Afrikas fremste miljøforkjemper

Lederen i Friends of the Earth International, Nnimmo Bassey, er årets vinner av Raftoprisen. Her presenterer Natur & miljø et gjensyn med prisvinneren i et intervju skrevet i november 2009, rett før klimatoppmøtet i København.

I august 2009 var Nnimmo Bassey invitert til Bergen og Naturvernforbundets landsmøte. Når han om noen uker tar turen til Norden på nytt, er det for å kreve rettferdighet under klimatoppmøtet i København.
Lederen for Friends of the Earth International snakker om klimatoppmøtet i København uten entusiasme, og viser ikke all verdens tro på at det vil bli noen stor suksess. Og vårt intervju ble gjort før man begynte å snakke om at avtalen i København kunne bli et politisk dokument framfor en juridisk bindende avtale.

Business as usual
– Jeg vil ikke være for pessimistisk, men jeg tror på business as usual. I hvert fall når det gjelder de enkelte lands myndigheter.
Han sier at selv om alle land er enige om problemet, peker man på hverandre istedenfor å gjøre noe med det.
Bassey ser heller ikke at industrilandene er villige til å ta store kutt innenlands.
– Det er vel og bra å plante trær og beskytte skog i utlandet, men det fritar ikke noen fra innenlands ansvar, sier han.

Klimarettferdighet
– Vi vil ta opp klimarettferdighet på møtet i København, sier Bassey.
Etter at Bassey ble valgt til leder av Friends of the Earth International (FoEI) for et drøyt år siden har organisasjonen tatt en mer politisk vending og blitt sterkere i sør, forklarer folk som har fulgt organisasjonen og klimaforhandlingene. FoEI er en organisasjon med over to millioner medlemmer fra hele verden. Den nigerianske miljøorganisasjonen Environmental Rights Action, som Bassey leder, regnes som en aktivistisk organisasjon.
Bassey sier at de vil sette kjøp og salg av utslippskvoter på agendaen sammen med klimagjeld, prisen han mener industrialiserte land bør betale for å motvirke klimaendringene som deres utslipp har skapt.
Når det gjelder finansieringen av klimagjelden, liker Bassey Norges forslag om et fond som skal finansieres ved at FN selger en andel av utslippskvotene på et internasjonalt marked. Han ønsker imidlertid ikke at Verdensbanken skal være med å administrere fondet.

Alt henger sammen
Organisasjonen han leder i hjemlandet Nigeria driver blant annet kampanjer mot oljeselskaper. De ønsker å beholde oljen i jorda, med slagordet Keep the oil in the soil. Det er også et budskap han akter å ta med seg til København.
– Folk må tenke annerledes for å få alternativer til olje og skifte over til fornybar energi.
Bassey mener ideen om ikke å ta opp oljen handler mindre om penger og mer om hvordan man skal styre landet. I Nigeria, som er en av verdens største oljeprodusenter, utnyttes ikke gassen som følger med oljen til energiformål, men fakles rett av, noe som gir store utslipp. Fakling er i teorien ulovlig i Nigeria, men de store oljeselskapene innvilges spesialtillatelser til fakling hvert eneste år. Bassey forklarer at de har jobbet for at fakling av gass skal stoppes, men hverken oljeselskapene eller myndighetene er klare til å foreta seg noe.
Et annet viktig bidrag organisasjonen gjør i hjemlandet Nigeria er på bevisstgjøring rundt klimaendringene.
– Folk må forstå hva som skjer, forklarer Bassey. Blant annet får de landsbyer og mindre samfunn til å bygge lenger vekk fra strandlinja, på grunn av mye stranderosjon.
 

Hvem:

Nnimmo Bassey, leder for Friends of the Earth International, hvor blant annet Naturvernforbundet er medlem. Har over 2 millioner medlemmer i hele verden. Vinner av Raftoprisen i 2012.

Hva:

Bassey og organisasjonen Environmental Rights Action ble den første vinneren av Sofie-prisen i 1998. I dag er Bassey leder for Friends of the Earth International, og har mer enn to millioner medlemmer i ryggen.

Intervjuet sto først på trykk i Natur & miljø 6-2009, rett før klimatoppmøtet i København.