Komposter hageavfallet

Hageavfallet har lett for å bli en plage i hagen, og det kan være fristende å kjøre vekk løv og kvist. Men er det smart å kvitte seg med hagens egne ressurser, for etterpå å fylle på med jord og gjødsel fra hagesenteret? Lær deg heller kunsten å kompostere.

Alt slags grøntavfall fra hagen kan brytes ned til jord igjen, og gi næring til nytt liv i hagen. Kompostering av hageavfall tar fra ett til flere år, avhengig av hvor grovt avfallet er og hvor gode forhold komposten får. Den ferdige komposten gjør underverker i hagen. I tillegg til å tilføre næring, gjør den jorda mer tørkesterk, mindre sur og plantene mer motstandsdyktige mot sykdommer.

Få kompostbrosjyren i posten – meld deg inn, så sender vi den til deg!

Utstyr til hagekomposten

Hageavfallet kan komposteres i en haug eller en kompostbinge. Haugen bør være omtrent en meter høy, en meter bred og så lang som nødvendig. En åpen kompostbinge kan være laget av tre, netting eller plast. Er du plaget av brunsnegler, er det en fordel å ha komposten i en kompostbinge. Slik dreper du brunsnegler.

Snekrer du en kompostbinge selv, kan du dele den i to deler; en til ferskt materiale og en til modning. Den bør ikke være høyere enn en meter.

En kompostkvern som kutter opp grener og kvister kan være greit å ha. I tillegg må du ha et godt greip.

Slik starter du opp

Plasser komposten på et skyggefullt sted – direkte sol vil tørke ut komposten. Legg et tykt kvistlag i bunnen. Dette fungerer som en ventilasjonskanal som gir luft til massen nedenfra. Legg så på lagvis grovere og finere materiale og gammel kompost eller litt jord. Råkompost av matavfall kan med fordel ettermodnes sammen med hageavfallet. Jo mer oppdelt avfallet er, desto raskere vil det nedbrytes til jord.

Slik steller du hagekomposten

Komposten bør spas om to ganger i året. Gjør du det oftere, går omdanningen enda raskere. Hvis komposten er tørr, bør den vannes. Dekk til komposten hvis det regner mye siden dette kan vaske ut næringstoffene. Legg halm eller langt gress som et stråtak, eller dekk komposten med presenning eller lokk.

Bruk av ferdig kompostjord

Når planteavfallet er helt omdannet, er komposten klar til bruk. Prøv gjerne å så litt karse i en skål med kompostjord – hvis den spirer fint, er komposten moden. Pinner, kongler og andre ting som ikke er nedbrutt kan du legge tilbake i komposten. Til blomsterbed kan du blande inn 3–10 liter kompost per m2 i overflaten. I rosebed kan det med fordel legges på et 5–10 cm tykt lag på overflaten hver høst.

Har du lest vår brosjyre om kompost, «Ren Jord»? Meld deg inn, så sender vi den til deg.