22.nov 2023

Hva gjør vi med plasten?

Hva: Frokostmøte
Når: 22.nov, kl. 08:00 – 10:00
Hvor: Amalies Hage, Hovedbiblioteket i Bergen

Verdens plastforbruk mer enn doblet seg mellom år 2000 og 2021, og er estimert til å fortsette å øke. På dette frokostmøtet går vi i dybden på plastproblematikken og gir deg svar på det DU lurer på!

Mellom år 2000 og 2021 mer enn doblet verdens plastforbruk seg, og er estimert til å fortsette å øke. Nordmenns plastposeforbruk er skyhøyt. I 2022 brukte hver innbygger i gjennomsnitt svimlende 132 poser, mens svenskene er nede på 17 stykker. På dette frokostmøtet går vi i dybden på plastproblematikken. Panelet vil bestå av personer med spisskompetanse på plast som er klare til å gi deg svaret på det DU lurer på!

Arrangementer er for deg som er innbygger i Bergen og er opptatt av hva vi gjør med plasten, og for deg som jobber med, eller er opptatt av sirkulære verdikjeder og bærekraft. Annonsering av detaljert program kommer fortløpende! Møtet er gratis og åpent for alle. Det er ikke påmelding, men vi setter pris på om du trykker «SKAL» på Facebook-arrangementet slik at vi kan estimere frokost.

🌿PROGRAM🌿

08:00
Dørene åpner, frokost serveres. Skjenk deg en kopp kaffe, finn deg en sitteplass, og hils på nye og gamle bekjente som er opptatt av det samme som deg!

08:30
Velkommen og introduksjon v/ Ingvild Sundal Joys, prosjektansvarlig for Plastjakten i Naturvernforbundet Hordaland.

08:40
De neste årene ventes flere krav til hvor mye plast som skal gjenvinnes. Fagrådgiver i Naturvernforbundet Joakim Sandvik Gulliksen tar oss gjennom endringene som er i vente, og hva Naturvernforbundet mener må til for å redusere plastforbruket og for å få til en sirkulær verdikjede på plast.

09:00
Hvordan står det til med plastsorteringen i Bergen? Hva skjer med plasten? BIR gir oss status og snakker om hvordan vi skal nå målene som kommer de neste årene. De tar oss også kjapt gjennom den relativt nye felles merkeordningen for emballasje.

09:15
Hvordan kan emballasje designes for å redusere plastbruken og øke gjenvinningsgrad? Q-meieriene v/ Anne Merete Samnøen forteller om hvordan de har endret sin emballasje.

09:25
Hvordan kan man redusere mengden engangs take away-emballasje?Vi viser en kort filmsnutt hvor Simon S. Rossau, prosjektleder for Cirkulære emballagesystemer forteller om deres treårige prøveprosjekt på pant av take away emballasje i Århus.

09:35
Finn frem alt du lurer på, det er tid for panelsamtale med spørsmål fra salen!

10:00
Programslutt

Dette arrangementet er en del av #Gjenbruksuken 2023. Et initiativ fra Bergen kommune og BIR, med arrangementer av Naturvernforbundet Hordaland og mange andre flotte aktører. Du finner mer informasjon og fullstendig oversikt over arrangementer og aktiviteter på www.bir.no/gjenbruksuken

Takk!

Arrangementet er en del av prosjektet Plastjakten Hordaland. I år har vi fått støtte fra Handelens Miljøfond, Bergen Kommune, Vestland fylkeskommune og MARFO via Norges Naturvernforbund – tusen takk!