Miljøvennlig rengjøring

Mange driver massiv kjemisk krigføring mot skitt og lort, og har et helt arsenal av vaskemidler i kjøkkenbenken. Det sjelden nødvendig.

Støvsug før du vasker

Når vi støvsuger fjerner vi støv, noe som er en viktig del av rengjøringen. Men når vi støvsuger reduserer vi og mengden støv i vaskevannet, og som havner ned i avløpet. Støvet vårt inneholder ofte store mengder mikroplast som har loet fra tekstilene våre i hus og hjem. Særlig støv fra plastbaserte materialer binder andre stoffer til seg, som miljøgifter, og det gjør det ekstra viktig å heller få i støvsugerposen som sendes til forbrenning, enn ut med avløpsvannet. 

Bruk mikrofiberkluter

Mikrofiber løser opp fett – akkurat som såpe. Med mikrofiberkluter kan du derfor klare deg helt uten vaskemidler i mange tilfeller. Mikrofiberkluter får du kjøpt i de fleste dagligvarebutikker, og det som kjennetegner mikrofiberklutene er de små løkkene som kluten består av. Disse reduserer behovet for kjemiskemidler, og veier derfor opp for evnt. mikroplast. Men mikrofiberkluter er generelt kluter av høy kvalitet, og frigir lite mikroplast.  Unngå tøymykner når du vasker mikrofiberkluter, det reduserer oppsugningsevnen, og de vasker dårligere etterpå.

Bruk milde regjøringsprodukter

Til daglig rengjøring kommer man du langt med et miljømerket håndoppvaskmiddel, grønnsåpe og stålull. Ved behov er både eddik og bakepulver eller natron gode mer miljøvennlige vertøy. 

Velg svanemerket og parfymefritt

Svanemerkede rengjøringsmidler er blant de mest miljøvennlige på markedet. De kan imidlertid inneholde allergifremkallende parfymestoffer. Se etter parfymefrie alternativer.

Unngå spesialmidler

Spesialvaskemidler som metallpuss, stekeovnsrens, møbelspray, boningsmiddel og teppespray inneholder generelt mer og flere helse- og miljøbelastende stoffer enn vanlige vaskemidler.

Unngå klor

Klorforbindelsen som brukes i Klorin og andre vaskemidler er ikke spesielt skadelig i seg selv (med mindre du drikker det), men det er dokumentert at det dannes andre, mer skadelige forbindelser i innelufta og i miljøet når du vasker med klor.

Bruk naturen
Er det snø er det en super måte å få renset tepper og pledd på; legg de oppned ut i snøen og la den rense mellom fibrene, og heng og gjerne ut dyner, puter og overmadrasser til en rens i kuldegradene, så blir du kvitt sengemidden.  La det ligge ute et par timer, rist godt og inn igjen med det. 

Problemer med kalkavleiring?

Sitronsyre eller eddik fungerer fint som avkalkningsmiddel til porselen og fliser. Skyll med rent vann etter bruk.

Vil du gjøre litt mer for natur og miljø?

Bli medlem i Naturvernforbundet