Japan lover økt innsats

Den nye regjeringen i Japan lover å øke landets utslippsmål kraftig. Påtroppende statsminister Yukio Hatoyama vil offentliggjøre flere detaljer under toppmøtet der statsledere skal diskutere klimaspørsmål i New York den 22. september.

Det demokratiske partiet, som nettopp vant valget i Japan, har gjennom hele valgkampen lovet å øke landets klimamål for 2020 til 25 prosent kutt i forhold til 1990-nivå. Partiet var sterkt kritisk til den avtroppende regjeringens mål om en reduksjon på bare 8-9 prosent.

Japans nye klimamål vil fortsatt ikke tilfredsstille miljøorganisasjonenes og utviklingslandenes krav. For eksempel krever Norges Naturvernforbunds søsterorganisasjon, Friends of the Earth Japan, minst 30 prosent kutt. Økningen er likevel et viktig skritt framover i en situasjon der de nåværende utslippsmålene er altfor dårlige og det trengs kraftig økt innsats fram mot København-toppmøtet i desember. Norges Naturvernforbund håper at flere land, inkludert Norge, benytter statsleder-møtet som FNs generalsekretær har innkalt til i New York den 22. september til å offentliggjøre nye, økte klimamål.