Klima

Sammen kan vi løse klimakrisen – hvis vi handler nå!

Klimakrisen er alvorlig, urettferdig og allerede i gang. Global oppvarming påvirker hele verden, også oss her i Norge.

I 2019 har titusenvis av barn og ungdom streiket for klima. Men norske klimagassutslipp øker fortsatt, regjeringen setter rekorder i tildeling av oljeutvinningstillatelser og Stortinget stemmer ned de streikende ungdommenes krav. Vi kan og må gjøre mer for å ta vår rettferdige andel av de globale utslippskuttene. 

Her kan du finne ut mer om klimaendringer og global oppvarming - og hvordan du kan bli med i klimadugnaden!

Artikkelen ble sist oppdatert: 04.08.2020

Nyheter

DSC_3882 mitigation room_s
Oppsummering av klimaforhandlinger i Kina:

Ingen enkle løsninger i Cancun

20.10.2010 | Sist oppdatert: 20.10.2010

En ukes klimaforhandlinger i Kina førte ikke verden nærmere en ny klimaavtale. Det er enighet om at det kommende klimatoppmøtet i Cancún skal brukes til å vedta en "balansert pakke" som senere kan bygges ut til en juridisk bindende avtale, men viljen til å legge de nødvendige utslippskuttene og pengene på bordet har ikke økt. Enkelte land inntar en hardere linje foran det kommende toppmøtet.

Enb-dessimawilliams

Små øystater bekymret for klimatoppmøte

09.10.2010 | Sist oppdatert: 09.10.2010

Små øystater vil være blant de hardest rammede landene hvis verden ikke klarer å stoppe farlige klimaendringer. Under avslutningen av klimaforhandlingene i Tianjin i dag uttrykte Alliansen av små øystater alvorlig bekymring for mulighetene for framskritt på COP 16 i Cancún.

Lars Haltbrekken sittende med to andre
Ingen framgang i Tianjin:

Stoltenberg kan sitte på nøkkelen til klimaavtalen

09.10.2010 | Sist oppdatert: 09.10.2010

I dag reiser Jens Stoltenberg til Etiopia for å lede et FN-møte om hvordan klimatiltak i utviklingsland kan finansieres. Samtidig avsluttes en ukes klimaforhandlinger i Kina, uten at verden er nærmere en ny klimaavtale. Naturvernforbundet mener Stoltenberg har mulighet til å bringe ny giv inn i de fastlåste forhandlingene, men det krever at de rike landene forpliktes til å kutte sine utslipp.

DSC_4383 dais consult_s

Balansekunst i Kina

07.10.2010 | Sist oppdatert: 07.10.2010

Under forhandlingsmøtet i Tianjin ser det ut til at alle er enige om å vedta en "balansert pakke av beslutninger" under det kommende Cancun-toppmøtet. Men hva balansen består i, er det svært ulike meninger om.

Enb-pershing
Krangler om kontroll av utslippsforpliktelser

Økt konfliktnivå foran Cancun

06.10.2010 | Sist oppdatert: 07.10.2010

USA insisterer på detaljerte regler for utviklingslandenes klimainnsats, men er selv lite villig til å påta seg strenge forpliktelser. De siste dagenes forhandlinger om en ny klimaavtale i Tianjin, Kina, har ført til steilere fronter mellom USA og utviklingslandene enn tidligere. Dette truer nå mulighetene for å skape framskritt i klimaarbeidet under det kommende toppmøtet i Cancun, Mexico.

DSC_3045 councillor speak_s

Siste forhandlingsrunde før klimatoppmøtet i Cancún

04.10.2010 | Sist oppdatert: 04.10.2010

Seks dager med møter i havnebyen Tianjin, Kina, er alt som gjenstår av forhandlinger før statsråder og toppdiplomater møtes til klimatoppmøtet COP 16 i Cancún, Mexico, i desember. Ingen forventer at COP 16 skal levere den helhetlige klimaavtalen som egentlig skulle vært fullført i København i 2009. Men møtet i Tianjin kan avgjøre om Cancún-toppmøtet likevel blir et skritt framover i klimaarbeidet.

Dealba_bonn-aug_enb

Hva skjedde på klimaforhandlingene i Bonn?

16.08.2010 | Sist oppdatert: 16.08.2010

For tredje gang i år møttes forhandlere fra hele verden til forhandlinger om en ny internasjonal klimaavtale i Bonn, Tyskland. Møtet avslørte stor enighet om å nedjustere forventningene til Cancun-toppmøtet i desember. Samtidig viste møtet med all tydelighet at utslippsmålene som ligger på bordet er for dårlige og må skjerpes betydelig dersom det skal være mulig å nå målet om å begrense temperaturstigningen til to grader.

Klimaforhandlinger Bonn 2010 1

Utviklingsland med klar melding til Stoltenberg

06.08.2010 | Sist oppdatert: 06.08.2010

Da Jens Stoltenberg i sommer var i New York på møte i FNs rådgivende gruppe for klimafinansiering, sa han at penger til klimatiltak i utviklingsland i stor grad må hentes fra private markeder, blant annet gjennom kvotehandel. Utviklingslandene frykter derimot at kvotehandel vil gjøre det mulig for rike land å snike seg unna sine forpliktelser. I en felles uttalelse sier nå de fire mest innflytelsesrike utviklingslandene at de forventer at Stoltenbergs gruppe legger hovedvekt på offentlig finansiering.

Viser fra 209 til 216 av totalt 313 artikler

Relaterte tema