Du er her:

Howard Weir med sin sønn

Howard Weir med sønn.

Slik kan du sykle med familien

Howard Weir, hverdagssyklist og far til to, deler tips til andre foreldre som ønsker å sykle med småbarn.

For familier med små barn som har lyst til å sykle, kan det være litt vanskelig å komme i gang. Mange spør seg: Er det trygt? Hva trenger jeg? Hvordan går det å sykle med små barn i regnvær? Men, når man først kommer i gang vil mange oppleve at sykling med barn ikke er spesielt skummelt og tvert imot gjør hverdagen enklere og morsommere.   

Det finnes tre hovedmåter å sykle med barn som ikke er store nok til å sykle selv. Alle alternativene har både fordeler og ulemper, og det er viktig å vurdere hvilken løsning som fungerer best i i din livssituasjon.

Barneseter

Dette er seter som kan settes på en vanlig sykkel og kan bli plassert enten mellom styret eller bak syklisten. De er ikke så dyre som de andre alternativene og et sete kan enkelt flyttes til andre sykler. Sykkelen kan bli brukt på nesten samme måte som før, men det er to endringer å være obs på:

1. Barnesete kan ta bagasjeplass. I så tilfelle kan det være lurt å legge til et frontstativ eller en kurv for å ha muligheten til å bære noe av barnas utsyr.

2. Sykkelen kan bli annerledes å styre. En ekstra passasjer påvirker hvordan sykkelen er å styre, særlig med større barn bak på sykkelen. Det er derfor vanskelig å ha mer enn ett barn med på sykkelen. Et unntak er kanskje longtailsykkelen som er tilrettelagt for tyngre last bak.

Når kan jeg ta barnet på sykkelen? Barnet skal vanligvis være 9 måneder eller sterkt nok i nakken til å bruke hjelm, før de blir med på sykkeltur.

Sykkelvogner og lastesykler (som beskrives under) kan tilpasses slik at man kan ha et bilsete trygt fastspent slik at det også er mulig å ha med nyligfødte, på samme måte som man kan ha barn i et barnesete i bilen. Det er for eksempel mulig å kjøpe fester, slik at man kan feste fast bilseter for barn i vognen eller lasteplanet. Se for eksempel på denne videoen her: https://youtu.be/5AhtSfe3aMo

Sykkelvogn

Med en sykkelvogn kan man ha med seg 1-2 barn. Barn er beskyttet fra dårlig vær og mange sykkelvogner kan også bli brukt som en vanlig barnevogn. Det betyr at du kan sykle til byen, sette fra deg sykkelen og trille ungene videre i sykkelvogna. Kjempepraktisk. Følelsen av å sykle med sykkelvogn minner om å sykle uten, det er bare tyngre, i hvert fall om en ikke har en sterk elmotor til hjelp. På grunn av det, må man være oppmerksom på at en vogn gjør sykkelsporene både lengre og bredere. Sykkelvogner er dyrere enn barneseter og litt mindre sosiale, siden det er vanskelig å snakke med barna ettersom de sitter så langt bak. Sykkelvognen kan settes igjen ved barnehagen slik at dersom den andre forelderen henter barna med sykkelen, kan de fortsatt bruke samme vogn.

Lastesykkel

For de som har tenkt å erstatte en bil er en lastesykkel et bra alternativ. En lastesykkel er vanligvist det mest kostbare alternativet, i hvertfall om du velger en med elektrisk motor. Fordelen med en lastesykkel er at den kan bære flere barn med alt utstyret deres. Det er forskjellige typer, noen ser ut som en vanlig sykkel med en lengre bakdel, en ‘long-tail’, mens andre har en kurv foran som har plass til hva som helst.
Fordi de er så dyre, bør man ha trygg og lett tilgjengelig parkering hjemme. Lastesykler er også ganske tunge, så det kan bli vanskelig med trapper. Derfor er det en fordel om lastesykkelen kan trilles direkte inn i sykkelrommet eller garasjen. I likheten med bilen, er det vanskelig å dele en lastesykkel for henting og levering i barnhagen i løpet av samme dag.

Dette valgte jeg

For min del har jeg valgt et barnesete. Jeg har to barn, ett som er nesten tre og ett som er fem måneder. Der jeg bor har jeg ikke mulighet til å komme inn med en stor lastesykkel og det er dårlig plass til parkering. En sykkelvogn er også upraktisk, ettersom det er veldig vanskelig å bære dem gjennom dørene fra lageret til utsiden i boligblokka jeg bor.  Den siste muligheten for oss for å få plass til begge barna er en ‘long-tail’ lastesykkel, men den trenger vi ikke, før den lille begynner i barnehagen. For øyeblikket er det greit å ha et sete vi kan flytte mellom de to syklene våre og et fast sete på sykkelen min. 

Jeg begynte med et sete bak meg, og det gikk bra frem til vinteren da jeg oppdaget at det ble vanskelig å sykle på slaps- og snøføre, med høy vekt bak.  Nå sitter sønnen min på et vanlig sete som er satt fast mellom styret og setet mitt. Det er kjempekoselig å snakke med ham mens vi sykler, og han foretrekker å sitte foran i stedet for bak meg. Ettersom han sitter foran, kan den lille sitte bak når hun fyller 9 måneder.

Howard Weir, småbarnspappa i Oslo

Bor du i Oslo og har lyst til å prøve en transportsykkel for en dag? Registrer deg på sykle.moveabout.no og prøv en packster fra EVO elsykler på Skøyen.

Artikkelen ble sist oppdatert: 30.05.2018