Barcelona november 2009

Forhandlingene i Barcelona fra 2. til 6. november var det siste forhandlingsmøtet før København-toppmøtet. Møtet ga liten framgang, men viste tydelig at alvoret nå har innhentet forhandlingene. Afrikanske land markerte at de ikke vil godta en avtale med dagens lave utslippsløfter fra rike land.

Artikkelen ble sist oppdatert: 11.11.2009

Nyheter

Barcelona klimaforhandlinger oversiktsbilde sal

Hva skjedde på klimaforhandlingene i Barcelona?

11.11.2009 | Sist oppdatert: 11.11.2009

Det siste forhandlingsmøtet før København-toppmøtet ga liten framgang, men viste tydelig at alvoret nå har innhentet forhandlingene. Afrikanske land markerte at de ikke vil godta en avtale med dagens lave utslippsløfter fra rike land, og de små øystatene protesterte mot planene om å gjøre avtalen mindre bindende. Om det fortsatt er mulig å oppnå en klimaavtale i København kan bli avgjort av tre møter på høyt politisk nivå.

Utkledde demonstranter klimaforhandlinger

Fare for fiasko i København – etterlyser vilje fra rike land

06.11.2009 | Sist oppdatert: 10.11.2009

Siste runde i forhandlingene om en ny klimaavtale før København-toppmøtet i desember ble avsluttet i Barcelona i dag. Naturvernforbundet er skuffet over liten framgang på møtet, og advarer mot en mulig fiasko i København dersom ikke rike land legger større utslippskutt og mer penger på bordet.

USA vil ikke ha en bindende avtale

04.11.2009 | Sist oppdatert: 05.11.2009

USA ønsker ikke en klimaavtale som er bindende. Kate Horner i Friends of the Earth USA mener det USA nå gjør er å ignorere sitt historiske ansvar og at de overser det ansvaret de har for å finansiere utslippskutt i fattige land.

Barcelona klimaforhandlinger oversiktsbilde sal

- Omfattende diplomati må til

04.11.2009 | Sist oppdatert: 05.11.2009

De afrikanske landene åpnet for å fortsette forhandlingene etter brudd i forhandlingene tirsdag, på et ekstraordinært forhandlingsmøte under klimaforhandlingene i Barcelona i kveld.

Jan Thomas Odegard sittende sal klimaforhandlinger

Afrika setter ned foten

03.11.2009 | Sist oppdatert: 03.11.2009

På klimaforhandlingene i Barcelona har Afrikanske land satt ned foten for videre forhandlinger før rike land øker sine utslippsmål. – Afrikanske land er allerede hardt rammet av klimaendringene. Vi har stor forståelse for kravet om mer ambisiøse forpliktelser, sier Jan Thomas Odegard i Barcelona.

Jan Thomas Odegard halvner klimaforhandlinger

Har fem dager på å snu

02.11.2009 | Sist oppdatert: 03.11.2009

En siste runde med forberedende forhandlinger før klimatoppmøtet i København startet i Barcelona i dag. Den rådende oppfatningen er at forhandlingene ligger langt etter målet om å få til en god klimaavtale i København.

Barcelona-forhandlinger siste runde før København

31.10.2009 | Sist oppdatert: 31.10.2009

Fem møtedager i Barcelona er alt som gjenstår av de offisielle forhandlingene før København-toppmøtet COP 15 i desember. Dette møtet vil, sammen med flere møter på høyt politisk nivå i løpet av den samme uka, bli avgjørende for den nye klimaavtalen. Flere land arbeider imidlertid aktivt for å senke forventningene til København-møtet.

Lars haltbrekken breddebilde sommer

Skuffende fra EU om klimafinansiering

30.10.2009 | Sist oppdatert: 02.11.2009

EU-lederne ble i dag enige om sine posisjoner foran de vanskelige forhandlingene om finansieringen av en ny internasjonal klimaavtale. Norges Naturvernforbund er skuffet over at EU ønsker å skyve en stor del av klimaregningen over på fattige land, og at de ikke kommer med konkrete pengeløfter. - Dette gir ikke den drahjelpen til forhandlingene fram mot København-toppmøtet som vi hadde håpet på, mener leder Lars Haltbrekken.