngå engangsprodukter

Forsøk å unngå engangsprodukter som papptallerkener, plastkrus, engangsgriller, engangskameraer, plastbæreposer og engangskluter. Det finnes gode alternativer for de fleste anledninger.

Gi bort opplevelser og tjenester

De fleste av oss har huset fullt av ting, så å finne på en god gave er en utfordring. Hva med å gi bort (eller ønske seg) en opplevelse eller en tjeneste? Du kan finne noen forslag her.

Stopp uønsket reklame

Hvis du ikke leser reklamen du mottar er den ikke annet enn overflødig papir.