Du er her:

Arild Haukeland og Vibeke Døsvik Haukeland På utsiden av sitt nybygde hus i malingsfritt Osp.

Foto: Kristin Hildre Rørvik

Familieprosjekt miljøhus

Miljøengasjement og bygginteressen gjorde sitt til at familien Døsvik Haukeland virkelig tok sats når de skulle bygge seg hus på Lindås. Huset i malingsfritt osp ble godt isolert med et vannbårent varmesystem drevet av solfanger, vedovn med vannkappe og luft til vann varmepumpe. Familien storkoser seg i sitt nye hjem.

På utsiden av huset står en el-bil i oppkjørselen. Når inngangsdøren åpnes kommer ungene løpende ut og vil vise frem lekene sine. Fra kjøkkenet kjennes lukten av sveler og i sofaen sitter besteforeldrene til barna og smiler. Familien Døsvik Haukeland har åpnet hjemmet sitt i forbindelse med lanseringen av Oljefri i Lindås og Radøy kommune i høst. Ordfører Astrid Aarhus Byrknes fra Lindås kommune og journalister fra lokalavisene Strilen og Nordhordland har også tatt turen innom.

 

Ordfører i Lindås, Astrid Aarhus Byrknes, og hennes mann viser stor interesse for solfangerene Arild Haukeland har installert på taket.
Ordfører i Lindås, Astrid Aarhus Byrknes, og hennes mann viser stor interesse for solfangerene Arild Haukeland har installert på taket.

 

Huset til Døsvik Haukeland er et skikkelig familieprosjekt. Far i huset, Arild, er teknisk interessert. Han har tatt teknisk fagskole og jobbet hos en byggmester. Kona Vibeke kunne mindre om tekniske løsninger, men har lenge vært brennende miljøengasjert. Vibekes far har på sin side jobbet som byggmester i over 50 år.  Sammen har de bygd familiens miljøhus.

 

Ungene til Arild og Vibeke viser stolt fram rommet sitt.
Ungene til Arild og Vibeke viser stolt fram rommet sitt. Fotograf: Kristin Hildre Rørvik

 

 

Hvordan gikk de fra ide til handling?

De hadde tanker og ideer om hva slags miljøvennlige løsninger de ønsket i huset, men de syntes det var litt vanskelig å finne ut hvordan de skulle sette ideene ut i livet.
- Vi ba den økologiske arkitekten Vidar Rune Synnevåg Ark tegne et forslag til å bygge et godt isolert hus med fornybare oppvarmingsløsninger, sier Arild Haukeland.

 

Arild Haukeland har fått mange kommentarer om at huset kanskje bør males, men det godt isolerte huset i osp skal ikke males.
Arild Haukeland har fått mange kommentarer om at huset kanskje bør males, men det godt isolerte huset i osp skal ikke males. Fotograf: Kristin Hildre Rørvik

 

God isolasjon

God isolasjon betyr at man må bruke mindre strøm på oppvarming, og isoleringen følger med huset hele dets levetid. De bygde derfor et enda bedre isolert hus enn minstekravene i dagens forskrifter. Dette innebar et 60 cm bredt isolasjonslag i veggene[1] og trelagsvinduer med svært lite varmetap[2].  (Les mer om isolering.)

 

Fornybare oppvarmingsløsninger

Varmtvannstanken på 750 liter som lagrer solvarmen. Arild Haukeland ville valgt en enda større tank hvis han skulle velge på nytt.
Varmtvannstanken på 750 liter som lagrer solvarmen. Arild Haukeland ville valgt en enda større tank hvis han skulle velge på nytt. Fotograf: Kristin Hildre Rørvik
Varmtvann og ekstra varme på de kaldeste dagene krever likevel en aktiv form for energi. Her har familien ønsket å bruke ulike former for fornybare oppvarmingsløsninger. Huset på 278 kvadrameter har et vannbårent varmesystem på 80-90 kvadratmeter. På solskinnsdagene har de et solfangeranlegg som bruker solvarmen til å varme opp vannet.  De kjøpte en tank på 750 liter som brukes til å lagre vannet. De er godt fornøyd med solfangeranlegget, men skulle de gjort noe annerledes ville de kjøpt en enda større tank. (Les mer om solvarme).

 

”Alt i ett” vedovn

På solfrie dager har de en luft til vann varmepumpe som bruker energien i lufta og leverer varme mer effektivt  enn direkte elektrisk oppvarming. (Les mer om luft/vann varmepumper). På de aller kaldeste dagene vil en varmepumpe måtte  kombineres med en annen oppvarmingskilde. Dette har familien Døsvik Haukland også tenkt på. På de kaldeste dagene kan de bruke en vedovn med vannkappe både til punktoppvarming  og til oppvarming av varmtvann til spring og vannbårent varmeanlegg. Skulle ikke det være nok så kan vedovnen også brukes til stekeovn. (Les mer om vedovner.)

 

 

Hvor mye kostet det?

Arild Haukeland beregnet at det hadde kostet 300 000 ekstra for tiltakene han hadde gjort, men familien og venner har gjort mye av arbeidet selv og fikk gunstige rabatter. Blant kostnadene var solfangerne med tilbehør som kostet 39 000 kr, en 750 liters tank kostet 22 000, en vedovn med vannkappe og stekeovn kostet 33 000. I tillegg kom kostnader knyttet til isolering, vinduer, arbeidet og varmepumpen.

Likevel tror Arild Haukeland at det ville lønne seg også for andre både p.g.a. lavere strømregninger og fordi at selve verdien på huset vil øke. Takstmannen beregnet at verdien av huset hadde økt 700 000 kroner i verdi på grunn av tiltakene de hadde gjort (Les mer om økonomi ved ulike oppvarmingsløsninger.)

 

Les mer:[1]De valgte 60 cm modul for å slippe unødvendig skjæring av isolasjonen. Isolasjonen hadde dampbrems som gjør at fuktighet slippes ut, men ikke inn.

[2] Mye varmetap i boliger går gjennom vinduene.  Arild Haukland og familien har derfor valgt trelags glass med U-verdi 0,79. Jo, mindre varmetap jo lavere U-verdi ). Byggeforskriftene fra 2010 setter et krav om at vinduer i nye bygninger skal ha U-verdi 1,2), men vinduene til Arild Haukland oppfyller passiv husstandard der U-Verdien skal være maks 0,8.

 

Artikkelen ble sist oppdatert: 16.12.2013

Nyheter

DSC_0003
Prosjekt: Energismart

Få gratis energiråd

26.02.2019 | Sist oppdatert: 26.02.2019

Bruker du mer energi enn du ønsker? I samarbeid med studenter ved Høgskolen på Vestlandet gir vi nå igjen gratis energirådgivning til boligeiere i Bergen, men vær rask. Det er begrenset med plasser!

Oystesevassdraget-reddet

Regjeringen bevarer Øystesevassdraget

28.08.2017 | Sist oppdatert: 24.04.2018

Regjeringen gikk i dag inn for å bevare det unike Øystesevassdraget i Hordaland. Enestående elvenatur er nå reddet. – Dette er en stor seier! Øystesevassdraget er en nasjonal perle, sier Silje Ask Lundberg, leder i Naturvernforbundet.

Naturlig onsdag november 2016

Har vi glemt biologien i all teknologien?

15.03.2017 | Sist oppdatert: 06.09.2017

Visste du at vår egen skog lagrer mer karbon per kvadratmeter enn tropisk regnskog? Hvorfor er vi da så opptatt av å verne skog i andre land, men ikke hjemme? Dette var noen av spørsmålene som samlet 60 personer i Boksalongen 2. november 2016 for å få med seg dette møtet, arrangert av Naturvernforbundets ressursgruppe for klima og transport i Hordaland.

Viser fra 1 til 4 av totalt 149 artikler