Foto: Jo Straube

Oljelobbyens russefest

”Og om det ikke akkurat er noen russefeiring, er det ingen tvil om at enkelte innslag er en russerevy verdig” skriver Lars Haltbrekken om oljemessen ONS, som ble arrangert i Stavanger i august.

"På den annen side" heter spalten i Adresseavisen der Naturvernforbundets leder, Lars Haltbrekken, skriver om viktige miljøsaker og kommenterer norsk miljøpolitikk. Denne uken kommenterte han ONS,  den store oljemessen som ble arrangert i Stavanger i august.

Oljelobbyens russefest

For noen uker siden dukket det opp en invitasjon i innboksen min. Det er 20 år siden jeg og mine jevngamle storma ut av Adolf Øien som russ, og noen av klassekameratene har tatt initiativ til å samles. Så får vi se hva det er blitt av oss og mimre tilbake på bekymringsløse russedager i Trondheim anno mai 1990.

For de fleste av oss er russetida et forbigående fenomen. Morsomt å ha vært med på, se tilbake på og kanskje skryte av, men heldigvis også noe som går over.

Samtidig med at russefest-invitasjonen kom, opptrådte en av Norges oljedirektører på oljescenen i Stavanger. Det var tid for årets store oljekonferanse. Og om det ikke akkurat er noen russefeiring, er det ingen tvil om at enkelte innslag er en russerevy verdig. Erik Haugane, direktør i det Norske Oljeselskap gjorde i alle fall sitt for å underholde med et formidabelt angrep på norske medier og miljøbevegelsen.

Oljeindustriens talsmann fyrte løs og fikk overskrifter. «Al Gore hevder havet vil stige med fem meter. Det er bullshit...». Media meldte om «hudfletting av politikere og media» og Dagens Næringsliv skrev at «den vanligvis frittalende oljesjefen, gikk et skritt lenger enn vanlig, og det var helt bevisst».

«Oljesøl har ingen varig effekt på naturen. Selv ikke utslippene etter den tragiske Deepwater Horizon-ulykken vil ha varig effekt på naturen». Erik Haugane turte der andre i bransjen tier. Mens norsk oljebransje for øvrig har vært forsiktige med å konkludere både når det gjelder årsaker til og konsekvenser av katastrofen i Mexicogulfen, er sjefen i det Norske sikker i sin sak.

Det er ikke første gangsjefen i det Norske skaper slike overskrifter. Rett etter at jeg var ferdig med videregående, gikk Haugane ut, da som oljekonsulent i Sør-Trøndelag Fylkeskommune, og stod med hånda i magehøyde nede i Ravnkloa og sa det ikke spilte noen rolle om vannet steg med 1 meter eller mer de neste 100 årene. Vi ville jo rekke å flytte byen opp i lia før den tid uansett.

Utbruddet i Stavanger skulle skaffe oljebransjen sympati. De mener de er blitt dårlig behandlet. Foredraget til Haugane startet, i følge mediene, med bilder av Saddam Hussein og Adolf Hitler. Dette for å vise hvilken rolle media, noen politikere og miljøbevegelsen har gitt oljeindustrien. Bildene vises på en oljekonferanse Hans Majestet Kongen er den høye beskytter av og som statsministeren og andre fra regjeringen besøker. Hva mer forventer oljeindustrien? At vi i miljøbevegelsen og mediene ruller ut den røde løperen og legger oss på knær i nesegrus beundring?

Uansett, kraftsalvene fra Haugane mot media, politikere og miljøvernere falt i god jord hos resten av festdeltakerne. Og russepresidenten sjøl, Gro Brækken, generalsekretær i Oljeindustriens Landsforening, spanderte både klapp på skulderen og tommelen opp etter showet. Hun kommenterte etterpå at Haugane har et forfriskende engasjement. Og det er her hele problemet ligger. For selv om Haugane opptrådte som bajas i Stavanger ser det ut til at han sier det oljeindustriens fremste talsmenn og -kvinner faktisk mener.

Få dager etter skriver Dagens Næringsliv følgende om Hauganes foredrag: «Det blir i grunnen mest av alt ganske pinlig. Haugane ender opp som en ren oljeklovn. En hårsår oljeklovn».

Av forskjellige grunner får jeg dessverre ikke med meg årets russejubileum. Men, russerevyen har jeg i alle fall fått oppleve igjen. På godt og vondt.

Artikkelen ble sist oppdatert: 23.09.2010