Plastjakten Hordaland
For å løse plastproblematikken må plasten fjernes fra naturen, men like viktig er det at vi forebygger videre forsøpling.

I 2017 strandet en gåsenebbhval på Sotra utenfor Bergen. Den var døende fordi magen var full av plastposer, som den hadde trodd var mat. Bildene gikk verden rundt og den ble kjent som “Plasthvalen”. At en hval kan dø av plast, sjokkerte mange. Vi måtte gjøre noe, og startet prosjektet Plastjakten.
For å løse plastproblematikken må plasten fjernes fra naturen, men like viktig er det at vi forebygger videre forsøpling og reduserer plastforbruket. Prosjektet Plastjakten drives av Naturvernforbundets fylkeslag i Hordaland, Trøndelag og Sogn og Fjordane. Våre delmål er som følger:
– gjennomføre ryddeaksjoner og spore kilder basert på det vi finner.
– kartlegge bærekraftige alternativ til plast.
– ansvarliggjøre politikere, bedrifter og myndigheter og foreslå løsninger.
– gjennomføre holdningsskapende kampanje og dele kunnskap.
Hjelp oss med å finne ut hvilken plast som lettest havner i naturen. Last opp dine plastfunn på plastjakten.no. Følg oss på Instagram og Facebook.
Les hva Naturvernforbundet mener om plast, og våre ti strakstiltak for å stoppe forsøplingen. Tips til plast- og giftfrie barnehager. Støtt arbeidet vårt – bli medlem! Send SMS med NATUR til 2377.
Prosjektrapporter
Naturvernforbundet Hordaland
Rapport: Plastjakten 2017
Rapport: Plastjakten 2018
Rapport: Plastjakten Hordaland. Fase 1 & 2, 2017-2018
Rapport: Plastjakten 2019
Rein studietid
Naturvernforbundet Hordaland, Naturvernforbundet i Sogn og Fjordane, Sammen, UiB m.fl.
«Rein studietid» er en ny samarbeidskampanje i Vestland for å hindre forsøpling av naturen, samt bidra til rene og trivelige byrom. Den retter seg mot studenter og vi håper at den vil spre gode holdninger, økt engasjement blant studentene og kunnskap om hva vi alle kan gjøre.
Kampanjen består av plakater, klistremerker og bilder til deling i sosiale medier og på skjermer. Materiellet er tilgjengelig på bokmål, nynorsk og engelsk, for å kunne nå hele studentmassen i Vestland.
Del gjerne kampanjen videre! Last ned materiell.
Vi startet opp spredning av kampanjen i fadderuken 2021, men den er utformet slik at den kan brukes flere steder og på senere tidspunkt.
The Trashure Island
Performance av Ninjas of Bergen, Studentsenteret i Bergen, 2020
Som del av Miljøuken2020, bestilte vi inn kunstnergruppen Ninjas of Bergen. Fordi denne uken skulle foregå midt i korona-pandemi valgte vi å gjøre det til et popup-arrangement. Vi kunne ikke be inn gjester, men tilfeldig besøkende på Studentsenteret fikk oppleve litt levende kunst denne dagen.
Gruppen gjennomførte en performance som de kalte «The Trashure Island». Alle kledd i egenkomponerte drakter av plast, godt gjenkjennelige produkter som den ‘svartsekken’, Ikeaposen og vanlige husholdningsposer. En av dem var helt blå som havet, og glir inn i rommet som en stor bølge. En annen er en enda mer fargerik gjøgler som hev plasten opp i luften. En sortkledd skikkelse kan kanskje symbolisere den fossile oljen, som det aller meste av plasten er laget av. Denne skikkelsen opptrer som en stille fare. I bakgrunnen hører vi lyder av havet som skyller inn mot land.
Verstingplast
Naturvernforbundet Hordaland, 2019
Vi har sammenstilt data fra Hold Norge Rent, Mepex Consult, Nordic Ocean Watch, miljolare.no og plastjakten.no. Av mengdedataene vi har sett på, utgjør hovedandelen ikke-identifiserbare plastbiter (eksempelvis 32% av HNR sine data og 45% av Mepex sine data). I denne analysen har vi valgt å fokusere på det identifiserbare plastavfallet av to grunner: for det første stammer mye av den ikke-identifiserbare plasten fra større plastgjenstander som har blitt brutt ned. For det andre er den identifiserbare plasten noe vi kan sette inn tiltak for å forebygge nå. Klarer vi det, er sannsynligheten stor for at vi også reduserer omfanget av forsøplingen av den ikke-identifiserbare plasten.
Les sammendrag av funnene våre.
Se presentasjon av verstingplasten.
Et dypdykk i havet
Mepex, 2018
Les rapporten.
Treårig prosjekt (2017-2019) for å kartlegge marint avfall fra strandryddeaksjoner. Plasten fra ryddeaksjonen vi gjennomførte i 2017 på Lamøy (Askøy kommune) ble blant annet analysert, og dataene er å finne i denne rapporten.
“The Plastic Whale Heritage”
Naturvernforbundet Hordaland er en del av samarbeidsgruppen Arven etter plasthvalen. Gruppen gjennomførte en stor opprydningsaksjon og konferanse på Sotra 25. – 26. april 2018.
Konferansen kan du se her: Se del 1 og del 2.
Konferansier: Sky News’ Thomas Moore. Del 1) The Big Picture. Hold Norge Rents Malin Jacob, FNs Champion of the Earth, Afroz Shah fra India, Sorcha Cantwell fra Skottland, gullklypa-vinner Per-Erik Schulze fra Naturvernforbundet, Marte Haave fra UNI Research og Eirik Oland fra Grønt Punkt/Handelens miljøfond. Del 2) Plastic Clean-Up med foredrag av miljøsjef i Bergen kommune, Håvard Bjordal, Endre Tvinnereim fra medborgerpanelet, og Amalia-Louise Miniggio som driver prosjektet “Amalia plukker opp”. Del 3) Zero Vision med foredrag fra Johannes Daae fra OsloMET, Thor Øivind Jensen fra UiB, BaKo, Kristin Syverud fra RISE PFI, og Susanne og Anette Basteviken som sammen kaller seg Radical Broccoli.
Møtet «Frå søppelrydding til førebygging»
Se hele møtet.
4. oktober 2017 ble møtet gjennomført, og var en del av Naturlig onsdag.
Innledere på møtet: Kenneth Bruvik i Noregs Jeger- og Fiskarforbund (NJFF) har lagt ned ein fantastisk innsats i kampen mot plastforsøplinga på Sotra og har tatt initiativ til ei rekke oppryddingsaksjonar. Lars Ågren er styreleiar i Forum for Natur og Friluftsliv (FNF) Hordaland og er leiar for Norsk Ornitologisk Foreining (NOF) i både Bergen og Hordaland. Nils Tore Skogland er dagleg leiar i Naturvernforbundet Hordaland og har brei kunnskap innan miljøproblem og løysingar. Synnøve Kvamme er dagleg nestleiar i Naturvernforbundet Hordaland og prosjektkoordinator for det nye prosjektet vårt ‘Plastjakten Hordaland’.
Medieoppslag
Sjå bileta frå stor ryddeaksjon på Osterøy (Bygdanytt, 08.11.2018)
No drar dei til Osterøy for å fjerne plast i naturen (Bygdanytt, 15.10.2018)
Engasjement mot marin forsøpling (NRK, Norge Nå, 03.05.2018)
Norway: Huge beach clean inspired by Sky (Sky News, 26.04.2018)
Viewers clean Norway beach following Sky News whale death documentary (Sky News, 25.04.2018)
Ocean Rescue: Volunteers collect plastic waste in Norway (Sky News, 25.04.2018)
Innslag om «Arven etter Plasthvalen» og oppryddingsaksjonen på Sotra (NRK Vestlandsrevyen, 25.04.2018)
Innslag om The Plastic Whale Heritage-konferansen og oppryddingsaksjonen på Sotra (TV2, 23.04 2018)
Innslag om plogging (NRK Hordaland, 23.03.2018)
Innslag om minneseremonien (NRK Søndagsrevyen, 28.01.2018)
Ett år etter «Plasthvalen»døde: –Den har vekket oss (NRK Hordaland, 29.01.2018).
Valfartet til minneseremoni (Vestnytt Pluss, 28.01.2018).
Samarbeider for fyrste gong på 24 år: – Ei viktig nok sak (NRK Hordaland, 01.12.2017).
Fant over 700 kilo plast på en helg (BT, 17.10.2017).
Samlet et halvt tonn med plast (Askøyværingen, 17.10.2017).
Ansvarlig for prosjektet
Naturvernforbundet Hordaland
Mona Maria Løberg
mm@naturvernforbundet.no
Naturvernforbundet i Trøndelag
Marina Gørtz | mag@naturvernforbundet.no
Besøk plastjakten.no og følg oss på Instagram og bruk emneknaggen #plastjakten.
Støttespillere i Hordaland