Hundremeterferien

Høstferie kan være billig, enkelt og miljøvennlig. Familien Schytz skaper de beste ferieminnene i nærområdet sitt.

Familie på tur

Av: Solveig Schytz

Hverdagsliv og rekkeviddeangst

Vi er to voksne og tre barn i vår familie. Alle fem er aktive med mange fritidsaktiviteter, skole og jobb. Vi lever ikke så miljøvennlig som vi kunne ha gjort. Men vi prøver. Ikke bare fordi vi må, men også fordi det er morsomt. Og vi har stort forbedringspotensial. Vi kunne solgt dieselbilen og greid oss med elbilen. Barna sykler eller går til skolen, og vi voksne tar som regel toget til jobb. En liten elbil med begrenset rekkevidde kunne holdt. Men når barn skal hit og dit på fritidsaktiviteter og hele gjengen skal på tur sammen i helga, så er det veldig kjekt med stor bil, da slipper vi rekkeviddeangst. Den dagen vi kan kjøpe El-Caravelle med lang rekkevidde, selger vi dieselbilen.

Fullt hus

Vi kunne også åpenbart greid oss med et mindre hus. Fem personer som stort sett alltid er på farten, trenger strengt tatt ikke stor plass, men det er godt å ha mulighet for at alle tre barna har med venner hjem samtidig, og at det likevel er mulig for far å lese avisen. Til gjengjeld har vi utstyrt huset med vann-til-vann-varmepumpe og temperaturstyring i alle rom. Og til sommeren kommer det solfangere på taket som skal levere varmt vann i samme oppvarmingssystem. Det kan sikkert ikke forsvares privatøkonomisk på en stund, men det er jo veldig spennende med miljøvennlige endringer som også bedrer komforten.

De dyrebare løsningene

Å være miljøvennlig er ikke alltid billig. Er man tidlig ute med å ta i bruk ny teknologi, kan det bli dyrt, og en får ofte noen ekstra tekniske utfordringer. Vi hadde ikke trengt å være de aller første som kjøpte den nye generasjonen elbil som kom i januar 2011. Vi kunne spart mye penger på å vente trekvart år til det kom flere modeller på markedet og bilprisen sank betraktelig. Vi kunne valgt et mindre komplisert oppvarmingssystem i huset, også. Men blir en først interessert i en teknologi og er ingeniør slik som Harald, så er det vanskelig å begrense seg − det er så mange spennende muligheter. Ikke bare fordi det er grønt og miljøvennlig og fossilfritt, men fordi det er bedre løsninger. Uansett − målet må være at det skal bli enklere og billigere å velge miljøvennlig. Da kan enda flere gjøre det. Det er noe av det jeg jobber med som venstrepolitiker.

Kortreist høstferie i hundremeterskogen

«I høstferien har vi etablert en tradisjon med å reise på nærtur i hundremeterskogen her vi bor: Vi sykler til en bålplass 300 meter hjemmefra og overnatter i gapahuk der hele eller halve uka»

Heldigvis er ikke alt komplisert. Eller dyrt. Mye er veldig enkelt og veldig billig. Ferie, for eksempel. Vi har ikke egen hytte, men er ivrige brukere av turistforeningshytter og utleiehytter. I høstferien har vi etablert en tradisjon med å reise på nærtur i hundremeterskogen her vi bor: Vi sykler til en bålplass 300 meter hjemmefra og overnatter i gapahuk der hele eller halve uka. Og der gjør vi ingenting. Ingenting annet enn å sanke ved, fyre bål, lage god mat på bålet, koke kaffe, drikke kaffe, leke, lese og prate med folk. For vi får mye besøk! Når vi har åpen stue med bål tilgjengelig for kaffe og pølsegrilling hele uka rett i nærheten av der venner og bekjente bor, får vi besøk hver dag. Noen tar med egen kaffekopp, noen tar med middag for å tilberede på bålet, og noen tar med soveposen og overnatter. Vi har sjelden så mye besøk hjemme i huset vårt som i Hundremeterskogen. Barn og voksne samhandler på en annen måte enn hjemme, barnas lek er mer på deres premisser.

Her om dagen kom en vi ikke kjente bort til oss og takket for at vi viste hvordan man kan dra på gratis, miljøvennlig ferie. Vi hadde ikke tenkt sånn på det, for vi har ikke gjort dette bevisst for å spare penger eller være miljøvennlige, vi har bare gjort det fordi dette er høstferien vi trives aller best med. Men så er det sånn da, miljøvennlig ferie er gratis og enkelt. Og veldig hyggelig. 

Ønsker du å lese flere tips eller historier om hvordan du kan bidra til det grønne skiftet? Da kan du gå inn på naturvernforbundet.no/mittgronneskifte eller bestille boken Folkets klimadugnad