Møbler og inventar

Barn og voksne er hele tiden i kontakt med møbler. Mange vet ikke når møblene er fra, men med enkle grep kan bli sikrere på at møblene ikke innholder miljøgifter .

Innredning uten miljøgifter

  • Bytt ut stellematter og stelleunderlegg du ikke er sikker på om de er giftfrie.
  • Bytt ut gamle madrasser, puter og syntetiske fibertepper som har begynt å loe og støve.

Møbler er gjerne et overordnet innkjøpsspørsmål i kommune eller privat bedrift. Over tid er det bra å bli kvitt gamle stoppede møbler som sofaer eldre enn 70-80 tallet ettersom de ofte inneholder mer og farligere flammehemmende stoffer enn det som benyttes i dag. Gammel møbelstopp har også en tendens til å falle fra hverandre og gi mye mikroplaststøv som da kan føre miljøgifter ut i rommet.

Voksduker av PVC kan inneholde ftalater. Oftest klarer man seg bra uten voksduk om man tørker av bordet isteden. Om duker trengs, for eksempel for å senke «bøllenivået», finnes det bomullsduker med akrylatplast å få kjøpt.

Undersøk om stellebord inneholder PVC-plast. Bytt om mulig.

Nye tekstiler

  • Vaske alle nye tekstiler før bruk (kosedyr, tepper, puter, utkledningstøy), og kjøp gjerne nye tekstiler brukt.
  •  La nye møbler «hvile» og luftes noen dager før de tas i bruk.

Tekstiler bør alltid vaskes før bruk ettersom noen kjemikalier som brukes på tekstiler i forbindelse med transport fra fabrikk til utsalgssted kan være farlige for helsen. Et eksempel er formaldehyd som før var vanlig å bruke på tekstiler, klassifisert som et allergi- og kreftfremkallende stoff. Til tekstiler regnes produkter som pledd og puter, myke dyr og dukker, utkledningsklær, gardiner etc. Første vask av et nytt tekstilprodukt vil også fjerne eventuelle overflødige rester av fargestoffer, impregnering, støv og annen forurensning som kan sitte på produktet fra fabrikk og transport.

Ved tekstilvask for barnehager bør man bruke vaskemidler som er Svanemerket eller anbefalt av Astma- og Allergiforbundet, da enkelte vaskemidler kan gi sterke allergireaksjoner.

Generelt ved innkjøp, se etter miljømerking. Det er den beste garantien for trygge produkter.  Det kan også være lurt å jevnlig sjekke obs-meldingene om avsløringer av farlige forbrukerprodukter i det felleseuropeiske varselregisteret RAPEX