Utslippsveksten større enn panelets verste scenarier

Veksten i utslipp av klimagasser ligger på et høyere nivå enn FNs klimapanel har utredet i sine verste scenarier. Utslippsveksten må bremses, sier forskerne.

I dag ble første del av FNs klimapanels femte hovedrapport lagt fram i Stockholm. I rapporten presenteres fire scenarier for fremtidige utslipp: RCP2.6, som innebærer store kutt i klimagasser, RCP4.5, RCP6.0 og RCP8.5. Det høyeste utslippsscenariet innebærer å fortsette utslippene slik de var da fristen for bidrag til klimapanelets rapport gikk ut. Men hovedforfatter Thomas Stocker sier at verden er på vei mot utslipp som er enda høyere enn klimapanelets mest drastiske scenario.
– Vi er på kurs mot et høyere scenario enn vi har utredet i våre rapporter, advarer Stocker.

Karbonprising
På spørsmål om hva som kan gjøres for å hindre de mest drastiske klimaeffektene, peker klimapanelets leder Rajendra Pachauri på utslippskutt og karbonprising.
– Et ekstremt effektivt virkemiddel vil være å sette en pris på karbonutslipp. Jeg tror det bare er gjennom markedssystemer vi kan få en effekt som er stor og rask nok, sa klimapanelets leder Rajendra Pachauri.

– Politikken har stått stille
– Forskningen har tatt mange steg framover de siste 20 årene, mens politikken i Norge nesten har stått stille i sammenligning. Mens Sverige og Danmark har redusert sine utslipp med 16 prosent siden 1990, har utslippene i Norge økt med 5-6 prosent. Denne mørke trenden kan Erna Solberg snu, sier Lars Haltbrekken, leder i Naturvernforbundet i en kommentar til klimapanelets rapport.
Han fortsetter:
– FNs klimapanel påpeker at vi allerede har sluppet ut over halvparten av det vi kan slippe ut av klimagasser, og flere klimaforskere understreker at vi ikke kan hente ut med enn 4/5 av de gjenværende fossile ressursene om vi skal unngå katastrofale klimaendringer. Dette må få konsekvenser for norsk oljeutvinningstempo. I Norge har utslippene fra oljeindustrien økt med 76 prosent siden 1990. Får de fortsette som planlagt vil utslippene øke enda mer og være nesten 100 prosent høyere i 2020 enn de var i 1990, sier Haltbrekken.