Bonn, august 2010

Under møtet i Bonn fra 2. til 6. august var det stor enighet om å nedjustere forventningene til Cancun-toppmøtet i desember. Samtidig viste møtet at utslippsmålene som ligger på bordet er for dårlige og må skjerpes betydelig dersom det skal være mulig å nå målet om å begrense temperaturstigningen til to grader.

Artikkelen ble sist oppdatert: 16.08.2010

Nyheter

Dealba_bonn-aug_enb

Hva skjedde på klimaforhandlingene i Bonn?

16.08.2010 | Sist oppdatert: 16.08.2010

For tredje gang i år møttes forhandlere fra hele verden til forhandlinger om en ny internasjonal klimaavtale i Bonn, Tyskland. Møtet avslørte stor enighet om å nedjustere forventningene til Cancun-toppmøtet i desember. Samtidig viste møtet med all tydelighet at utslippsmålene som ligger på bordet er for dårlige og må skjerpes betydelig dersom det skal være mulig å nå målet om å begrense temperaturstigningen til to grader.

Klimaforhandlinger Bonn 2010 1

Utviklingsland med klar melding til Stoltenberg

06.08.2010 | Sist oppdatert: 06.08.2010

Da Jens Stoltenberg i sommer var i New York på møte i FNs rådgivende gruppe for klimafinansiering, sa han at penger til klimatiltak i utviklingsland i stor grad må hentes fra private markeder, blant annet gjennom kvotehandel. Utviklingslandene frykter derimot at kvotehandel vil gjøre det mulig for rike land å snike seg unna sine forpliktelser. I en felles uttalelse sier nå de fire mest innflytelsesrike utviklingslandene at de forventer at Stoltenbergs gruppe legger hovedvekt på offentlig finansiering.

Klimaforhandlinger Bonn 2010

Smutthull på dagsorden i Bonn

05.08.2010 | Sist oppdatert: 05.08.2010

Hva kan gjøres med smutthullene som rike land kan bruke for å unngå å redusere klimagassutslippene sine? Nye tall presentert under forhandlingene i Bonn denne uka viser at utslippsløftene fra København kan bli nesten verdiløse om ikke viktige smutthull tettes.

Plenum_foto_bl
Bakgrunn, klimaforhandlinger i Bonn:

Lavere forventninger til klimatoppmøtet i Cancun

01.08.2010 | Sist oppdatert: 01.08.2010

Full stopp for ny amerikansk klimalov og liten vilje til å øke klimamålene også i andre industriland gjør det stadig mindre sannsynlig at en helhetlig klimaavtale kan fullføres i 2010. Under FN-forhandlingene i Bonn den kommende uka vil trolig forhandlerne prøve å sortere ut hva de likevel kan klare å bli enige om på toppmøtet COP 16 i Cancun, Mexico, i desember. Møtet er også en mulighet til å tette noen av de mange smutthullene i klimaløftene fra København.