Tretog i grønt, gult og rødt

Solide leker i tre er godt miljøvalg. Foto: Ernst Vikne/Flickr/CC

Barn

Leker

Barns første opptreden som forbruker skjer ofte i en lekebutikk. Sterkere markedsføring og lave produksjonskostnader har gjort leker til god butikk. Siden 1990 er importen av leker fordoblet i Norge.

Lekene lages nå stort sett i Kina, av arbeidere uten rett til å fagorganisere seg. Vi får stadig rapporter om menneskerettighetsbrudd i de kinesiske fabrikkene. Regelverket for leketøy er strengt, men leketøy produseres på andre siden av jordkloden og ikke alle aktører er like seriøse. Derfor blir det likevel avdekket helse- og miljøskadelige stoffer i leker.

ImageVelg noe annet enn enda en leke

Norske barn har i snitt sannsynligvis mer enn 500 leker på rommet sitt (legosettet blir regnet som én leke). Barnet setter stor pris på gaver som ikke er ting, som for eksempel en teater- eller kinobillett, tur i skogen med pinnebrødbaking, eventyrstund med kakao, osv.

ImageKjøp kvalitet

Lekene bør holde lenge og la seg reparere. Leketøy for de minste må ikke kunne sprekke eller gå opp i sømmer eller limingen, og de skal ikke ha smådeler som lett kan løsne.

ImageKjøp miljøvennlige og rettferdige leker

Det er også mange brukte leker på markedet. 

ImageVelg ubehandlede treleker til småbarn

Leker som er malt og lakkert kan i noen tilfeller inneholde giftige tungmetaller som bly og kadmium. Dette er stoffer barnet kan få i seg når det tygger på leketøyet, eller når malingen eller lakken sprekker og flasser av.

ImageTil tegning og maling...

...kan du velge ulakkerte blyanter, fargestifter, vokskritt, vann- og fingermaling. Unngå tusjpenner, særlig til små barn. De kan inneholde farlige løsemidler og konserveringsstoffer. De skaper også mer avfall enn fargestifter.

ImagePlastleker

Leker av hard plast er som hovedregel tryggere enn myke plastleker. Jo mykere lekene er, jo større sjanse for at de kan avgi skadelige ftalater. Noen eksempler: Klissete slimhender, dukker av bløt plast, baderinger, plastdyr og så videre. Selv om ftalater er forbudt i leker til barn, viser kontroller at forbudet ikke alltid respekteres.

ImageDropp lekesminken

Mange barn liker å leke med sminke som man får kjøpt i lekebutikker. Mange av disse produktene inneholder stoffer som kan være skadelige både for barn og miljø, som parabener og parfyme.

ImageUnngå elektroniske leker med kort levetid

All elektronikk inneholder miljøskadelige stoffer. Ødelagte elektroniske leker kan leveres tilbake til butikken eller kommunens returstasjon. Det samme gjelder batterier.

ImageStill spørsmål om menneskerettigheter

Har de som jobber i lekefabrikken fått en lønn de kan leve av? Har de forsvarlige arbeidsforhold? Overkommerlig arbeidstid?

ImageBruk naturen!

Her er det mye å hente, giftfritt og gratis. Til formingslek kan man bruke stein, greiner, mose, kongler, sand og vann. Leire et godt og naturvennlig materiale for barnehender. Hvis du bor et sted der det er leire, kan du ta med barna ut for å finne materialene. Grav litt i jorda i hagen, så vil du fort se om dere bor på leiregrunn.

Artikkelen ble sist oppdatert: 10.12.2018