Lever alltid brukte lyspærer

Lyspærene vi kjøper i butikken er fulle av miljøgifter som aldri brytes ned i naturen. Likevel kaster vi hvert år 40 millioner pærer rett i søpla. Nå vil Naturvernforbundet, Renas og Kiwi gjøre det lettere å levere pærene tilbake til butikken.

Bidragere av lyspærekampanje

Les mer på

http://bruktepærer.no


Lær mer om miljøgifter!

Naturvernforbundets hefte om miljøgifter er en unik, populær og morsomt illustrert introduksjon til et «tungt» og alvorlig tema, last ned Farlige forbindelser (pdf, 1Mb)


Visste du at …

Miljøgiftholdige produkter på avveie i dag regnes som de største miljøgiftkildene i Norge.

Til sammenligning er industriens direkteutslipp av miljøgifter dramatisk redusert.

Hvert år kommer 40 millioner lyspærer på avveie. Å levere tilbake lyspærer i butikken eller på en avfallsreturstasjon når de er ferdig brukt er et enkelt miljøtiltak som sparer naturen for miljøgifter.

Alle som selger lyspærer og andre lyskilder er pålagt å ta i mot denne type produkter når de ender som avfall.

Vi nordmenn ligger helt i verdenstoppen når det gjelder innlevering av elektronisk avfall, takket være tydelige regler fra myndighetene og et ansvarsbevisst næringsliv.

Dette gjør at vi hindrer mange tonn giftig avfall fra å komme ut i vårt drikkevann, i jordsmonnet, i havet og til luften.

Ikke så flinke med pærene

Dessverre er vi ikke like flinke når det gjelder lyspærer. De aller fleste kaster fortsatt brukte lyspærer i restavfallet eller glass-/metallinnsamling. Begge deler er like galt.

Elektronikken i lyspæren er ikke metall som kan brukes i vanlig metallgjenvinning, og glasskår fra pærene kan lage skader i avfallsmottakene. Lyspærene inneholder dessuten miljøgifter.

Fulle av miljøgifter

De gamle glødepærene inneholder bly, sparepærene inneholder kvikksølv, og de nye LED-pærene inneholder blant annet bromerte flammehemmere og arsen. Disse giftstoffene er tillatt i lyspærer av hensyn til sikkerhet og god teknisk funksjon, men er samtidig skadelige for oss mennesker og farlige for naturen om store mengder lyspærer havner på avveie.

Butikkene flinkere enn forbrukerne

Naturvernforbundet har gjort uanmeldte stikkprøver i dagligvarebutikker over hele Norge de tre siste årene, og konklusjonen er at de fleste butikker og dagligvarekjeder nå har fått på plass godt synlige returpunkter for lyspærer, batterier og småelektronikk.

Men vi fortsetter dessverre å kaste store mengder lyspærer i søpla, selv om både gamle og nye lyspærer inneholder farlige giftstoffer. I dag blir kun ti prosent av de brukte lyspærene våre returnert slik at de blir håndtert på en miljøforsvarlig måte.

Forbedringspotensialet er dermed stort om vi alle bidrar. Leverer du kun to av husets utgåtte lyspærer i år, klarer du kanskje til og med tre til neste år? Slik vil innsamlingsgraden fort øke og miljøgiftene komme på avveie i naturen minke.