Høringsuttalelser og brev om fiskeri og marint miljø
Artikkelen ble sist oppdatert: 13.04.2010
Artikkelen ble sist oppdatert: 13.04.2010
01.02.2022:
Naturvernforbundet har sendt brev med bekymringsmelding om landbasert oppdrett til fiskeri- og kystministeren og klima- og miljøministeren.
22.10.2021:
Naturvernforbundet og Natur og Ungdom har sendt felles brev til klima- og miljøministeren og næringsministeren med oppfordring til regjeringa å stansegruveplanene.
27.04.2020 | Sist oppdatert: 08.05.2020
Naturvernforbundet, Greenpeace, Norges jeger- og fiskerforbund, Sabima, Redd Villaksen, Norsk friluftsliv og Norske lakseelver har skrevet en felles høringsuttalelse der vi støtter Fiskeridirektoratets endringsforslag til forskriften. I tillegg har vi foreslått ytterligere pålegg som vil bidra til å redusere innblandingen av gener fra oppdrettslaks i de ville laksebestandene.
03.02.2020 | Sist oppdatert: 03.02.2020
Fiskeri- og sjømatminister Geir Inge Sivertsen, Nærings- og fiskeridepartementet: Gratulerer med jobben som fiskeri- og sjømatminister! Naturvernforbundet ønsker deg lykke til i din nye jobb. Vi lover at vi kommer til å følge tett opp den jobben du og resten av regjeringen gjør.
11.10.2017:
For å hindre potensielt irreversible, negative konsekvenser i dette sårbare og verdifulle området ber Naturvernforbundet Klima- og miljødepartementet vurdere om Miljødirektoratets vedtak bryter med føre-var prinsippet, som er nedfelt i naturmangfoldloven. I tillegg vil vi be Klima- og miljødepartementet lytte til de klare rådene fra blant annet Havforskningsinstituttet og Fiskeridirektoratet.
23.03.2017:
Naturvernforbundet beklager at Klima- og miljødepartementet (KLD) ønsker å oppheve dagens forskrift vedrørende vannskuter, og likestille vannskutere med andre fartøytyper og ellers overlate til kommunene å utforme forskrifter. Dette forslaget vil kunne forsterke svakheter i eksisterende regelverk, men fram for alt kunne akkumulere nye problemer.
10.02.2017:
Naturvernforbundet viser til høringsnotatet og mener at det her finnes noen gode forslag. Likevel er strategien og tiltakene totalt sett alt for dårlige til å møte den massive utfordingen som rømt fisk fra norsk akvakultur faktisk utgjør.
10.02.2017:
Naturvernforbundet er motstander av å isolere luseproblemet knyttet til smoltvandring, så lenge den kritiske luseperioden for villfisk i sjøen i realiteten varer fra tidlig vår til sen høst. Med de menneskeskapte klimaendringene som vi nå registrerer, som bidrar til at havet blir varmere også over et stadig lengre tidsrom, så må den lusekritiske perioden utvides i begge ender. Løsningen er lukkede merder.
10.02.2017:
Naturvernforbundet synes det er skuffende at høringen på handlingsplanen ikke presenteres tiltak og forslag til aktiviteter som faktisk griper tak i roten på problemene og som kan bidra til å løse luse-og resistensproblemet. En ting er at næringen selv taper store pengebeløp og svært mye tillit og kred i samfunnet. En annen alvorlig del av dette problemet er skadene på norsk kyst- og fjordnatur.
24.01.2017:
Etter å ha jobbet med innsamling av villaks, egg og melke til en genbank i flere år, fikk Hardangerfjord Villfisklag for kort tid siden beskjed fra departementet om at alle bevilgninger til prosjektet skulle stoppes. Etter hard kritikk snudde departementet og vil likevel ta vare på genmaterialet, ikke i Eidfjord men i Ims i Rogaland. Lagringen er midlertidig, etter to år skal behandlingen av materialet vurderes på nytt.
10.01.2017:
Vi viser til høringsbrev om fleksibilitet i produksjonsområder under det nye forvaltningsregimet for havbruksindustrien. Under klare forutsetninger fremsatt i tidligere høringsrunder har vi tidligere støttet prinsippene i det nye forvaltningssystemet. Forslaget om fleksibilitet som nå er på høring er vi redd vil undergrave hele systemet.
14.11.2016:
En rekke miljøorganisasjoner har i dag sendt bekymringsmelding vedrørende villaksens fremtid til Fiskeriminister Per Sandberg og Klima- og miljøminister Vidar Helgesen.