Du er her:

Hvorfor og hvordan arrangere klesbyttemarked?

Klesbytting hele året

Klesbytting er noe man kan gjøre hele året, og det kan like gjerne være en hyggelig kveld med venner, som et stort offentlig arrangement. Her finner du tips til hvordan du kan arrangere din egen klesbyttedag, og materiell som kan gjøre det lettere. 

Hvorfor bytte klær?

Å bytte klær er også praktisk for nordmenn som har skapene fulle av ubrukte klær. Åtte av ti nordmenn mener de har for mye klær og sko som de ikke bruker. Det går an å gi fra seg klærne til Fretex eller til loppemarked og kjøpe nytt. Men for å spare miljøet, er det enda bedre å bytte et plagg du er lei av med et annet.  

Dette er også en sak med politisk brodd: det er ikke alle som er klare over hvor mye klærne våre koster miljøet. Både produksjonen og transporten er forurensende og krever mye ressurser.  Hvis vi legger til grunn at alle hadde kjøpt nye plagg i stedet for å bytte, bidro klesbyttedagen i Norge 2019 til å spare 40 tonn kjemikalier, 378 tonn CO2 og mellom 135 og 202 millioner liter vann. 

Et klesbyttemarked kan komme i mange former og størrelser, alt fra en mindre byttekveld hjemme med venninner til et stort offentlig klesbyttearrangement for lokalsamfunnet.

Hva er et klesbyttemarked?

  • Ta med 7 rene og pene plagg (klær som er i så god stand at du vil gitt dem bort til din beste venn)
  • Klærne bytter eier via klesbyttelapper (for plaggene du leverer inn får du klesbyttelapper som gir deg rett til å plukke ut andre plagg)
  • Alle går fornøyde hjem med nytt tilskudd til garderoben
  • Overskuddsklær leveres til veldedighet

Slik arrangerer du klesbyttemarked

Det å arrangere klesbyttedag er både hyggelig og sosialt. Få med deg foreldrene i barnehagen, vennegjengen, naboer eller idrettslaget og arrangere et klesbyttemarked? Eller kanskje det passer bedre med en privat byttefest for din nærmeste omgangskrets?

  • Bestem deg for hva slags arrangement du vil ha, og hvem du vil bytte klær med
  • Meld deg på via skjemaet
  • Så er det bare å komme i gang: Start planleggingen, inviter venner, heng opp plakater
  • Vi tar kontakt med deg for utsending av gratis materiell som byttelapper, plakater og skilt

Lurer du noe mer? Her finner du svar på eventuelle andre spørsmål.

Nordmenns klesforbruk har eksplodert de siste par tiårene, og en av årsakene er at klesprisene har stupt. Billige klær er mulig fordi store selskaper stadig flytter produksjonen til land med lavere lønninger. Arbeidere i sør betaler prisen i form av ekstrem overtid, manglende arbeidskontrakter, og altfor lave lønninger. Dette er etisk uansvarlig. Ved å delta på arrangementer som Den store klesbyttedagen vil man mobilisere til en annerledes tankegang der gjenbruk og kvalitet blir viktigere enn lave priser. Dette er en del av den store omleggingen av økonomien som er nødvendig for å sikre en bærekraftig klode samt bedre arbeidsvilkår og lønnsforhold i sør. Klesbytting er bra for deg og bra for miljøet!

Artikkelen ble sist oppdatert: 13.10.2021