Ban Ki-Moon på Svalbard (Foto: UN Photo)

Ban Ki-Moon på Svalbard (Foto: UN Photo). Foto: Un Photo

Bekymringsfullt før klimatoppmøtet i København:

Ban Ki-Moon må legge press på de rike landene!

Dersom de rike landene ikke skjerper sine utslippsmål kraftig før København kan hele møtet bli en fiasko for miljøet. Det var meldingen fra leder i Naturvernforbundet Lars Haltbrekken til FNs generalsekretær på Svalbard i dag.

Utslippsforpliktelsene som rike land har påtatt seg før klimatoppmøtet i København i desember gir grunn til bekymring, mener Norges Naturvernforbund.

Les også:

Ambition is needed!
- Les brevet Lars Haltbrekken overrakte til Ban Ki-Moon onsdag (doc).

Hva må Norge legge på bordet i New York?
- Beregninger av Norges nødvendige klimainnsats (pdf).

Besøk vår temaside om klimaforhandlinger!

 

- Jo flere land som offentliggjør sine posisjoner, jo mørkere ser det ut, sier Lars Haltbrekken, leder i Norges Naturvernforbund.

Både Norge, EU og G8-landene har sagt at målet er å begrense den globale temperaturøkningen til maks 2 grader.

- Problemet er bare at med de utslippsforpliktelsene de rike landene til nå har lagt fram, har man ikke sjans til å nå det målet, påpeker Haltbrekken.

Trenger større press på de rike
Naturvernforbundets leder meddelte sine bekymringer til FN’s generalsekretær Ban Ki-Moon da de var sammen på Svalbard denne uken.

Haltbrekken ba Ban Ki Moon bruke sin posisjon til å legge et sterkt press på de rikeste landene i verden om å ta sitt ansvar og gå inn for de helt nødvendige utslippskuttene, samt bidra med penger til utslippskutt og tilpasning i fattige land.

Mens verdens fremste klimaforskere anbefaler utslippskutt fra rike land i størrelsesorden 25 til 40 prosent innen 2020, lå kuttene før sommeren an til å bli mellom 16 og 24 prosent.

Ser man på de landene som til nå har offentliggjort sine mål, har det tallet nå sunket til mellom 13 og 21 prosent.

Noen solskinnshistorierErik Solheim og Ban Ki-Moon på Svalbard (Foto: Un photo)
Ikke alle land er like uambisiøse. Når Japans statsminister før sommeren la fram et mål om å kutte Japans utslipp med 8 prosent innen 2020, ble det ansett som svært lite ambisiøst. Spesielt siden Japan allerede skal ha kuttet 6 av de 8 prosentene innen neste år, ifølge Kyoto-protokollen.

2 prosent kutt på ti år er ikke å vise klimaansvar, i følge Haltbrekken.

- Derfor er det ekstra hyggelig at opposisjonen, som vant valget, forpliktet seg til å kutte utslippene med 25 prosent. Det er i alle fall innenfor det forskerne anbefaler, sier Haltbrekken og framhever Japan som et av få lyspunkt i klimapolitikken.

Vil snakke om klima i FN
FNs generalsekretær Ban Ki-Moon er på Svalbard for å se issmeltingen på nært hold.

Generalsekretæren har kalt inn til toppmøte om klima i New York den 22. september – rett i forkant av FNs generalforsamling. Møtet blir et av mange viktige møter i forkant av København-forhandlingene i desember i år.

Artikkelen ble sist oppdatert: 16.07.2014