Klima

Sammen kan vi løse klimakrisen – hvis vi handler nå!

Klimakrisen er alvorlig, urettferdig og allerede i gang. Global oppvarming påvirker hele verden, også oss her i Norge.

I 2019 har titusenvis av barn og ungdom streiket for klima. Men norske klimagassutslipp øker fortsatt, regjeringen setter rekorder i tildeling av oljeutvinningstillatelser og Stortinget stemmer ned de streikende ungdommenes krav. Vi kan og må gjøre mer for å ta vår rettferdige andel av de globale utslippskuttene. 

Her kan du finne ut mer om klimaendringer og global oppvarming - og hvordan du kan bli med i klimadugnaden!

Artikkelen ble sist oppdatert: 04.08.2020

Nyheter

IEA_foto_enb_iisd

IEA: Store utslippskutt er mulig

06.10.2009 | Sist oppdatert: 16.07.2014

Store reduksjoner i utslippene av klimagasser er økonomisk og teknologisk mulig, og det haster å komme i gang. Det viser tall fra Det internasjonale energibyrået (IEA) som ble lagt fram i Bangkok i dag. De nye tallene viser blant annet at bruken av fossil energi, inkludert gass, vil måtte gå raskere ned enn tidligere antatt, og at finanskrisen har gjort det lettere å nå klimamålene.

Harde krav og lite handling fra USA

05.10.2009 | Sist oppdatert: 06.10.2009

Det blir stadig mindre sannsynlig at USA rekker å vedta en ny klimalov før København-toppmøtet. Dermed kan det bli vanskelig for landet å ta på seg bindende forpliktelser i desember. Samtidig stiller USAs forhandlere stadig tøffere krav til utviklingslandene under forhandlingene i Bangkok. Det gjør forhandlingene vanskelige.

Regnskogbrenning_foto_isa

Norge krever at svakheter i regnskog-tekst rettes opp

03.10.2009 | Sist oppdatert: 05.10.2009

I dag ble det lagt fram et nytt forslag til tekst i det som mange håper skal bli et eget kapittel om bevaring av regnskog i en ny klimaavtale. På viktige områder er den nye teksten dårlig nytt. Norge krevde i dagens forhandlinger at enkelte av svakhetene i forslaget rettes opp.

Apningen klimaforhandlingene i Bangkok

Vil EU drepe Kyoto-avtalen?

29.09.2009 | Sist oppdatert: 29.09.2009

For første gang sier EU klart ifra om at de ønsker en enkelt ny klimaavtale fra København-toppmøtet. Det kan bety at Kyoto-protokollen blir historie etter 2012. EUs uttalelser var blant de største overraskelsene de første dagene av klimaforhandlingene i Bangkok. Miljøorganisasjoner og utviklingsland er bekymret.

Bangkok-møte avgjørende for klimaavtale i København

27.09.2009 | Sist oppdatert: 28.09.2009

Klimaforhandlere fra hele verden møtes mandag i Bangkok for å fortsette arbeidet med teksten i en ny klimaavtale til København-toppmøtet COP 15 i desember. Forhandlingene kommer bare dager etter viktige klimasamtaler i FN i New York og G20 i Pittsburgh, der en rekke statsledere forsikret om at de ønsker å bli enige om en ny avtale. Møtet i Bangkok vil vise om de politiske festtalene følges opp av forhandlingsvilje og økte ambisjoner. De to kommende ukene kan bli avgjørende for utfallet av København-møtet.

Obama-ban-hu-unphoto

Hva skjedde i New York og Pittsburgh?

27.09.2009 | Sist oppdatert: 28.09.2009

I løpet av en intensiv uke har statsledere fra hele verden prøvd å bidra til økt framgang i forhandlingene om en ny klimaavtale. Under klimatoppmøtet som FNs generalsekretær arrangerte i New York var det utviklingslandene som kom med de mest løfterike signalene. G20-lederne som møttes i Pittsburgh noen dager senere var enige om å bli enige, men ikke om så mye annet.

Obama_speech_un-photo_eskinder_debebe

U-landene sto for klimaframskrittene i New York

22.09.2009 | Sist oppdatert: 16.02.2011

Under klimatoppmøtet i New York i dag var det i all hovedsak utviklingslandene som kom med de mest oppløftende lovnadene. President Obama var dessverre skuffende lite konkret.

Ban-solheim-unphoto

Hva skjer på Ban Ki-Moons klimatoppmøte i New York?

16.09.2009 | Sist oppdatert: 16.09.2009

Bakteppet er dystert når mer enn hundre statsledere møtes til ekstraordinært klimamøte i New York den 22. september. Frontene i forhandlingene om en ny klimaavtale har blitt hardere den siste måneden, og avstanden mellom de politiske løftene og hva klimaet trenger blir stadig større. Statsleder-møtet i New York må gi tydelige signaler om økt ambisjonsnivå dersom forhandlingene fram mot toppmøtet COP 15 i København skal komme tilbake på rett spor.

Viser fra 265 til 272 av totalt 315 artikler

Relaterte tema