Klima

Sammen kan vi løse klimakrisen – hvis vi handler nå!

Klimakrisen er alvorlig, urettferdig og allerede i gang. Global oppvarming påvirker hele verden, også oss her i Norge.

I 2019 har titusenvis av barn og ungdom streiket for klima. Men norske klimagassutslipp øker fortsatt, regjeringen setter rekorder i tildeling av oljeutvinningstillatelser og Stortinget stemmer ned de streikende ungdommenes krav. Vi kan og må gjøre mer for å ta vår rettferdige andel av de globale utslippskuttene. 

Her kan du finne ut mer om klimaendringer og global oppvarming - og hvordan du kan bli med i klimadugnaden!

Artikkelen ble sist oppdatert: 04.08.2020

Nyheter

EU holder på pengene

11.09.2009 | Sist oppdatert: 11.09.2009

EU-kommisjonens forslag til hva EU og andre rike land bør bidra med av finansiering til utviklingsland i en ny klimaavtale, er skuffende lite ambisiøst. Hvis EU insisterer på at en tredel av klimakostnadene skal betales av utviklingslandene selv, er det fare for sammenbrudd i forhandlingene, mener Norges Naturvernforbund.

Japan lover økt innsats

07.09.2009 | Sist oppdatert: 07.09.2009

Den nye regjeringen i Japan lover å øke landets utslippsmål kraftig. Påtroppende statsminister Yukio Hatoyama vil offentliggjøre flere detaljer under toppmøtet der statsledere skal diskutere klimaspørsmål i New York den 22. september.

Ban Ki-Moon på Svalbard
Bekymringsfullt før klimatoppmøtet i København:

Ban Ki-Moon må legge press på de rike landene!

02.09.2009 | Sist oppdatert: 16.07.2014

Dersom de rike landene ikke skjerper sine utslippsmål kraftig før København kan hele møtet bli en fiasko for miljøet. Det var meldingen fra leder i Naturvernforbundet Lars Haltbrekken til FNs generalsekretær på Svalbard i dag.

Oppsummering: Hva skjedde på klimaforhandlingene i Bonn?

22.08.2009 | Sist oppdatert: 22.08.2009

10.-14. august ble det avholdt uformelle forhandlingsmøter i Bonn, Tyskland, for å komme videre i arbeidet med en ny internasjonal klimaavtale. I løpet av en intens uke ble det tatt noen første skritt framover i arbeidet med teksten i en ny avtale. Men tempoet var lavt, og ambisjonsnivået enda lavere. Både FN og klimautsatte utviklingsland advarer nå om at en avtale på København-toppmøtet vil bli svært vanskelig.

Små øystater ber om større ambisjoner i september

14.08.2009:

En ukes uformelle forhandlinger om en ny klimaavtale ble avsluttet i Bonn i dag. Under avslutningen ba Alliansen av små øystater om at rike land må love større utslippsreduksjoner når statsledere møtes til klimasamtaler i New York i september.

Utslippsmålene senkes

Utslippsmålene senkes

13.08.2009:

Stadig flere land legger nå fram konkrete forslag til hvilke utslippsforpliktelser de er villige til å påta seg i en ny internasjonal klimaavtale. - Problemet er at målene gjennomgående er så svake at de bringer oss lenger unna de nødvendige kuttene - ikke nærmere, melder Naturvernforbundets klimarådgiver Bård Lahn fra de pågående klimaforhandlingene i Bonn.

Dårlig stemning i Stillehavet

Dårlig stemning i Stillehavet

11.08.2009:

Øystater beskylder Australia og New Zealand for å ha lurt dem med på å svekke sine klimakrav under et toppmøte for stillehavsstater nylig. Og i går lanserte New Zealand oppsiktsvekkende lave mål for utslippsreduksjoner fram til 2020. Det er dårlig stemning mellom rike New Zealand og Australia, og deres naboer i Stillehavet, små øystater som trues av stigende hav.

Uformelle forhandlinger skal bringe verden nærmere ny klimaavtale

10.08.2009:

Det nærmer seg nok en uke med klimaforhandlinger i Bonn, Tyskland. Fra 10. til 14. august arrangeres det uformelle forhandlingsmøter for å bearbeide forslaget til en ny klimaavtale slik at det skal bli mulig å komme fram til en enighet innen København-toppmøtet COP 15 i desember. Men til tross for større enighet om de overordnede målene, er avstanden fortsatt stor når det gjelder konkrete mål for utslippskutt.

Viser fra 273 til 280 av totalt 315 artikler

Relaterte tema