Poznan desember 2008

Klimatoppmøtet COP 14 i Poznan, Polen, 1.-12. desember 2008, markerte at man var midtveis i forhandlingene fram mot København. Det første året med forhandlinger hadde ikke gitt mye framgang.

Artikkelen ble sist oppdatert: 16.09.2009

Nyheter

Oppsummering: Hva skjedde på toppmøtet i Poznan?

18.12.2008:

Etter to uker med klimatoppmøte i Poznan, Polen, er forhandlingene om et nytt internasjonalt klimaregelverk fortsatt i rute fram mot endestasjonen i København om ett år. Resultatet av Poznan-møtet gir imidlertid grunn til alvorlig bekymring for om det nye regelverket vil bli godt nok til å redde verden fra farlige klimaendringer. I løpet av de neste månedene må viktige rike land være klare til å trappe opp sin klimainnsats betydelig.

De rike landene må forplikte seg til store utslippskutt

De rike landene må forplikte seg til store utslippskutt

11.12.2008:

Klimaforhandlingene i Polen går framover med museskritt. I dag kommer miljøvernministre fra hele verden til forhandlingene. På viktige områder som diskusjonen om utslippskutt i rike land har ikke forhandlingene beveget seg noe siden møtet på Bali i desember 2007.

Nærmere en avtale, men om hva?

11.12.2008:

Vedtakene som ble gjort i Poznan i går innebærer at de videre forhandlingene fram mot København vil bli mer konkrete, noe som øker sjansene for å få på plass et nytt globalt klimaregelverk om et år. Samtidig viser vedtakene at det siste året ikke har gitt noen framgang når det gjelder utslippsreduksjoner for rike land.

Rett og galt i regnskogen

Rett og galt i regnskogen

10.12.2008:

Rettighetene til urfolk og lokalsamfunn som bor i verdens regnskoger har vært et hett tema i klimaforhandlingene i Poznan de siste dagene. En allianse av USA, New Zealand, Canada og Australia sørget til slutt for at resultatet ble magert for utsatte urfolksgrupper. Det kan få konsekvenser for de videre forhandlingene om å redusere utslipp fra avskoging.

Hvor langt hvor raskt?

Hvor langt hvor raskt?

07.12.2008:

I Poznan går diskusjonen om arbeidsprogrammet for de videre forhandlingene sakte framover. Et sentralt spørsmål er hvordan man skal komme videre fra løse diskusjoner til konkrete forhandlinger om teksten i en framtidig avtale. Samtidig har enkelte begynt å stille spørsmål ved om man vil klare å få på plass en avtale i København dersom USA ikke er klare til å ta på seg forpliktelser.

Innenrikspolitikk kaster skygge over klimaforhandlinger

Innenrikspolitikk kaster skygge over klimaforhandlinger

02.12.2008:

Samtidig som representanter fra nesten 200 land møtes for å forhandle om en internasjonal klimaavtale i Poznan, pågår det intense dragkamper om framtidig klimapolitikk i mange land som har stor påvirkning på forhandlingene. Særlig blir forsøket på å forhandle fram enighet om EUs framtidige klimainnsats fulgt nøye fra toppmøtet i Poznan.

Rike land må ta ansvar i Poznan

Rike land må ta ansvar i Poznan

30.11.2008:

Mandag 1. desember åpner klimatoppmøtet i Poznan i Polen. Møtet markerer at forhandlingene om et nytt internasjonalt regelverk for å stoppe klimaendringene er kommet halvveis til målstreken. - Dessverre er man er fortsatt langt unna et gjennombrudd. Vi mener at rike land må ta ansvar for å få framgang i forhandlingene, gjennom å love store utslippskutt og finansiering av klimatiltak i utviklingsland, sier Lars Haltbrekken, leder i Norges Naturvernforbund.

Barack Obama lover å følge med

Barack Obama lover å følge med

18.11.2008:

- Arbeidet som skal skje i Poznan neste måned er svært viktig for planeten, sa påtroppende president Barack Obama i en videotale om klima tirsdag kveld norsk tid. Obama lovte å følge nøye med på det kommende Poznan-toppmøtet, og å engasjere seg kraftig i de videre forhandlingene så snart han er innsatt som president.

Viser fra 1 til 8 av totalt 11 artikler