Bærekraftig familieliv – er det mulig?

Hvor mye kan vi fly? Hva skal vi spise? Hva skal vi kle på oss, og hvor i all verden skal vi dra på ferie? Natur & miljø tok båten til Nesodden for å finne det ut.

Jeg går langs en vei med koselige rekkehus på Nesodden. For å komme meg hit har jeg syklet, kjørt tog, tatt båt og buss. Og nå går jeg altså på mine ben og føler at akkurat i dag er jeg på lag med klimaet. Men det er ikke alltid slik. Ganske ofte finner jeg meg selv i å gjøre valg jeg vet forurenser. Og så trøster jeg meg med at jeg ikke er alene om det, og at det i en stressende hverdag kan være vanskelig å leve helt bærekraftig. Men på Nesodden bor det en familie som mener at det ikke er så vanskelig. At det faktisk går veldig greit.

Ida Eliassen-Coker møter meg i døra med en ivrig labrador retriever logrende mellom bena og en minst like ivrig treåring fartende rundt i stua. Ved spisebordet sitter ei seks år gammel jente, oppslukt av tegnebøkene sine. En helt vanlig familie med mor og far, to barn og en hund som har funnet gode miljøløsninger i hverdagen. Og Ida har lovet å dele noen av sine beste tips med Natur & miljøs lesere.

Mat


– Man kommer langt ved å kutte i kjøttforbruket, for kjøttet har størst utslipp. Hvis man ikke vil kutte det helt ut, kan man redusere kjøttmengden i måltidene. I stedet for å spise et kyllingbryst hver, kan man bruke et til hele familien, for eksempel i wok eller gryter. Det blir kjempegodt, sier Ida.

Idas tips
■ Mindre kjøtt, mer grønt. Innfør kjøttfrie dager.
■ Kikerter, bønner, linser, egg og melk er gode alternativer til kjøtt.
■ Kjøp økologiske produkter.
■ Bestill matkasse med vegetaroppskrifter. (Flere leverandører)
■ Reduser emballasjen. Noen butikker selger i løs vekt.
■ Kjøp kortreiste varer rett fra bonden, men unngå det som er dyrket i oppvarmede drivhus.
■ Kjøp norsk mat i sesongen.

Ble syk av USA
For Ida startet det for tolv år siden. Hun hadde akkurat flyttet til USA, og møtet med den amerikanske kulturen var ikke helt enkelt. Mye halvfabrikata på kjøkkenet og all bilkjøringen gjorde henne uvel.

– Jeg ble ofte syk, følte meg ikke bra. USA er et land med ekstreme kontraster. Der tar de alt mye lenger, i alle retninger. Så kom jeg over en spesiell butikk. Det var et kooperativ hvor de bare solgte økologiske produkter, og vi kunne kjøpe mye i løs vekt, uten emballasje, forteller Ida.

Hun ble stadig mer bevisst på hva hun kjøpte. Hun begynte å se dokumentarer og leste mye om forbruk, livsstil, helse og miljø. Interessen ble med henne tilbake til Norge, og for tre år siden startet hun bloggen A Greener Heart. Nå deler hun sin kunnskap og erfaringer med et økende antall lesere.

Her finner du bloggen til Ida.

Shopping


– Jeg synes shopping er et grusomt ord, at det å handle skal være en aktivitet i seg selv. Her kommer menneskenaturen inn, og den tror jeg vi må spille på lag med. Det er noe i oss som gjør det tilfredsstillende å skaffe nye ting. Da gjelder det å lure seg selv litt. Man kan kjøpe ting som andre har eid, sier Ida.

Idas tips
■ Kjøp brukt.
■ Kjøp god kvalitet, da varer det lenger.
■ Kjøp klassiske/tidløse ting, ikke følg moter og trender.
■ Kjøp barneklær på Finn.no.
■ Fretex har en kjempegod nettbutikk.

Reise


– Vi prøver å se oss om etter gode reisemål i nærheten. Vi som bor i Sør-Norge kan for eksempel ta toget til Kristiansand. Der har de en kjempefin dyrepark, som er mye finere enn mange utenlandske parker. Det er også en rekke andre fine steder man kan reise med tog. Mange tog har egen lekevogn, hvor ungene kan leke mens vi reiser. De elsker det, forteller Ida.

Idas tips
■ Kjør kollektivt.
■ Velg reisemål du kan nå med tog.
■ Kutt ut helgeshoppingen i London og New York.
■ Fly sjeldnere og bli heller lenger borte når du først drar.
■ Trenger du egen bil? Meld deg inn i bilkollektiv eller lei på www.nabobil.no.
■ Sykkel og el-sykkel kan brukes til henting og bringing av barn til barnehage mm.

Barn


– Når man får barn er det mye utstyr man trenger. Jeg er opptatt av å ha det praktisk, og vil gjerne ha kvalitetsprodukter rundt meg. Vi har spart mange tusen kroner på å kjøpe brukt, sier Ida.

Trodde du tøybleier var tungvint? Ida kan varmt anbefale dem.

– Vi har brukt alt i ett-bleier på begge barna, og det gikk veldig greit. Det er bare å vaske bleiene etter bruk, igjen og igjen, forteller Ida.

Idas tips
■ Kjøp barneutstyret brukt. Du får alt du trenger på Finn.no eller Facebook-grupper.
■ Kutt ut våtserviettene, vask med klut og vann.
■ Bruk tøybleier («alt i ett»-typen).

Hus


– Vi har et relativt lite hus og valgte å bo sentralt for å slippe å kjøre mye. Da vi pusset opp, tok vi vare på ting i stedet for å rive. Vi malte gammelt panel og slipte gulvene. Kjøkken, badekar, ytterdøra og alle møblene kjøpte vi på Finn.no. Vinduene var fra 50-tallet, så de måtte byttes ut med nye som holder på varmen. Nå leker vi med tanken på å få oss solceller på taket, sier Ida.

Idas tips
■ Ikke følg trender og moter. Innred huset i tidløs stil.
■ Tenk gjennom om all oppussingen er nødvendig.
■ Puss opp i stedet for å rive og bygge nytt.
■ Bytt ut gamle vinduer.
■ Sats på brukte møbler.
■ Reduser avfallet med egen kjøkkenkompost. Typen Bokashi kan du ha inne hele året.