Regjeringen gravlegger Norges klimamål

– Dette er den regjeringen som skal oppfylle Norges klimamål om å redusere utslippene med 30 prosent innen 2020. Med denne klimameldingen gravlegges målet for godt. At miljøpartiene Venstre og KrF kan være med på det er for meg en gåte, sier Silje Ask Lundberg, leder i Naturvernforbundet.

Protest imot oljen med Naturvernforbundet

– Klimameldingen som Høyre og Frp-regjeringen la frem står til stryk, og trengte utrolig mye mer enn bare kosmetiske endringer. At KrF og Venstre setter taktisk spill over klimahandling er svært opprørende og skuffende, sier Lundberg.

Innstillingen fra Stortingets energi- og miljøkomité viser at KrF har funnet sammen med de øvrige borgerlige partiene, og støtter en klimamelding uten nye tiltak av betydning. Norge er det eneste skandinaviske landet som har hatt en økning i sine klimagassutslipp siden 1990. Sverige og Danmark har gjennomført betydelige kutt, det samme har EU som helhet.

– Venstre var ikke del av den regjeringen som la frem denne meldingen i utgangspunktet, og burde hatt all interesse av å forbedre den kraftig. KrF utnytter ikke den avgjørende posisjonen de har fått på Stortinget, i stedet kaster de vekk en gylden sjanse til å forbedre norsk klimapolitikk. Det er helt uforståelig, sier Lundberg.

Arbeiderpartiet annonserte tidligere denne uken at de ikke ønsket å benytte seg av alle smutthullene som EU-tilknytningen legger opp til, men ønsket at meldingen skulle sørge for at klimagassutslippene faktisk ble kuttet i Norge. Det får ikke gjennomslag i Stortinget.

– Arbeiderpartiet har vist nye takter i klimapolitikken i denne prosessen, og fortjener skryt for å foreslå endringer som faktisk ville tatt klimapolitikken i Norge videre. Derfor er det så synd at dette blir torpedert av regjeringspartiene og KrF, sier Lundberg.